Τετάρτη, Νοεμβρίου 16, 2005

Το Πολυτεχνείο Ζει (παρ' όλες τις προσπάθειές μας)

Image Hosted by ImageShack.us

Ξεκίνησαν χτες στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οι εκδηλώσεις για την 32η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών ενάντια στη δικτατορία του προλεταριάτου. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Πέμπτη με την πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία και το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μια μεγάλη έκπληξη, καθώς για πρώτη φορά θα γίνει αναπαράσταση της βραδιάς του Πολυτεχνείου με το τανκ να ρίχνει την πύλη και να εισέρχεται στον προαύλιο χώρο . Δυστυχώς το αυθεντικό τανκ βρίσκεται πια στη Σιέρα Λεόνε κι έτσι θα χρησιμοποιηθεί ένα Leopard, το οποίο έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να γίνει πιστή απόδοση της ιστορικής βραδιάς. Χορηγός του event είναι η Vodafone, ενώ το catering έχει αναλάβει η Pizza Hut. Στα ringtones θα ακούγεται η φωνή της Μαρίας Δαμανάκη και το νέο τραγούδι της Άννας Βίσση «Καλσόν» που είναι αφιερωμένο στον Τιερί Ρουσέλ και την Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Εν τω μεταξύ πολύ καλές εντυπώσεις έχει αφήσει η έκθεση ζωγραφικής των μελών της 17Ν Βασίλη και Χριστόδουλου Ξηρού, καθώς και του Ηρακλή Κωστάρη, με τίτλο «Χρώμα από τα λευκά κελιά», που παρουσιάζεται στο χώρο του Πολυτεχνείου κι έχει ενθουσιάσει το κοινό. Οι τρεις καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν οικολογικά υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, όπως λάδια φώκιας και ακουαρέλες από απεμπλουτισμένο εγκέφαλο.

Ο Κωστάρης κινήθηκε στο γνωστό του στιλ και ζωγράφισε έναν αξονικό τομογράφο με περιτονίτιδα, ενώ ο Χριστόδουλος Ξηρός έκανε την έκπληξη ζωγραφίζοντας μια σαλάτα στα τέσσερα. Ο Βασίλης Ξηρός έκλεψε την παράσταση με τον πίνακα «Σ’ έχω κάνει Θεό», στον οποίο απεικονίζεται ο Τσε Γκεβάρα με τη μορφή του Πέτρου Μαντούβαλου. Τα υπόλοιπα μέλη της 17Ν θα κάνουν γκράφιτι σε διερχόμενα αυτοκίνητα, θα πουν τα κάλαντα, θα μοιράσουν καραμέλες στα ΜΑΤ και θα παρουσιάσουν το έργο «ο Καραγκιόζης επαναστάτης» σε ποίηση Οδυσσέα Σεφέρη. Στο ρόλο του αφηγητή θα είναι ο Τζο Ντάλτον.

Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο και θυμήθηκε πως ήταν κι αυτός στο Πολυτεχνείο. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε με συγκίνηση, πως το Νοέμβρη του ’73 μαζί με κάτι συμμαθητές του είδαν τους καπνούς από το Πολυτεχνείο και κατευθύνθηκαν προς τα κει, επειδή νόμιζαν πως ήταν ψησταριά.

Στο χώρο του Πολυτεχνείου προσήλθε χτες και ο Γιώργος Παπανδρέου για να καταθέσει ένα λουλούδι, αλλά κάποιος του είπε πως τα γκισέ είχαν κλείσει κι έτσι έφυγε άπρακτος. Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε πάντως πως θα επιστρέψει με το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ για να σκουπίσει το χώρο και να ραντίσει για κατσαρίδες και παλαιοπασόκους.

Πολύ συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Κώστας Σημίτης συνάντησε τυχαία τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο, έξω από την πύλη του Πολυτεχνείου, ακριβώς δίπλα στη στάση του τρόλεϊ. Ο κ. Αμβρόσιος εξήγησε στον κ. Σημίτη, πως δεν τον αποκάλεσε «μικρόψυχο και μικρόσωμο», αλλά «μικροτσούτσουνο», με αποτέλεσμα οι δυο άντρες να αγκαλιαστούν και να πλακωθούν στα γλωσσόφιλα, ενώ το συγκινημένο πλήθος τους έραινε με τσουκνίδες και κομφετί. Ο κ. Σημίτης μετά έστησε έναν πάγκο και πουλούσε το βιβλίο του για προσάναμμα.

Η επίσημη Εκκλησία θα διαδηλώσει φέτος για πρώτη φορά στην πορεία του Πολυτεχνείου, καθώς βάλλεται από παντού και κυρίως από τον εαυτό της. Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα βρίσκονται στην κεφαλή της πορείας και θα κρατάνε την ηρωική σημαία του Πολυτεχνείου εκ περιτροπής με τα μέλη της ΚΝΕ, της ΕΦΕΕ, της ΓΣΕΕ και της Κα-Γκε-Μπε, ενώ θα ψέλνουν τον Ύμνο της Επαναστάσεως της 21ης Απριλίου και το «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου».