Πέμπτη, Ιουλίου 03, 2008

Τα λόγια της πλώρης





Ο πιτσιρίκος σας μαθαίνει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις κρουαζιέρες και τις διακοπές με σκάφος, ώστε να νιώσετε κι εσείς θαλασσόλυκοι.(Το κείμενο εδώ)









Όλο και περισσότεροι Έλληνες προτιμούν τα τελευταία χρόνια τις κρουαζιέρες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, μιας και είναι αρκετά οικονομικές - ειδικά, αν τα προηγούμενα χρόνια συνήθιζες να κάνεις διακοπές στη σουίτα του Elounda.

Η προβολή της τηλεοπτικής σειράς "Το Πλοίο της Αγάπης" δεν εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους Έλληνες -οι οποίοι για χρόνια αδιαφορούσαν για τις κρουαζιέρες- αλλά η έκδοση του "Μεγάλου Ανατολικού" φούντωσε το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα ταξίδια με μεγάλα πλοία, μιας και είμαστε ένας λαός που διαβάζει με πάθος και επηρεάζεται πολύ από τη λογοτεχνία.

Το άκρως ερωτικό περιεχόμενο του μυθιστορήματος του Ανδρέα Εμπειρίκου έφερε χιλιάδες Έλληνες στα κρουαζιερόπλοια με την ελπίδα πως θα κουτουπώσουν με μανία τα χιλιάδες θηλυκά που επιβαίνουν στο πλοίο, ενώ και οι Ελληνίδες ενθουσιάστηκαν με την ιδέα πως μέσα σε μια εβδομάδα θα τις πάρουν νουμεράδα όλοι οι ναυτικοί του κρουαζιερόπλοιου - από τον καπετάνιο και τους λοστρόμους μέχρι τον Γουίλι το μαύρο θερμαστή από το Τζιμπουτί.

Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν οι κρουαζιέρες είναι ότι προσφέρουν διαρκή εναλλαγή προορισμών και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ξέρεις πού βρίσκεσαι κάθε φορά - αυτό είναι πολύ καλό γιατί έτσι δεν δένεσαι συναισθηματικά με κάποιον τόπο, οπότε γλιτώνεις και τη μελαγχολία που σου προκαλούν οι καλοκαιρινές αναμνήσεις, όταν επιστρέψεις στο κλεινόν άστυ.

Παλιότερα, οι κρουαζιέρες ήταν ο αγαπημένος τρόπος των διακοπών των ηλικιωμένων -αυτό είχε ως συνέπεια τα κρουαζιερόπλοια να θυμίζουν πλωτά ΚΑΠΗ και να γεμίζουν τα ψυγεία των πλοίων από πτώματα γέρων που τα κακάρωναν ενώ το πλοίο έμπαινε στη μαγευτική Σαντορίνη-, αλλά τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι τις προτιμούν για τις διακοπές τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα δυο όνειρα των σημερινών εικοσάρηδων είναι ο γάμος και η σύνταξη.

Στα κρουαζιερόπλοια υπάρχουν όλες οι ανέσεις που έχετε και στο σπίτι σας, οπότε το μόνο που θα σας λείψει είναι ο διαχειριστής που βροντάει τις πόρτες για να πληρώσετε τα κοινόχρηστα - κατά τ' άλλα, τα πάντα θα σας κάνουν να αισθάνεστε σαν στο σπίτι σας και δεν θα είναι περίεργο, αν όλες τις ημέρες της κρουαζιέρας σηκώνεστε από τα άγρια χαράματα και αρχίζετε τα γαμοσταυρίδια επειδή νομίζετε πως πρέπει να πάτε στη δουλειά.

Κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας, διανέμεται καθημερινά πρόγραμμα με τις ώρες αφίξεων και αναχωρήσεων στα λιμάνια προσέγγισης, τις ώρες του δείπνου, τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες και όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις πάνω στο πλοίο.

