Κυριακή, Μαρτίου 18, 2007

ΕΛΣΙΝΚΙ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ!

Ο πιτσιρίκος ακολουθεί παντού την Ευρυδίκη και τον Σαρμπέλ, κερδίζει τη συμπάθειά τους και σας αποκαλύπτει τις εκπλήξεις που ετοιμάζουν για να μαγέψουν το δύσκολο ευρωπαϊκό κοινό.

Με πυρετώδη ρυθμό συνεχίζεται η προετοιμασία της Ευρυδίκης και του Σαρμπέλ για τον 52ο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον που θα διεξαχθεί στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Οι δυο καλλιτέχνες προωθούν τα τραγούδια τους στις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ παράλληλα προσπαθούν να καταλήξουν τόσο στα ρούχα που θα φορέσουν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, όσο και στις λεπτομέρειες της σκηνικής τους παρουσίας.

Η Ευρυδίκη προσανατολίζεται στο να εμφανιστεί με μια απέριττη μαύρη μπούργκα ολοκέντητη στο χέρι με ολομέταξο ταφτά, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει το ευρωπαϊκό κοινό για το δράμα του κυπριακού λαού. Κατά τη διάρκεια του ρεφρέν, θα πετάξει τη μπούργκα και θα εμφανιστεί με νυφικό από μεταξωτή οργάντζα, κεντημένο με κρύσταλλα Swarovski, ενώ στο φινάλε θα μείνει μόνο με το στρινγκ και τα βατραχοπέδιλα, για να αποτυπωθεί η εικόνα της στη μνήμη των τηλεθεατών και να την ψηφίσουν. Ο Δημήτρης Κοργιαλάς θα εμφανιστεί με φούστα κλαρωτή και γαρύφαλλο στ’ αυτί, ενώ δεν αποκλείεται να λούσει και τα μαλλιά του.

Ο Σαρμπέλ από τη μεριά του, έχει επιλέξει να εμφανιστεί με παρεό από κοτετσόσυρμα και μπλούζα από σιδερόβεργες – οι ώμοι της μπλούζας θα είναι ενισχυμένοι με βάτες από τσιμεντοενέσεις για να τονιστεί το κούνημα των ώμων και να γίνει πιο εντυπωσιακό το τσιφτετέλι. Ο Κυπριολιβανέζος καλλιτέχνης θα εμφανιστεί ξυπόλητος στη σκηνή, ώστε να φανεί πως πάσχει από πλατυποδία και να ταυτιστούν μαζί του οι Ευρωπαίοι που έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια της κυπριακής συμμετοχής, πάνω από την Ευρυδίκη θα πετούν 200 λευκά περιστέρια -με πάνες για να μην κουτσουλίσουν την μπούργκα και το νυφικό-, ενώ η ελληνική συμμετοχή επέλεξε μια πιο λιτή παρουσία, κι έτσι πάνω στη σκηνή, εκτός από τον Σαρμπέλ και το μπαλέτο, θα βρίσκονται μόνο δυο νταλίκες και μια μπουλντόζα.

Τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή συμμετοχή σκέφτονται να έχουν πάνω στη σκηνή ένα χορευτή που θα αποδίδει τους στίχους του τραγουδιού στην διεθνή νοηματική γλώσσα, ώστε να πάρουν και τις ψήφους των Ευρωπαίων κωφών. Ο Σαρμπέλ σκέφτηκε να αποδίδει ο ίδιος το τραγούδι στη νοηματική γλώσσα αλλά αυτή η σκέψη απορρίφθηκε, αφού όσοι τον είδαν να τραγουδάει, να χορεύει και, παράλληλα, να κάνει νοήματα με τα χέρια, είπαν πως έμοιαζε σαν να έχει πάθει εγκεφαλικό.

Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις δημιούργησε στον Λίβανο και στην Αίγυπτο η απόφαση της Κύπρου να συμμετάσχει στον διαγωνισμό με ένα γαλλόφωνο τραγούδι. Η απόφαση της Κύπρου τονώνει κι άλλο τους δεσμούς της με τη Γαλλία -που επισφραγίστηκαν πρόσφατα με τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες-, αλλά βάζει σε κίνδυνο τις σχέσεις της με τις δυο αραβικές χώρες και τις μυστικές συμφωνίες για τα πετρέλαια.

Για να αποφευχθούν δυσάρεστες επιπτώσεις, η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε από την Ευρυδίκη να πει το δεύτερο ρεφρέν στα αραβικά αλλά αυτό δυσαρέστησε τη ρωσική πλευρά που απειλεί να μην επιτρέψει στους Ρώσους τουρίστες να επισκεφτούν την Κύπρο, οπότε ο Τάσσος Παπαδόπουλος αναγκάστηκε να ζητήσει από την Ευρυδίκη να πει και ένα κουπλέ στα ρώσικα.

Η καλή Κύπρια τραγουδίστρια μαθαίνει τώρα ρώσικα και αραβικά για να είναι σωστή στην προφορά της αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πάρει ανάποδες και απειλεί να τραγουδήσει το τραγούδι σε βαριά κυπραίικα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος όλη η εξωτερική πολιτική της Κύπρου.

Επειδή το κυπριακό ζήτημα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες, ο Δημήτρης Χριστόφιας πρότεινε κάθε λέξη του κυπριακού τραγουδιού να είναι σε διαφορετική γλώσσα για να κερδίσει η Κύπρος την διεθνή συμπάθεια – αν επικρατήσει αυτό το σενάριο, ο τίτλος του τραγουδιού θα αλλάξει και αντί για «Comme ci Comme ça» θα λέγεται πια «Τουρλού Τουρλού».

Κάποιες φωνές στην Κύπρο επιμένουν πως ήταν πολύ έξυπνη η κίνηση της Ελλάδας να στείλει στη Γιουροβίζιον έναν τραγουδιστή που έχει ρίζες και στον Λίβανο, γιατί το οριεντάλ είναι πολύ της μόδας στα ευρωπαϊκά σαλόνια, ενώ, με αυτόν τον τρόπο, αποδίδεται επιτέλους φόρος τιμής στη λαϊκή μουσική του Λιβάνου που έχει κυριαρχήσει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα και στην Κύπρο – το άσχημο είναι πως οι Ελλαδίτες και οι Ελληνοκύπριοι συνθέτες βάζουν ελληνικά λόγια στα λιβανέζικου τύπου άσματα και χαλάνε όλη τη σύνθεση.

Αν ο Σαρμπέλ κερδίσει τον διαγωνισμό, η Κύπρος θα μιμηθεί την Ελλάδα την επόμενη χρονιά και θα στείλει στον διαγωνισμό κάποιον που να έχει ρίζες και στον Λίβανο – επικρατέστερος σε αυτήν την περίπτωση είναι ο Μάρκος Παγδατής.


"Ο Φιλελεύθερος" - 18/03/07