Δευτέρα, Νοεμβρίου 14, 2005

Ο κ. Δήμου, ο κ. Σημίτης και η Αγία Τριάδα

Image Hosted by ImageShack.us



Γράφει ο κ. Νίκος Δήμου σε σημείωμά του στα Επίκαιρα :

Ίμια

"Διαβάζω όλα τα θυμωμένα σχόλια για την στάση του Σημίτη την μαύρη νύχτα των Ιμίων. Και πουθενά δεν βλέπω να αναφέρεται ότι ο άνθρωπος ήταν πρωθυπουργός ολίγων ημερών - άρα δεν είναι δυνατόν να ευθύνεται για την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων και των συστημάτων ασφαλείας.

Κανείς δεν λέει ότι εκείνο το βράδυ πληρώσαμε την ανημπόρια του Ανδρέα Παπανδρέου και την μεσοβασιλεία της Δήμητρας Λιάνη".


Η αλήθεια είναι πως αρκετοί επισήμαναν πως ο κ. Σημίτης ήταν πρωθυπουργός ολίγων ημερών τη «νύχτα των Ιμίων». Αυτό όμως το γνωρίζουν όλοι - φυσικά κι αυτοί που τον κατέκριναν. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κριτική δεν γίνεται επειδή κάποιοι θυμήθηκαν ξαφνικά τα Ίμια, αλλά επειδή ο κ Σημίτης συνέγραψε πρόσφατα ένα βιβλίο στο οποίο βγάζει λάδι τον εαυτό του και το κόμμα του, ενώ παράλληλα ρίχνει όλα τα βάρη στον ναύαρχο Λυμπέρη. Άρα ούτε ο κ Λυμπέρης ευθύνεται. ΑΓΕΕΘΑ ήταν ο άνθρωπος - δεν ήταν υπουργός Οικονομικών για να διαχειρίζεται τα κονδύλια για την Εθνική Άμυνα.

Επίσης είναι προφανές πως η δικαιολογία του κ. Δήμου ισχύει και για τον κ. Λυμπέρη. Ο κ. Σημίτης ήταν ένας «πρωθυπουργός ολίγων ημερών» και άρα ο κ. Λυμπέρης είχε απέναντί του έναν «πρωθυπουργό ολίγων ημερών» και έπρεπε να συνεννοηθεί μαζί του. Αν ισχύει αυτό που γράφει ο κ. Δήμου, ο κ. Σημίτης θα μπορούσε να το επικαλεστεί στο βιβλίο του - υποθέτω πως και αυτός γνώριζε πως ήταν «πρωθυπουργός ολίγων ημερών». Αυτό βέβαια θα απαιτούσε να έχει γράψει ένα βιβλίο στο οποίο θα αναλάμβανε τίμια τις όποιες ευθύνες του κι όχι ένα μυθιστόρημα. Μάλλον ο κ Σημίτης ξέρει πολύ καλά πως ήταν «πρωθυπουργός ολίγων ημερών» - με την έννοια βέβαια πως του άξιζε να είναι πρωθυπουργός μόνο για λίγες μέρες…

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης, πως ο κ. Σημίτης ήταν υπουργός Οικονομικών (1985- 1987) και από το 1993 ως το 1995 διετέλεσε Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Έρευνας, Τεχνολογίας και Υπουργός Εμπορίου ταυτόχρονα. Μάλιστα οι έχοντες καλή μνήμη θα θυμούνται, πως ο κ. Σημίτης διαμαρτυρόταν για τα μεγάλα κεφάλαια που δίδονταν για την Άμυνα από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Όταν επί πρωθυπουργίας του δόθηκαν ακόμα περισσότερα κονδύλια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, κάποιος δημοσιογράφος του θύμισε τις πρότερες αντιρρήσεις του. Ο κ. Σημίτης απάντησε χαμογελώντας : «τότε δεν ήμουν πρωθυπουργός και δεν γνώριζα».

Από την άλλη ο κ. Δήμου δίνει μια νέα διάσταση στο θέμα, αφού γράφει πως «κανείς δεν λέει ότι εκείνο το βράδυ πληρώσαμε την ανημπόρια του Ανδρέα Παπανδρέου και την μεσοβασιλεία της Δήμητρας Λιάνη». Σε αυτό το σημείο δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω στον κ. Σημίτη, πως τουλάχιστον διάλεξε να ρίξει τα βάρη σε έναν άνθρωπο εν ζωή και όχι στον τότε ημιθανή και σήμερα νεκρό Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά ούτε και στη χήρα του. Ίσως ο τέως πρωθυπουργός σκέφτηκε πως ο Ανδρέας ήταν ευεργέτης του. Αν δεν υπήρχε ο Παπανδρέου, είναι πολύ πιθανό η σχέση του κ. Σημίτη με την σύγχρονη ελληνική ιστορία, να είχε περιοριστεί στο να κοιτάει τη γνωστή φωτογραφία με τους γονείς του να περπατάνε δίπλα στον Άρη Βελουχιώτη. Α ναι, και κάθε φορά που θα ήθελε να διαβάσει το ημερολόγιο της μητέρας του, η οποία ήταν εξαιρετικά άξια γυναίκα, θα έπρεπε να το ζητάει από την Αλέκα Παπαρήγα – σε αυτήν το παρέδωσε λίγο πριν πεθάνει. Περίεργο, δεν βρίσκετε;

Σκέφτηκα πολύ αυτό το Σαββατοκύριακο και κατέληξα στο συμπέρασμα πως για τη «μαύρη νύχτα των Ιμίων» δεν φταίει ούτε ο Σημίτης, ούτε ο Λυμπέρης, ούτε ο Παπανδρέου, ούτε η κ. Λιάνη. Φταίνε τα Ίμια.



ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΥ ΤΡΙΑΔΑΣ

Πολλοί κατηγόρησαν τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο επειδή χαρακτήρισε τον κ. Σημίτη «μικρόσωμο και μικρόψυχο». Υποθέτω πως αν τον αποκαλούσε «γίγαντα και λεοντόκαρδο», κανείς δεν θα σκεφτόταν πως τον ειρωνεύεται.

Το πρόβλημα δεν είναι τι κοτσάνα πετάει ο κάθε μητροπολίτης, αλλά το ποιος του έχει δώσει το δικαίωμα να τη λέει. Μα ο κ. Σημίτης φυσικά! Αυτός κυβέρνησε τη χώρα επί οκτώ χρόνια κι αυτός ήταν μέλος όλων των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ την τελευταία εικοσαετία. Επίσης ήταν μέλος και της οικουμενικής κυβέρνησης για ένα μικρό διάστημα.

Αν δεν κάνω λάθος - που δεν κάνω - το Σύνταγμα αναθεωρήθηκε επί κυβερνήσεως Σημίτη. Άκουσε κάποιος κάτι για διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας; Άκουσε κάποιος κάτι για την καύση των νεκρών; Όταν ο κ. Σκανδαλίδης επισκέφτηκε τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για να διερευνήσει τις προθέσεις του για την καύση των νεκρών, ο αρχιεπίσκοπος τον απείλησε πως θα έπαιρνε κομματική θέση στις εκλογές. Ο κ. Σκανδαλίδης τα μάζεψε κι έφυγε με την ουρά στα σκέλια. Εκεί τελείωσε η κουβέντα.

Ποιος αναγόρευσε τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο σε συνομιλητή για θέματα που αφορούν την πολιτεία; Ποιος θα κάνει επιτέλους τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, το απαραίτητο βήμα για να μπει η χώρα στον 21ο αιώνα έστω και καθυστερημένα; Εγώ; Ο Λυμπέρης; Η Λιάνη; Τα Ίμια;

Μα τι στην ευχή έκανε τελικά όλ’ αυτά τα χρόνια ο κ. Σημίτης; Α ναι, έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ! Μα η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε την οικονομία της χώρας υπό επιτήρηση έως το 2007, επειδή τα οικονομικά στοιχεία ήταν «μαγειρεμένα». Ψεύδεται η Ευρωπαϊκή Ένωση; Όχι δεν ψεύδεται και βέβαια δεν περίμενε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να μάθει τα πραγματικά στοιχεία. Όποιος έχει λίγο νιονιό στο κεφάλι του, έχει αντιληφθεί πια, πως στην ΟΝΕ δεν μπήκαμε με οικονομικούς, αλλά με πολιτικούς όρους. Η στάση της χώρας σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, αλλά και το σχέδιο Ανάν, το αποδεικνύει ξεκάθαρα.

Αν ο Καραμανλής είναι έξυπνος, θα προχωρήσει σε διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεπεράσει από αριστερά όλη την Αριστερά, που κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Αυτό απαιτεί βέβαια να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, γιατί μόνο η επόμενη Βουλή μπορεί να κάνει αναθεώρηση του Συντάγματος - σύμφωνα με το Σύνταγμα η επόμενη Βουλή μπορεί να ανακηρυχθεί αναθεωρητική τον Ιούνιο του 2006. Θα είναι ο Καραμανλής; Θα είναι ο Παπανδρέου; Ας είναι όποιος θέλει. Αυτός θα περάσει στην ιστορία και όχι ο κ. Σημίτης. Δεν μπορεί να γίνει κανένας πραγματικός εκσυγχρονισμός στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαιρέτου Τριάδας. Αμήν.