Πέμπτη, Απριλίου 21, 2005

Από το "ΘΕΜΑ" της επόμενης Κυριακής - Αποκλειστικόν

Προδημοσίευση από το μυθιστόρημα της κ. Κάτιας Χαραλαμπάκη –Αλαβάνου «Ξέχασες να γυρίσεις σπίτι», που έχει ως ήρωα έναν πλούσιο πολιτευτή της Αριστεράς που του άρεσε το βάδην.

«Παρακολουθούσα τηλεόραση και τότε τον είδα. Μου θύμιζε κάποιον αλλά δεν ήξερα ποιον. Στεκόταν στη μέση μιας πλατείας και έβγαζε λόγο σε ένα πλήθος ανθρώπων, που τον κοιτούσαν με απορία επειδή δεν καταλάβαιναν τι έλεγε. Ο λόγος ήταν απλός : ήταν μετανάστες και δεν ήξεραν ελληνικά. Αυτό δεν έμοιαζε να τον ενοχλεί καθόλου. Πήρε στην αγκαλιά του ένα κοριτσάκι από τη Ζάμπια και του έδωσε ένα γλειφιτζούρι, ενώ συνέχισε να μιλάει για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ξαφνικά ο παπαγάλος που είχε στον ώμο του άρχισε να μεταφράζει σε τριάντα διαφορετικές γλώσσες κι ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Έβαλα τα γυαλιά μου και τότε θυμήθηκα. Ήταν ο άντρας μου, ο Πάρις ! Ήταν ζωντανός λοιπόν! Είχα να τον δω δυόμισι χρόνια. Έφυγε ένα πρωί για να πάει στα γραφεία του κόμματος και έκτοτε δεν γύρισε ποτέ στο σπίτι. Μου είχε λείψει ο τρόπος που με γαργαλούσε. Στην αρχή θεωρούσα τα γαργαλητά του σεξουαλική παρενόχληση, αλλά με τον καιρό άρχισαν να μου αρέσουν. Έπρεπε οπωσδήποτε να τον ξαναδώ. Τότε έβαλα σε λειτουργία ένα τρομερό σχέδιο. Μάθαινα το πρόγραμμα του με τις συναντήσεις που θα έκανε την επόμενη μέρα και πήγαινα εκεί μεταμφιεσμένη. Την πρώτη φορά που τον είδα έκανε επίσκεψη σε ένα σωματείο ρακοσυλλεκτών. Φόρεσα τα ρούχα της υπηρέτριας και πήγα. Μάλλον δεν με γνώρισε γιατί με αποκάλεσε «συντρόφισσα ρακοσυλλέκτρια» κι άρχισε να μου μιλάει για τα δικαιώματα μου και τα προβλήματα του κλάδου μου. Την επόμενη μέρα το πρωί πήγα στη Θράκη ντυμένη μουσουλμάνα για να τον ακούσω να μιλάει για τα προβλήματα της μειονότητας, το δικαίωμα στην διαφορετικότητα και τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της χώρας. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, μεταμφιεσμένη σε τσιγγάνα, βρέθηκα ανάμεσα σε άλλους τσιγγάνους στη Θεσσαλονίκη και τον άκουσα να μας μιλάει για τα προβλήματα ανεργίας της φυλής μας. Όταν άρχισε τις επισκέψεις στις χωματερές και τον είδα να περπατάει μέσα σε σωρούς από απορρίμματα, βγάζοντας λόγο στους σκουπιδιάρηδες, λύγισα. Γύρω του λερωμένες σερβιέτες, μπανανόφλουδες, κονσερβοκούτια κι αποφάγια, αλλά αυτός απτόητος μιλούσε διαρκώς για την ανακύκλωση και την επεξεργασία των απορριμμάτων. Εκεί, ανάμεσα σε τόνους αποβλήτων της καταναλωτικής κοινωνίας κι ενώ η μπόχα με έπνιγε, συνειδητοποίησα αυτό που αρνιόμουν να παραδεχτώ τόσο καιρό: τον αγαπούσα ακόμα».

Το μυθιστόρημα της κ. Κάτιας Χαραλαμπάκη-Αλαβάνου «Ξέχασες να γυρίσεις σπίτι», που βασίζεται σε φανταστικά πρόσωπα και καταστάσεις, θα παρουσιαστεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Περάματος στις 25-5-2005 στις 4 τα ξημερώματα. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ηθοποιός Πασχάλης Τσαρούχας και η εναλλακτική καλλιτέχνιδα Καλομοίρα.