Παρασκευή, Οκτωβρίου 26, 2007

Ζωή ποδήλατο

Ο υπουργός Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης, σκέφτεται σοβαρά να υιοθετήσει την πρόταση του δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη, για την επέκταση του ωραρίου του μετρό τις Παρασκευές και τα Σάββατα, ώστε να διευκολύνονται οι κάτοικοι στις μετακινήσεις τους. Αν το μέτρο εφαρμοστεί, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Καραμανλή από το 2004. Η πρόταση του κ. Κακλαμάνη να επιτρέπεται η μεταφορά των ποδηλάτων με το μετρό μάλλον θα απορριφθεί οριστικά. Είναι πολύ σωστή η απόφαση του κ. Χατζηδάκη να μην επιτρέπεται η είσοδος των ποδηλάτων στους συρμούς του μετρό: με το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στους δρόμους της Αθήνας -αν επιτρέψει να μεταφέρουν οι ποδηλάτες τα ποδήλατά τους με το μετρό- δεν θα αργήσει η μέρα που θα κληθεί να ικανοποιήσει και το δίκαιο αίτημα των οδηγών Ι.Χ. να επιτρέπεται να βάζουν τα αυτοκίνητά τους στα βαγόνια.

Εκείνο που θα μπορούσε να κάνει ο κ. Χατζηδάκης θα ήταν να επιτρέψει να μεταφέρονται με το μετρό κότες, πρόβατα και κατσίκες. Αυτό το μέτρο θα ήταν ένας φόρος τιμής του Κώστα Καραμανλή στον θείο του, καθώς θα αποτύπωνε ιδανικά την εικόνα που παρουσίαζε η χώρα τη δεκαετία του ’50 αλλά και θα ταίριαζε απόλυτα με το προφίλ της σημερινής κυβέρνησης.



Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας, ήρθαν στο φως τα κάτωθι στοιχεία που αφορούν τη χώρα μας:

1.Το 1/3 των Ελλήνων ζουν με λιγότερα από 470 ευρώ μηνιαίως.
2.Το 20% των παιδιών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
3.Το 60% των Ελλήνων ζουν με το φόβο ότι μπορεί μια μέρα να ξυπνήσουν φτωχοί.
4.Το 68,4% των Ελλήνων θεωρούν ότι η ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών θα ανοίξει κι άλλο στο μέλλον.


Με δεδομένο πως πριν από ένα μήνα διεξήχθησαν στη χώρα μας εκλογές στις οποίες η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έλαβαν το 80% των ψήφων, οδηγούμαστε στο ασφαλές συμπέρασμα πως πάρα πολλοί συμπατριώτες μας ή γουστάρουν τρελά τη φτώχεια ή είναι μαζοχιστές. (Εντάξει, παίζει και η πιθανότητα κάποιους να τους φοβίζουν τα κόμματα που τους θυμίζουν πως είναι προλετάριοι αλλά δεν το ξέρουν.)