Πέμπτη, Ιουλίου 24, 2008

Άλλου παπά ευαγγέλιo

Ο πιτσιρίκος συγκλονίστηκε από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να ζητήσει την ίδρυση εκκλησιαστικών φυλακών και κατέληξε στο συμπέρασμα πως όταν κλείνει μια εκκλησία ανοίγει μια φυλακή. (Το κείμενο εδώ)


Η Ιερά Σύνοδος ζήτησε από την κυβέρνηση την ίδρυση ειδικών φυλακών για κληρικούς και μοναχούς - η Εκκλησία της Ελλάδος έκανε την αυτοκριτική της και κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι περισσότεροι παπάδες είναι για τα σίδερα, οπότε αποφάσισε να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Η Ιερά Σύνοδος προτείνει το ειδικό σωφρονιστήριο να στεγάζεται στην Άνω Μονή Χρυσοπηγής Δίβρης, ενώ ως εναλλακτικές λύσεις προτείνει το μοναστήρι του Άγιου Παχούμιου του Λαθρέμπορα και τη Μονή της Παναγιάς της Φυλακόβιας.

Σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις ελληνικές φυλακές, οι φυλακισμένοι παπάδες επηρεάζουν αρνητικά τους υπόλοιπους κρατούμενους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κακοποιοί -αντί να σωφρονίζονται- να βγαίνουν από τη φυλακή ακόμα χειρότεροι.

Παράλληλα, υπολογίζεται πως το 2020 θα υπάρχουν στις φυλακές περισσότεροι από είκοσι χιλιάδες παπάδες και δεν θα ξέρουν πού να τους βάλουν.

Η Εκκλησία της Ελλάδος αναγκάστηκε να ζητήσει τη φυλάκιση των κληρικών σε μοναστήρι γιατί είναι ολοφάνερο πια πως σήμερα ο μόνος τρόπος για να πείσεις έναν παπά να μείνει στο δρόμο του Θεού είναι να τον φυλακίσεις στο μοναστήρι.

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος απεφάνθη πως η πιο σκληρή τιμωρία για έναν κληρικό δεν είναι να πάει στη φυλακή αλλά να τον κλείσεις σε ένα μοναστήρι μαζί με άλλους κληρικούς.

Πολλοί φυλακισμένοι παπάδες μόλις πληροφορήθηκαν πως ενδέχεται να μεταφερθούν σε μοναστήρι για να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους, προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν.

Σε δηλώσεις τους, μετά το απονενοημένο διάβημα, υποστήριξαν πως το φαγητό στις φυλακές Κορυδαλλού είναι πολύ καλύτερο απ' αυτό των μοναστηριών, ενώ στα μοναστήρια θα πρέπει να νηστεύουν σχεδόν όλο το χρόνο, χωρίς μάλιστα να υπάρχει και η δυνατότητα για delivery.

Επίσης εξέφρασαν την απέχθειά τους για την προσευχή, τη νηστεία και τις αγροτικές καλλιέργειες, ενώ δεν παρέλειψαν να καταγγείλουν πως τα μοναστήρια δεν έχουν τηλεόραση.

Αν γίνει δεκτό το αίτημα της Ιεράς Συνόδου, το μέλλον της Ορθοδοξίας αναμένεται να είναι λαμπρό, μιας και τα μοναστήρια της χώρας θα πλημμυρίσουν από φυλακισμένους κληρικούς που θα πέσουν με τα μούτρα στη νηστεία και στην προσευχή.

Η Εκκλησία της Ελλάδος σκέφτεται σοβαρά να χτίσει ακόμα πεντακόσια μοναστήρια-σωφρονιστήρια επειδή σύντομα αναμένεται να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο και υπάρχει ο κίνδυνος οι φυλακισμένοι κληρικοί να κοιμούνται στρωματσάδα - μέχρι η Εκκλησία να χτίσει τα νέα μοναστήρια οι φυλακισμένοι παπάδες θα κοιμούνται δυο δυο, ώστε να καλλιεργήσουν την αρετή της εγκράτειας και να μην παρασύρονται στις αμαρτίες.

Τα έξοδα δημιουργίας -αλλά και λειτουργίας- των εκκλησιαστικών σωφρονιστηρίων δεν θα επιβαρύνουν το κράτος, αφού θα είναι αυτοδύναμα και θα αυτοχρηματοδοτούνται από τα τάματα των πιστών για τις εικόνες που δακρύζουν και για τα λείψανα που δεν λιώνουν.