Καλό θα ήταν να τηρείτε με ευλάβεια και πειθαρχία το πρόγραμμα, έτσι ώστε όταν θα επιστρέψετε στην Αθήνα να μην έχετε πρόβλημα προσαρμογής στην καθημερινότητα και -παρ' όλο που θα έχετε γυρίσει όλο το Αιγαίο- να έχετε την εντύπωση πως δεν λείψατε ούτε λεπτό από την Κυψέλη.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που προτιμούν τις κρουαζιέρες είναι καλοζωισμένοι αστοί που απολαμβάνουν την ψευδαίσθηση της πολυτελούς ζωής πάνω στο πλοίο αλλά, αν γίνει καμιά στραβή κι εμφανιστεί στο κατάστρωμα του κρουαζιερόπλοιου κάνας τσιγγάνος με την εικοσαμελή οικογένειά του, όλοι οι υπόλοιποι θα πηδήσουν στη θάλασσα γιατί θα τους έχει καταστρέψει τη φαντασίωση.

Εξαιρετικά δημοφιλείς είναι τα τελευταία χρόνια και οι διακοπές με σκάφος, αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει πλημμυρίσει το Αιγαίο με ιστιοπλοϊκά και να είναι αναγκαίο πια να μπουν και φανάρια μεσοπέλαγα, για να μειωθούν κάπως τα τρακαρίσματα.

Πολλοί πιστεύουν πως οι διακοπές με σκάφος κοστίζουν μια περιουσία αλλά αυτοί είναι οι πεινάλες που διαμαρτύρονται και επειδή ακρίβυναν τριάντα λεπτά οι ντομάτες, οπότε δεν πρέπει να τους παίρνει κανείς στα σοβαρά.

Η αλήθεια είναι πως, αν ένα ζευγάρι αποφασίσει να νοικιάσει μόνο του ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος για μια εβδομάδα, θα του κοστίσει ο κούκος αηδόνι αλλά αν πάρουν μαζί τους γονείς τους, τα παιδιά τους, ένα φιλικό ζευγάρι και τους κουμπάρους θα τους έρθει πολύ πιο φτηνά, ενώ παράλληλα δεν θα χαθεί και αυτή η μαγεία που έχει ένα αστικό λεωφορείο όταν μεταφέρει 150 άτομα στριμωγμένα σαν σαρδέλες.

Αν μια παρέα οκτώ ατόμων «κλείσει» ένα σκάφος για μια εβδομάδα, τότε το κατά κεφαλήν κόστος είναι όσο περίπου θα πλήρωνε για να νοικιάσει ένα δωμάτιο σε καλό ξενοδοχείο - με τη διαφορά, βέβαια, πως στο ξενοδοχείο δεν τρως άλλους εφτά νοματαίους όλη μέρα στη μάπα, ενώ, αν σου καπνίσει να φύγεις, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις από το να πέσεις στη θάλασσα και να γυρίσεις στην Αθήνα κολυμπώντας.

Παράλληλα, στο ξενοδοχείο, αν σε πιάσει κόψιμο, θα πας στην τουαλέτα, ενώ στο σκάφος όλο και κάποιος άλλος θα ανακουφίζεται εκείνη την κρίσιμη ώρα, οπότε η μόνη εναλλακτική λύση που έχεις είναι να αρπάξεις ένα παλαμάρι, να κρεμαστείς από την πρύμνη και να τα αμολήσεις στη θάλασσα.

Αυτή η μοναδική θαλασσινή εμπειρία θα σε φέρει σίγουρα πιο κοντά στην πεθερά σου, η οποία εκείνη την ώρα θα λιάζεται στο κατάστρωμα και θα παρακολουθεί με αγωνία τη φιλότιμη προσπάθειά σου.

Η ναυτοσύνη των Ελλήνων δεν είναι αρκετή για να οργώσει τα πέλαγα ένας δημόσιος υπάλληλος -απαραίτητη προϋπόθεση για την ενοικίαση ιστιοπλοϊκού είναι δυο τουλάχιστον από τους επιβάτες να έχουν δίπλωμα ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης.

Μην πάρετε δίπλωμα μαϊμού μέσω του κολλητού σας που δουλεύει στο γραφείο του υπουργού -με το σκεπτικό πως είστε άριστος οδηγός- γιατί τα σκάφη έχουν κάποιες μικρές διαφορές από τα αυτοκίνητα.

Το καλύτερο θα ήταν να προσλάβετε έναν σκίπερ, αλλά να θυμάστε πως ο σκίπερ είναι επαγγελματίας καπετάνιος και όχι σερβιτόρος, οπότε μην αρχίσετε να βαράτε παλαμάκια κάθε φορά που θέλετε ένα καφεδάκι.

Επίσης, θα ήταν φρόνιμο εκ μέρους σας να ζητήσετε ο σκίπερ να είναι νέος σε ηλικία γιατί, αν σας δώσουν κάναν βετεράνο καπετάνιο του Α' Βαλκανικού Πολέμου από το θωρηκτό Αβέρωφ, υπάρχει ο κίνδυνος να τα τινάξει την ώρα που περνάτε τον Καβομαλιά και να βρεθείτε πάνω σε ένα ακυβέρνητο σκάφος με ένα πτώμα που δεν θα ξέρετε τι να το κάνετε - πάντως, αν δείτε πως δεν αναπνέει, πετάξτε τον αμέσως στη θάλασσα γιατί αν τον κρατήσετε πάνω στο σκάφος, μετά από λίγο θα αρχίσει να μυρίζει και θα πλακώσουν και οι μύγες.

Το σημαντικότερο για να πετύχουν οι διακοπές με σκάφος είναι η καλή παρέα αλλά σήμερα δεν υπάρχουν καλές παρέες, οπότε πάρτε μαζί σας όποιον βρεθεί μπροστά σας - με αυτόν τον τρόπο, αφενός θα μοιραστούν τα έξοδα του ταξιδιού και αφετέρου στα λιμάνια που θα «πιάνετε» οι άλλοι θα νομίζουν πως είστε λεβεντάνθρωπος και η ψυχή της παρέας, ενώ στην πραγματικότητα είστε ένας τσιφούτης που έχει πάνω του τον ανθρωποδιώκτη.

Το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα των διακοπών με σκάφος είναι πως σας δίνεται η δυνατότητα να επισκεφθείτε παραλίες στις οποίες υπάρχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα.

Βέβαια, αν επιλέξετε αυτές τις ερημικές παραλίες, δεν θα υπάρχει κανείς άλλος εκεί κι έτσι θα χάσετε την ευκαιρία να πετύχετε το στόχο των διακοπών σας που δεν είναι άλλος από το να δίνετε στους λουόμενους την εντύπωση πως είστε ένας μεγιστάνας, ενώ δεν είστε παρά ένας καταχρεωμένος φτωχομπινές.

Παράλληλα, σε αυτά τα απόμερα δαντελωτά ακρογιάλια με τις χρυσαφένιες αμμουδιές και τα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πέσετε πάνω σε τίποτα αρχαιοκάπηλους με κανόνια που πάνω στην ταραχή τους μπορεί να σας περάσουν για μπάτσους του Λιμενικού και να βάλουν μπουρλότο στο κοτεράκι σας, όπως έκανε ο Κανάρης στην τουρκική ναυαρχίδα.

Στους ερημικούς όρμους των νησιών συχνά γίνεται και εμπόριο ναρκωτικών, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας απασχολεί ιδιαίτερα αφού το πιθανότερο είναι να βρείτε ανόθευτη κοκαΐνη και χασίς πρώτης ποιότητας και μάλιστα σε πολύ λογικότερες τιμές απ' ό,τι στα λιμάνια.

Αν βρείτε καλό πράγμα σε τιμή ευκαιρίας, μη διστάσετε να προμηθευτείτε μερικά κιλά, ώστε να έχετε καβάτζα για όλο το χειμώνα και παράλληλα να αποσβέσετε και τα έξοδα του ταξιδιού. Άντε και καλές θάλασσες! Ο Άγιος Νικόλας μαζί σας!

LIFO - 03/07/08