Πέμπτη, Οκτωβρίου 18, 2007

Νίκας τοις ευσεβέσι

Πληθαίνουν τα σενάρια διαδοχολογίας μετά από τις άσχημες εξελίξεις στο θέμα της υγείας του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου. Για την ώρα, οι συζητήσεις γίνονται με διακριτικό τρόπο στα παρασκήνια για να μην τις αντιληφθεί ο Αρχιεπίσκοπος και στενοχωρηθεί, αλλά σε αυτή την περίπτωση η διακριτικότητα είναι μάταιη, αφού τα ίδια ακριβώς έκανε και ο κ. Χριστόδουλος όταν ήταν άρρωστος ο μακαριστός Σεραφείμ, οπότε μάλλον γνωρίζει πολύ καλά το ξεκατίνιασμα και το μαλλιοτράβηγμα που γίνεται ανάμεσα στους σεπτούς ιεράρχες μας για τη διαδοχή του, την ώρα που ο ίδιος δίνει αγώνα για να κρατηθεί στη ζωή.

Η ασθένεια του Αρχιεπισκόπου φέρνει στην επιφάνεια το πρόβλημα στη διαδικασία διαδοχής που υπάρχει στην Εκκλησία της Ελλάδας. Στην πολιτική τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: ξέρεις πως αν πεθάνει ένας Παπανδρέου, κάποιος άλλος Παπανδρέου θα τον διαδεχτεί στην πολιτική κονίστρα. Αν ο κ. Χριστόδουλος είχε ένα γιο, τώρα τα πράγματα θα ήταν απλά - θα τον διαδεχόταν ο γιος του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Θα πρέπει να επανεξετάσουμε κάποια στιγμή το θέμα της αγαμίας των ανώτερων κληρικών. Γιατί κι ο κληρικός άνθρωπος είναι - μην τον βλέπεις έτσι. Του ανεβαίνει η λίμπιντο και δεν ξέρει τι κάνει. Του έρχονται οι γενετήσιες ορμές και προσπαθεί να τις κατευνάσει με προσευχές, ευχέλαια και αγιασμούς. Στο τέλος πάει να σκάσει ο άνθρωπος κι αρχίζει και βαράει τις καμπάνες.

Φαντάσου κάθε φορά που σου ‘ρχεται να φιστικώσεις τη Μαίρη, αντί να τη βάλεις κάτω να της αλλάξεις τα φώτα, να ψέλνεις το «Τη Υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια». Θα το άντεχες; Δεν θα το άντεχες. Στο τέλος θα τρελαινόσουν.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά να μην μπορείς ούτε να αυνανιστείς. Γιατί βλέπει ο Κύριος από πάνω και θα σε κάψει - άσε που μπορεί να τυφλωθείς. Στο τέλος λαλάνε κι οι μητροπολίτες από την πολλή αγαμία, τους φεύγουν κι οι αναστολές και ορμάνε σ' όποιον βρουν μπροστά τους.

Τους καταλαβαίνω τους ανθρώπους - έχουν κι αυτοί τα δίκια τους. Όταν έρχεται η άλλη, η πρόστυχη, και σου εξομολογείται πως το έχει κάνει με όλους τους άνδρες του πλανήτη εκτός από σένα, γίνεσαι ή δεν γίνεσαι καυλοπυρέσσων;

Γιατί νομίζετε πως φοράνε ράσα οι παπάδες; Επειδή όλοι έχουν μόνιμη στύση - με τα παντελόνια θα γίνονταν ρεζίλι. Όλοι οι παπάδες πάσχουν από πριαπισμό. Γυμνοί είναι κάτω από τα ράσα. Πάει ο κάθε αμαρτωλός, τους περιγράφει με λεπτομέρειες τις ακολασίες του, τους κάνει πύρκαυλους, τους ζητάει άφεση αμαρτιών και τους αφήνει με το πουλί στο χέρι - ούτε καν στο χέρι, γιατί δεν κάνει να το αγγίζουν.

Οι παπάδες κάθε μέρα αλλάζουν σεντόνια - σύχρηστα γίνονται τα σεντόνια τους από τις ονειρώξεις. Στα σεντόνια τούς φεύγει ο μισθός τους, γι' αυτό αναγκάζονται να ξαφρίζουν το παγκάρι.

Αμ το άλλο; Ξέρεις ότι ο γιος του Παπανδρέου, ο ανιψιός του Καραμανλή, η κόρη του Μητσοτάκη θα είναι σχετικά νέοι όταν αναλάβουν δικαιωματικά την εξουσία. Διαδέχονται τους προγόνους τους και έχουν μπροστά τους καμιά τριανταριά χρόνια να γίνουν ακόμα πιο πλούσιοι... συγνώμη, να προσφέρουν στον τόπο ήθελα να γράψω.

Με τους Αρχιεπισκόπους δεν είναι έτσι: πεθαίνει το ένα γεροκούσαλο και τον διαδέχεται ένα άλλο γεροκούσαλο. Φεύγει το ραμολιμέντο κι έρχεται το χούφταλο. Μέχρι να προλάβεις να τους συνηθίσεις και να μάθεις τις πολιτικές τους απόψεις, τα έχουν τινάξει.

Άσε που δεν μπορείς να πεις κουβέντα για τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο: όταν είναι γερός δεν μιλάς από φόβο, όταν αρρωσταίνει δεν μιλάς από σεβασμό στο πρόβλημα της υγείας του, όταν κοιμηθεί «ο νεκρός δεδικαίωται», εμείς πότε θα τον κρίνουμε; Μόνο ο Θεός θα τον κρίνει. Ε, ας κυβερνήσει τη χώρα ο Θεός!

