Κυριακή, Ιανουαρίου 14, 2007

Φέτος θα τα δούμε όλα!




Ο πιτσιρίκος αναλύει τις νέες τάσεις στις Τέχνες και τη μόδα, σε μια προσπάθεια να μυήσει τον αναγνώστη στον μαγικό κόσμο που ανοίγεται μπροστά του.


Μεγάλες αλλαγές αναμένεται να παρουσιαστούν τη φετινή χρονιά σε όλες τις Τέχνες, μιας και το κοινό μπούκωσε από την επανάληψη και δεν αντέχει άλλο. Οι καλλιτέχνες – αφού έστυψαν το μυαλό τους και πήραν όσα χάπια βρήκαν μπροστά τους – αποφάσισαν πως φέτος θα κάνουν την πολιτιστική επανάσταση που θα αποσπάσει τον λαό από τον καταναλωτισμό και την ιδιωτεία, και θα τον οδηγήσει στην πνευματική ανύψωση και στο ντιριντάχτα.

Οι νέες τάσεις, στη μουσική, προστάζουν το πάντρεμα των παραδοσιακών ήχων με ήχους που προέρχονται από την καθημερινότητά μας, όπως τα καζανάκια, οι σφαλιάρες και τα κορναρίσματα.

Παράλληλα, προβλέπεται η ανταλλαγή εθνικών μουσικών – έτσι, κάθε χώρα θα ακούει τη λαϊκή μουσική μιας άλλης, για να διευρύνουν οι πολίτες τούς μουσικούς τους ορίζοντες. Στον τομέα αυτό, Κύπριοι και Ελλαδίτες αποδεικνύονται –για μια ακόμα φορά- μπροστά από την εποχή τους, αφού εδώ και πολλά χρόνια ακούν, αποκλειστικά, τη λαϊκή μουσική του Λιβάνου και της Τουρκίας.

Αλλαγές θα έχουμε και στις συναυλίες, μιας και φέτος θα είναι η χρονιά που διαφορετικοί μεταξύ τους καλλιτέχνες θα συνυπάρξουν αρμονικά στη σκηνή. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι κοινές εμφανίσεις της Αννούλας της Βίσση με τον Λουτσιάνο Παβαρότι στο Κολοσσαίο και στη Σπιναλόγκα – ο διάσημος Ιταλός τενόρος θα τραγουδήσει το «Δώδεκα» του Βέρντι και η Αννούλα το «Μαγκάβα τουτ» από την όπερα «Γιουβέντους» του Καρβέλα, ενώ οι δυο καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν μαζί τα «Καβουράκια» του Σούμπερτ και το «Σταθμό του Μονάχου» σε ποίηση Οδυσσέα Σεφέρη.

Στο θέατρο, επιστρέφουμε ολοταχώς σε εκείνη την χρυσή εποχή που όλοι οι ρόλοι ερμηνεύονταν από άνδρες, και οι γυναίκες έμεναν στα σπίτια για να ξεσκατίζουν τα παιδιά και να μαγειρεύουν για να βρίσκει κανα πιάτο φαΐ ο έρμος άνδρας όταν γυρνούσε κατάκοπος από τη δουλειά.

Έτσι, φέτος θα απολαύσουμε την καλλιτεχνική συνύπαρξη του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, που θα ανεβάσουν στην Επίδαυρο την «Ιφιγένεια στο Ναυτικό» του Ζαμπέτα, με τον Γιώργο Κιμούλη στο ρόλο της Αλίκης Βουγιουκλάκη και Κορυφαία του Χορού του Ζαλόγγου τον Κώστα Καζάκο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η φετινή χρονιά και στη λογοτεχνία, μιας και οι νέοι συγγραφείς θα συνεχίσουν μεν να ξεπατικώνουν αβέρτα τους παλιότερους αλλά, παράλληλα, θα προσθέσουν και εικόνες στα βιβλία τους για να προσελκύσουν και αναγνώστες που δεν ξέρουν να διαβάζουν.

Άνθηση αναμένεται να γνωρίσει η ποίηση και ειδικά το σονέτο. Το μυθιστόρημα που αναμένεται να συγκλονίσει το αναγνωστικό κοινό της Κύπρου είναι το «Σεφταλιές και περιτομή» του Ερρίκου Ερρίκου.

