Πέμπτη, Νοεμβρίου 17, 2005

Μαύρη τρύπα

Ένιωσα θλίψη βλέποντας σήμερα την «άσπρη τρύπα» στη σελίδα 11 της «Ε». Ακόμα μεγαλύτερη θλίψη ένιωσα στη διπλανή σελίδα από την οποία ξεκινώ καθημερινώς την ανάγνωση της εφημερίδας. Φυσικά έχει να κάνει με την υπόθεση της κυρίας Βιργινίας Βεντουράκη και την ολλανδική εταιρεία την οποία εκπροσωπούσε στη χώρα μας η σύζυγος του διευθυντή της «Ε».

Ο κ. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος και οι πρακτικές του με βρίσκουν κάθετα αντίθετο. Ο κ. Θέμος Αναστασιάδης και το «χιούμορ» του με παγώνουν. Στην «Ελευθεροτυπία» γράφουν άνθρωποι που εκτιμώ πολύ. Τώρα όμως, κάποιοι απ’ αυτούς κάνουν ένα μεγάλο λάθος – τουλάχιστον έτσι νομίζω.

Η «τηλεδικτατορία» και ο «τηλεφασισμός» δεν προέκυψαν εν μία νυκτί. Και υπεύθυνοι γι’ αυτά τα φαινόμενα δεν είναι μόνο οι δυο προαναφερόμενοι κύριοι. Τη μεγαλύτερη ευθύνη έχουν οι εκδότες – ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών. Φυσικά και ο ιδιοκτήτης της «Ε».

Αν κάποιοι δημοσιογράφοι της «Ε» έχουν προσωπικές διαφορές με τον κ. Τριανταφυλλόπουλο και τον κ. Αναστασιάδη, δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να τις λύσουν – είναι η χειρότερη. Είμαι βέβαιος πως δεν τους ζητήθηκε να υπερασπίσουν την τιμή του κ. Φυντανίδη και πως το πράττουν οικειοθελώς και αυτοβούλως.

Νομίζω πως ο κ. Φυντανίδης είναι ο μόνος που μπορεί να βγάλει από τη δύσκολη θέση τους δημοσιογράφους της εφημερίδας που διευθύνει, αλλά και την ίδια την εφημερίδα – ένας μόνο τρόπος υπάρχει.

Σκέφτομαι πως μπορεί να βρέθηκε σε αυτή τη δυσχερή θέση ο κ. Φυντανίδης. Το «Ανδρών επιφανών πάσα γυνή τάφος» μοιάζει επαρκής εξήγηση, ειδικά όταν ο ανήρ δεν είναι στην πρώτη νιότη. Από την άλλη, όταν φιλοξενείς «μαύρες τρύπες» στην εφημερίδα που διευθύνεις, πρέπει να περιμένεις πως θα έρθει μια μέρα που θα πέσεις εσύ μέσα.