Ούτως η άλλως, βέβαια, την Ελλάδα ο Θεός την κυβερνάει. Γιατί η Ελλάδα δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα - η Ελλάδα έχει θεοκρατικό καθεστώς. Η Ελλάδα και το Ιράν. Αρρώστησε ο Χριστόδουλος και ο Καραμανλής έχει χάσει το μπούσουλα - δεν ξέρει τι του γίνεται. Αισθάνεται σαν τον Αχμαντινετζάντ χωρίς τον Αγιατολάχ του.

Με το δίκιο του ο άνθρωπος. Παίρνει τηλέφωνο στην Αρχιεπισκοπή να πάρει οδηγίες για το Κυπριακό και δεν βρίσκει κανέναν. Έφυγε κι ο Κουλουσούσας που είχε οργανωτικές ικανότητες και το ‘χουν διαλύσει οι παπάδες το μαγαζί - κάθονται όλη μέρα και παίζουν μακριά γαϊδούρα στους διαδρόμους της Αρχιεπισκοπής.

Τουλάχιστον, όταν αρρωσταίνει ο Αρχιεπίσκοπος, να τον αντικαθιστά κάποιος άλλος. Ας είναι ένα απ' αυτά τα νεαρά αγόρια που τιτιβίζουν γύρω του - το πιο αγαπημένο του. Να υπάρχει ένας άνθρωπος να συμβουλεύσει τον πρωθυπουργό, βρε αδερφέ!

Αυτά πρέπει να θεσμοθετηθούν - δεν μπορεί να μένει η χώρα χωρίς πνευματικό ποιμένα. Αν ο Κουλουσούσας δεν είχε πετάξει τα ράσα, θα είχε έναν άνθρωπο τώρα ο Καραμανλής να του δώσει μια σωστή συμβουλή. Έχει μείνει η χώρα ακέφαλη και ακυβέρνητη.

Τέρμα, θα πρέπει να γίνει τηλεοπτικό ντιμπέιτ ανάμεσα στους υποψήφιους για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Να κάτσουν όλοι με τη σειρά και να απαντήσουν στις ερωτήσεις του Ευαγγελάτου και της Στάη για το Σχέδιο Ανάν, το Μακεδονικό, το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού και την υφαλοκρηπίδα. Να ξέρουμε από πριν τις απόψεις τους. Τι; Δεν είναι πολιτικοί; Ε, τότε πώς γίνονται πολιτικοί όταν εκλέγονται;

Και θα πρέπει να ψηφίζει ο λαός για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου. Αφού ποτέ δεν πρόκειται να βγει πρωθυπουργός ο πολιτικός που ψηφίζω, να βγάλω τουλάχιστον Αρχιεπίσκοπο. Να αισθανθώ κι εγώ μια φορά στη ζωή μου νικητής. Να τον βλέπω με την αγιαστούρα στο χέρι και να λέω στην παρέα μου «αυτόν εγώ τον έβγαλα»!

Να γίνουν και δημοσκοπήσεις. Να βγαίνει η GPO και να ανακοινώνει πως σε δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της Αγίας Λαύρας, στο ερώτημα «Ποιον θα εμπιστευόσασταν να ξορκίσει τη γυναίκα σας;» προηγείται με 45% ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος και ακολουθεί με 32% ο Δημητριάδος Ιγνάτιος, ενώ στο ερώτημα «Ποιος είναι καταλληλότερος για να συγκυβερνήσει με τον Κώστα Καραμανλή;» προηγείται με 72% ο άγιος Βησσαρίων και ακολουθεί με 25% η αγία Αθανασία του Αιγάλεω.

Κακώς κατηγορήθηκαν οι γιατροί που πήραν σβάρνα τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές και τσακωνόντουσαν για το αν έπρεπε ή όχι να γίνει μεταμόσχευση στον κ. Χριστόδουλο.

Ξέρεις τι είναι να έχεις περάσει καμιά εικοσαριά χρόνια στα θρανία για να γίνεις χειρουργός-ογκολόγος και να βλέπεις όλη μέρα στην τηλεόραση την Έφη Θώδη και την Τζούλια Αλεξανδράτου; Αρχίζεις και τρελαίνεσαι. Αισθάνεσαι σκουπίδι.

Περιμένεις μια ζωή να σου κάτσει ένας ασθενής που να ‘ναι διάσημος για να κάνεις κι εσύ το κομμάτι σου. Και πάνω που τον βρήκες κι ετοιμάζεσαι να αρχίσεις να ποζάρεις στις κάμερες σαν ιατρική διάνοια, έρχεται ένας Έλληνας γιατρός από την Αμερική, τον παίρνει μέσα από τα χέρια σου και τον πάει στο Μαϊάμι. Έλεος!

Τούτων δοθέντων, ειρήσθω εν παρόδω και εν κατακλείδι, στους υποψήφιους για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει τσεκάπ. Θα πρέπει να βεβαιωθούμε πως ο νέος Αρχιεπίσκοπος είναι υγιής και θα ζήσει καμιά εικοσαριά χρόνια ακόμα τουλάχιστον. Έχω που έχω τόσες έγνοιες - δεν μπορώ να ζω και με την αγωνία μη μου αρρωστήσει ο Αρχιεπίσκοπος.

Υ.Γ. Ο Θεός να με συγχωρέσει.


LIFO - 18/10/07