Τρίτη, Αυγούστου 01, 2006

Πολιτική ή Καλογερική;Το Άγιον Όρος επισκέφθηκε ο Κώστας Καραμανλής, σε μια προσπάθεια να πείσει του αγιορείτες μοναχούς να μην εγκαταλείψουν τον Άθω, τώρα που επί των ημερών του η υπόλοιπη Ελλάδα έχει γίνει πια παράδεισος. Ο πρωθυπουργός έβγαλε αναμνηστικές φωτογραφίες με τους μοναχούς κι αν αντί για κοστούμι φορούσε ράσο, η σεπτή και ασκητική φυσιογνωμία του δεν θα ξεχώριζε από τα άλλα μέλη της ιερής κοινότητας.

Οι μοναχοί, τηρώντας το αγιορείτικο τυπικό, υποδέχτηκαν τον πρωθυπουργό με τιμές αρχηγού κράτους – δηλαδή βαρούσαν τις καμπάνες κανα μισάωρο κι ανέμιζαν τα ράσα τους στον τρελό βοριά, ενώ παράλληλα φώναζαν όλοι μαζί «Λόγο! Λόγο!». Ο κ. Καραμανλής, εμφανώς συγκινημένος, έψαλλε τα κάλαντα της Νέας Δημοκρατίας και οι μοναχοί τον φίλεψαν στάχτη και μπούρμπερη.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός προσκύνησε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Παζαΐτισσας αλλά δεν έγινε κανένα θαύμα, αν και την προσκυνούσε με τις ώρες. Ο πρωτεπιστάτης της μονής Ντουγρού κ. Νατζιμπουλάχ χάρισε στον κ. Καραμανλή μια σπάνια εικόνα στην οποία απεικονίζεται η Παναγιά η Κεντροδεξιά, και ο πρωθυπουργός του δώρισε την αυθεντική εικόνα της Παναγιάς του Μεσαίου Χώρου, μια παρανυχίδα του Αι Γιώργη του Μεγιστάνα και το τελευταίο cd του Λουδοβίκου των Ανωγείων που είναι αφιερωμένο στην Αγία Κατατονία.

Ο πρωθυπουργός παρέστη στη δοξολογία που τελέσθηκε προς τιμήν του στην πισίνα της μονής Φλεγμονής και στη συνέχεια εγκαινίασε το κλειστό γυμναστήριο της μονής Ντοπέ. Ακολούθησε φιλικός αγώνας μπάσκετ ανάμεσα στους Ρώσους μοναχούς της μονής Μπολσόι και τους Αμερικανούς μοναχούς της μονής Κονβόι με διαιτητές τον σεΐχη Νασράλα και τον Σικαμπάλα. Ο αγώνας κρίθηκε από ένα τρίποντο του μοναχού Γερογιοβάισα στις καθυστερήσεις του δεύτερου ημιχρόνου της Θείας Λειτουργίας.

Η βραδιά έκλεισε με συναυλία της Ασκητικής Κομπανίας στη μονή Τεκέ και ο μοναχός Κουτσαβάκης αφιέρωσε στον κ. Καραμανλή το «Όσοι γενούν πρωθυπουργοί όλοι τους θα πεθάνουν τους κυνηγάει ο λαός απ' τα καλά που κάνουν». Ο πρωθυπουργός συγκινήθηκε, πήρε το μικρόφωνο και τραγούδησε a cappella το «Καλογεράκι θα γενώ και ράσο θα φορέσω και κομπολόι θα κρατώ φως μου για να σ’ αρέσω», προξενώντας κύματα ενθουσιασμού στους μοναχούς που είδαν πίσω από τους στίχους τον κρυφό συμβολισμό που αφορά τα κονδύλια από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου μη θέλοντας να επιτρέψει στον Κώστα Καραμανλή να μονοπωλήσει την πολιτική σκηνή απάντησε αμέσως με επίσκεψη στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο, όπου είχε συνάντηση κορυφής με τον μητροπολίτη Χρυσόστομο και το ιερό λείψανο του Αγίου. Ο κ. Παπανδρέου κατάφερε να κάνει σωστά το σταυρό του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και αναμένεται να εμφανιστεί ανεβασμένος στις δημοσκοπήσεις.

Πολιτικοί αναλυτές του Αγίου Ευαγγελίου πιστεύουν ότι η ταυτόχρονη εμφάνιση των δυο ανδρών με κεριά στα χέρια προμηνύει πως η μάχη για τις δημοτικές εκλογές θα είναι σκληρή, ενώ δεν αποκλείουν πια και το ενδεχόμενο να έχουμε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ανήμερα του Σταυρού.