Η μεγάλη επιθυμία της Ιεράς Συνόδου ήταν να μετατρέψει σε εκκλησιαστική φυλακή το Άγιον Όρος -ώστε να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας το δικό της Αλκατράζ-, αλλά το πρότζεκτ σκόνταψε στο άβατο του Αγίου Όρους, αφού δεν θα μπορούσαν να το επισκέπτονται γυναίκες και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα η Εκκλησία μας να χάνει ένα σκασμό λεφτά από τις ζαβές γριές που τρέχουν στα μοναστήρια για να κάνουν τάματα και να ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους.

Η είδηση για τη δημιουργία σωφρονιστηρίων από την Εκκλησία έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κύκλους των κακοποιών και δεν είναι λίγοι αυτοί που ετοιμάζονται να φορέσουν τα ράσα.

Δολοφόνοι, σωματέμποροι και μεγαλέμποροι ναρκωτικών βλέπουν πια την Εκκλησία ως μονόδρομο, αφού πιστεύουν πως, αν συλληφθούν, θα είναι πιο εύκολο να το σκάσουν από ένα μοναστήρι παρά από τις φυλακές του Κορυδαλλού.

Παράλληλα, κάποιοι απ' αυτούς σκέφτονται να σταματήσουν εντελώς τις εγκληματικές τους δραστηριότητες και να αφιερώσουν τη ζωή τους στο Θεό, μιας και έχουν αντιληφθεί πια πως τα μνημόσυνα, το παγκάρι και οι κληρονομιές των πιστών αποφέρουν μεγαλύτερα κέρδη από τα πληρωμένα συμβόλαια θανάτου, τη σωματεμπορία και το εμπόριο κοκαΐνης.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι θεωρούν πως είναι λανθασμένη η δημιουργία ειδικών φυλακών για κληρικούς και πως πρέπει οι παπάδες να φυλακίζονται σε κανονικές φυλακές, ώστε να κηρύττουν το λόγο του Θεού στους αμαρτωλούς.

Σύμφωνα με κορυφαίους μητροπολίτες μας, οι φυλακισμένοι αποτελούν το ιδανικό target group για την Εκκλησία, μιας και είναι απίθανο όλες αυτές οι γριές που έχουν λαλήσει και ξημεροβραδιάζονται μέσα στους ναούς να έχουν κάνει περισσότερες αμαρτίες από μια συμμορία δολοφόνων.

Παράλληλα, οι κακοποιοί έχουν κερδίσει πολλά χρήματα από τις παρανομίες και με τις δωρεές τους θα μπορούσαν να στηρίξουν το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αν η κυβέρνηση ικανοποιήσει το αίτημα της Ιεράς Συνόδου, θα αλλάξουν πολλά πράγματα στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, αφού κάθε επαγγελματικός κλάδος θα μπορεί να ζητήσει τη δημιουργία ειδικών φυλακών για τα φυλακισμένα μέλη του ή μια ειδική αντιμετώπιση.

Ήδη οι δικηγόροι ζητούν να εκτίουν την ποινή τους στα δικηγορικά τους γραφεία, οι ποδοσφαιριστές στα γήπεδα, οι τραγουδιστές στα σκυλάδικα, ενώ τα μέλη της 17 Νοέμβρη εξέφρασαν την επιθυμία να μεταφερθούν στη γιάφκα της οδού Πάτμου.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά όλες τις προτάσεις και, παράλληλα, εξετάζει το ενδεχόμενο οι ανήλικοι κρατούμενοι να μεταφερθούν στα σχολεία μέχρι να λήξει η ποινή τους. Ιδιαίτερη αντιμετώπιση θα υπάρξει και για τους φυλακισμένους χρήστες ναρκωτικών, οι οποίοι προβλέπεται να μεταφερθούν στις χασισοφυτείες της Κρήτης.

Γενικότερα, υπάρχει η αντίληψη πως όλοι πρέπει να φυλακίζονται σε χώρους οικείους με τις ασχολίες τους, ώστε να σωφρονίζονται πιο σύντομα - αυτός είναι ο λεγόμενος «σωφρονισμός δι' ομοιοπαθητικής».

Το μόνο που προβληματίζει την Ιερά Σύνοδο είναι πως την ημέρα που κάποιος κληρικός θα αποφυλακίζεται από το μοναστήρι, οι υπόλοιποι κρατούμενοι θα του εύχονται να ζήσει τίμια ώστε να μην ξαναπατήσει το πόδι του στο μοναστήρι.

Μέλη της Ιεράς Συνόδου εξέφρασαν το σκεπτικισμό τους επειδή μια τέτοια εικόνα ίσως να δημιουργούσε εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις στο χριστεπώνυμο ποίμνιο.

LIFO - 24/07/08