Πέμπτη, Νοεμβρίου 13, 2008

Talk of the Town - Γεια σου μάνα Σαλονίκη!





Ο πιτσιρίκος ξέρει πάρα πολύ καλά πως η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που του ταιριάζει και γράφει τις κιμπάρικες ειδήσεις που αγνοούν ακόμα και οι Θεσσαλονικείς. (Το κείμενο εδώ)






ΛΥΡΙΚΗ ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το αντίπαλον δέος του Αγγελόπουλου

Με την προβολή της ταινίας "Ο παλαιστής" του Μακεδόνα σκηνοθέτη Ντάρεν Αρονόφσκι σηκώνει την αυλαία του το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Η ταινία διαπραγματεύεται τη ζωή του Μικέ Καρντασίδη, ενός παλαιστή από την Καλαμαριά, που σπάει και τα δυο χέρια του και είναι αναγκασμένος να παλεύει με τη μύτη, αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αντίπαλοί του να τον σαπίζουν στο ξύλο επειδή τους ενοχλούν οι μύξες του. Όταν ο Μικές σπάει και τη μύτη του, αντιμετωπίζει το φάσμα της ανεργίας και -πάνω στην απελπισία του- αποφασίζει να αυτοκτονήσει, αλλά, εν τω μεταξύ, έχει σπάσει και τα δυο του πόδια επειδή μπουρδουκλώθηκε στο παρκέ. Πλημμυρισμένος από απόγνωση, ο Μικές προσπαθεί να συρθεί ως τις γραμμές του τρένου, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του, αλλά όλο και βρίσκεται κάποιος φιλεύσπλαχνος περαστικός που τον παίρνει παραμάσχαλα και τον γυρνάει στο σπίτι του. Ο Μικές αποφασίζει να πεθάνει από ασιτία και για έξι εβδομάδες τρέφεται καθημερινά μόνο με τρία ταψιά χανούμ μπουρέκ από τον Χατζή. Γρήγορα η ιστορία του Μικέ κάνει το γύρο του κόσμου και συγκινεί ιδιαίτερα μια ζάμπλουτη Αμερικανίδα που τον ερωτεύεται τρελά. Η ταινία "Ο Παλαιστής" είναι μια λυρική αλληγορία που ακροβατεί ανάμεσα στην ασυναρτησία και στο συναμφότερον και είναι βαθιά επηρεασμένη από την ιστορία του Κυναίγειρου. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η προβολή της νέας ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου "Η σκόνη του χρόνου", που είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας που άνοιξε με "Το λιβάδι που δακρύζει" και θα ολοκληρωθεί με την ταινία "Ο αμπελώνας που έπαθε αμνησία". Στη νέα του ταινία ο Θόδωρος Αγγελόπουλος εγκαταλείπει τα αργόσυρτα πλάνα και φτιάχνει μια ταινία με καταιγιστικό ρυθμό -τα πλάνα εναλλάσσονται τόσο γρήγορα που ο θεατής δεν προλαβαίνει να δει τίποτα. Η ταινία "Η σκόνη του χρόνου" είναι ένας ποιητικός απολογισμός της ντεμέκ κουλτούρας της Αριστεράς και κάνει καλό σε όσους πάσχουν από ακράτεια.




ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΡΝΟ
Εμφάνιση Ρουσόπουλου σε πορνοταινία

Παράλληλα με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα διεξαχθεί φέτος στη Θεσσαλονίκη και το 1ο Φεστιβάλ Ταινιών Πορνό, σε μια προσπάθεια να μη χάσει η πόλη τον ερωτικό της χαρακτήρα. Στα εγκαίνια του Φεστιβάλ Ταινιών Πορνό θα τελεστεί αγιασμός, χοροστατούντος του παναγιοτάτου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανάθεμου, ενώ θα παραστούν απόγονοι των μακεδονομάχων, ο δήμαρχος, ο νομάρχης, ο ενωμοτάρχης και ο συνταγματάρχης Λιάπκιν. Στα πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ Ταινιών Πορνό, θα γίνει η πρώτη επίσημη προβολή του DVD του Χρήστου Ζαχόπουλου, με την 35χρονη που έχει τον τίτλο "Έσκυψε η συμβασιούχα κι άρχισε τα αχαχούχα", ενώ θα προβληθεί και μια πιο soft εκδοχή του DVD με τον τίτλο "Πολύ χοντρός για να χωρέσει". Την παράσταση στο 1ο Φεστιβάλ Ταινιών Πορνό αναμένεται να κλέψει ο Θόδωρος Ρουσόπουλος που αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα του και να πρωταγωνιστήσει σε πορνοταινίες, ώστε να έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει το δάνειο στην τράπεζα. Ο κύριος Ρουσόπουλος πρωταγωνιστεί στην ταινία «Ο γιος του ταχυδρόμου την έχει στο λαιμό μου», ενώ παράλληλα κάνει ένα σύντομο πέρασμα από την ταινία «Το πουλί του φλόγες βγάζει, λες να είναι πετρογκάζι»;.




ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
Τα συνθήματα του ΠΑΟΚ σε ένα βιβλίο

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η έκδοση του βιβλίου που περιέχει όλα τα συνθήματα των οπαδών του ΠΑΟΚ και έχει τον τίτλο "Αθήνα γαμημένη - ο ΠΑΟΚ δεν πεθαίνει". Η έκδοση του βιβλίου χρηματοδοτήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Βελλίδειο Ίδρυμα και τον ιστορικό σύνδεσμο οπαδών του ΠΑΟΚ «Γαμήστε τον πούστη τον Ολυμπιακό». Το βιβλίο θα διατίθεται και σε ειδική πολυτελή έκδοση με δερματόδετο χειροποίητο εξώφυλλο, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και μια περιορισμένη συλλεκτική έκδοση που θα συνοδεύεται από τα DVD όλων των αγώνων του ΠΑΟΚ και θα προσφέρεται σε ασπρόμαυρο μπαούλο. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την παραμονή των Χριστουγέννων στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης με ομιλητές τον Κώστα Ζουράρι, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Μάκη τον Μανάβη. Θα ακολουθήσει μονότερμα και κορόιδο στη σκηνή του Μεγάρου, με τη συμμετοχή παλαίμαχων ποδοσφαιριστών του Δικεφάλου του Βορρά, και στη συνέχεια η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Γκουερίνο θα παρουσιάσει το νέο ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη «Αμπά - λαέ - αέ - αό», σε σύμπραξη με την παιδική χορωδία Τούμπας και τη Θύρα 4. Η βραδιά θα κλείσει με τα κάλαντα του ΠΑΟΚ: «Ω έλατο, ω έλατο - της μάνας σας το κέρατο».




ΚΑΙ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΡΝΤΑΣΙ;
Δάκρυσαν οι Σαλονικείς

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει δημιουργήσει η είδηση πως ο Μπαράκ Ομπάμα κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος γεννήθηκε στα Λαδάδικα και οι παλαιότεροι τον θυμούνται να περπατάει ξυπόλητος μέχρι την Τούμπα για να πουλήσει κουλούρια και να δει από κοντά τον αγαπημένο του ΠΑΟΚ. Δεν ήταν λίγοι οι Θεσσαλονικείς που δάκρυσαν όταν είδαν από την τηλεόραση τον Μπαράκ Ομπάμα να γιορτάζει τη νίκη του, τρώγοντας χοντροκομμένο πατσά με μπόλικο μπούκοβο και σκορδοστούμπι και πίνοντας ρετσίνα «Μαλαματίνα». Όταν μάλιστα ο Μπαράκ Ομπάμα ύψωσε το ποτήρι του λέγοντας «Γεια σου μάνα Σαλονίκη», χιλιάδες Παοκτζήδες ξεχύθηκαν στους δρόμους και συγκεντρώθηκαν στο Λευκό Πύργο, ζητώντας να βαφτεί μαύρος ο Πύργος προς τιμήν του συμπατριώτη τους, αλλά τελικά συνειδητοποίησαν πως δεν θα χρειαστεί αφού ο Πύργος είναι ήδη μαύρος. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση ήταν «Ομπάμα ζούμε στην Τούμπα να σε δούμε» και «Η μπάρα του Ομπάμα φτάνει ως τη Δράμα». Σύντομα το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης θα απονείμει το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης στον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ υπάρχει η σκέψη να δοθούν σε δρόμους της πόλης τα ονόματα διάσημων Θεσσαλονικέων που δόξασαν τη συμπρωτεύουσα στα πέρατα της Οικουμένης. Έτσι, η παραλιακή λεωφόρος Νίκης θα μετονομαστεί σε Μπαράκ Ομπάμα, η Εγνατίας σε Νικολά Σαρκοζί και η Μεγάλου Αλεξάνδρου σε Κεμάλ Ατατούρκ.




GAY PARADE ΣΤΙΣ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Θερμή υποδοχή στην πρόταση Ψωμιάδη

Με ενθουσιασμό έγινε δεκτή από τους Θεσσαλονικείς η πρόταση του Παναγιώτη Ψωμιάδη από του χρόνου να διεξάγεται μαζί με τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και το Gay Parade, ώστε να συρρεύσουν στη Θεσσαλονίκη φανταχτεροί τραβεστί και τρανσέξουαλ απ' όλον τον κόσμο και να σπάσει λίγο το χακί και η αρβύλα. Ο μόνος όρος που θέτει ο κ. Ψωμιάδης είναι τη σημαία να την κρατάει πάντα Έλληνας τραβεστί, σε ένδειξη τιμής στους προγόνους μας που πολέμησαν για την Ελευθερία.


Στη θεία Μάχη, στη Δώρα, στον Σπύρο και στον Δημήτρη

LIFO - 13/11/08