Ο συγγραφέας περιγράφει τον έρωτα μιας Σουηδής αθλήτριας του πινγκ πονγκ με έναν τυφλό Τουρκοκύπριο τροχονόμο. Ο Μεμέτ λέει στους γονείς του πως θέλει να παντρευτεί την Ίνγκριντ αλλά η μάνα του δεν την θέλει επειδή είναι ξένη και δεν έχει βρακί ν' αλλάξει, ενώ ο πατέρας του δεν φέρνει αντίρρηση γιατί τη γουστάρει και θέλει να τη χουφτώνει που και που.

Ο Μεμέτ και η Ίνγκριντ αποφασίζουν να διασχίσουν την Πράσινη Γραμμή για να παντρευτούν και να κάνουν πολλά παιδιά, ώστε να τα πουλήσουν και να μην έχουν ανάγκη να δουλεύουν, αλλά οι Ελληνοκύπριοι υπερψηφίζουν το σχέδιο Ανάν και η μάνα του Μεμέτ παίρνει ένα Καλάσνικοφ και πάει στη Λευκωσία για να καθαρίσει τη νύφη της.

Όταν βλέπει την Ίνγκριντ με την κοιλιά στο στόμα, συγκινείται και μόλις, μαθαίνει πως περιμένει κορίτσι, αποφασίζει να την αφήσει να ζήσει για να γεννήσει την εγγονή της που θα πάρει το όνομά της. Η Ίνγκριντ δεν θέλει να βγάλει την κόρη της «Αϊσέ», αλλά, όταν βλέπει πως είναι μαύρη, αλλάζει γνώμη.

Οι γονείς του Μεμέτ δεν του λένε πως η κόρη του είναι μαύρη για να μην τον πληγώσουν. Τότε, εμφανίζεται η Εμινέ που ήταν ερωτευμένη με τον Μεμέτ από το νηπιαγωγείο αλλά δεν θα σας γράψω τη συνέχεια του βιβλίου γιατί, ειλικρινά, είναι συγκλονιστικό και δεν θέλω να σας στερήσω τη χαρά της ανάγνωσης.

Στον κινηματογράφο θα κυριαρχήσουν φέτος οι τσόντες με κρυφούς συμβολισμούς και αλληγορικά νοήματα, ενώ, παράλληλα, θα υπάρξει και μια τάση για επιστροφή στην εποχή του βωβού κινηματογράφου και στην πώληση σάμαλι και γρανίτας μέσα στις αίθουσες.

Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθούν αίθουσες για γυμνιστές ώστε ο θεατής να έρχεται σε απευθείας επαφή με τις καλλιτεχνικές επιδιώξεις του σκηνοθέτη, χωρίς να καταδυναστεύεται από μικροαστικές συμβάσεις και καθωσπρεπισμούς.

Στη γλυπτική, θα έχουμε μια μικρή επανάσταση, καθώς στα παραδοσιακά υλικά θα προστεθούν και κάποια νέα όπως η πίσσα, τα πούπουλα και το γιαούρτι. Οι καλλιτέχνες αναμένεται να αντλήσουν τα θέματά τους μέσα από την καθημερινότητα και την διαρκή πάλη του σύγχρονου ανθρώπου με τη μοίρα του και τα καταναλωτικά δάνεια.

Στη ζωγραφική, όλο το ενδιαφέρον πέφτει στις δημόσιες σχέσεις, μπας και πουλήσουμε κανα πίνακα σε τίποτα τράπεζες γιατί οι πολίτες δεν τσιμπάνε πια.

Η μεγάλη ανακάλυψη της τεχνολογίας για τη νέα χρονιά είναι το digital μαξιλάρι που θα επιτρέπει στα όνειρά μας να διακόπτονται για διαφημίσεις. Σύμφωνα με τις νέες τάσεις της μόδας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2007, το απόλυτο ρούχο για τις γυναίκες είναι η μπούρκα από κοτετσόσυρμα, ενώ στους άνδρες επιστρέφει η περικεφαλαία.

Στα παπούτσια θα συνεχίσουν να είναι στη μόδα οι σαγιονάρες από αλουμίνιο, αλλά φέτος θα συνδυαστούν με κάλτσες από τσουβάλι και επικαλαμίδες. Οι κομμώσεις για τη νέα χρονιά είναι επηρεασμένες από την ελευθερία και τη Γαλλική Επανάσταση. Οι φετινές τάσεις θέλουν τη γυναίκα με φαβορίτες και τον άνδρα με πιτυρίδα. Καλή απόλαυση.


Ο Φιλελεύθερος - 14/01/07