Πέμπτη, Μαΐου 08, 2008

Όξω φτώχεια!

Ο πιτσιρίκος έχει ζήσει τη φτώχεια στο πετσί του γιατί γεννήθηκε σε ένα πολυβολείο στην Κοκκινιά - τώρα ετοιμάζεται να πάει μετανάστης στη Γερμανία για να αντιμετωπίσει τη διεθνή οικονομική κρίση. (Το κείμενο εδώ)


Αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας βρίσκονται πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τους κατοίκους των φτωχών χωρών, αλλά αυτοί -σε αντίθεση με μας- δεν έχουν δικαίωμα να παραπονιούνται, γιατί έχουν γεννηθεί μέσα στην πείνα και τη δυστυχία και θα έπρεπε να έχουν φροντίσει να έχουν εξοικειωθεί με την εξαθλίωση και τη χολέρα.

Οι ειδικοί καταστροφολόγοι προβλέπουν πως, αν δεν ληφθούν μέτρα, οι άνθρωποι που απειλούνται από την πείνα θα φθάσουν τα 2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050.

Οι πιο τυχεροί θα πεθάνουν ενδιάμεσα από ασιτία -κι έτσι δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα το 2050-, ενώ κι εμάς δεν θα πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα, αφού μέχρι το 2050 θα είμαστε γεροκούσαλα, αν και το πιθανότερο είναι πως θα τα ‘χουμε τινάξει νωρίτερα από κάνα τροχαίο ή από κάναν καρκίνο.

Εξάλλου, όπως λέει κι ο σοφός λαός -που λέει κι ένα σωρό μαλακίες-, «ο γέρος ή από πέσιμο ή από χέσιμο θα πάει»· δεν λέει τίποτα ο σοφός λαός για πείνα.

Στην Ελλάδα χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, όμως όλοι συμπεριφέρονται σαν να είναι ζάπλουτοι, οπότε το πρόβλημα δεν φαίνεται ιδιαίτερα.

Οι τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, αλλά ο λαός δεν αντιδρά ακόμα, γιατί οι τιμές των ναρκωτικών παραμένουν σε λογικά επίπεδα και υπάρχουν ουσίες για όλα τα βαλάντια και για όλα τα γούστα.

Οι τράπεζες ετοιμάζονται να μοιράσουν φτωχοδάνεια για πεινάλες που προβλέπουν αποπληρωμή από τα τρισέγγονά σας και μεταφορά υπολοίπου στον άλλο κόσμο.

Αν τα πράγματα χειροτερέψουν, ο Κώστας Καραμανλής -που συνεχίζει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός ενός λαού ακατάλληλων- σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μιμούμενος τον Ιωάννη Καποδίστρια: Ο Καποδίστριας επεδίωξε την εισαγωγή της πατάτας στην Ελλάδα, αλλά οι Έλληνες τις πετούσαν γιατί -μετά από 400 χρόνια Τουρκοκρατίας- είχαν συνηθίσει στο χαβιάρι, το φουά γκρα και το παντεσπάνι, και το στομάχι τους δεν μπορούσε να δεχτεί τίποτε άλλο.

Τότε, ο Καποδίστριας διέταξε να φρουρούνται οι αποθήκες με τις πατάτες από φρουρούς που έκαναν τα στραβά μάτια, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σε λίγες μέρες να μην υπάρχει πατάτα ούτε για δείγμα.

Ο Κώστας Καραμανλής σκοπεύει να ζητήσει να φρουρούνται οι τσουκνίδες και οι μολόχες από λοκατζήδες, ώστε να «τσιμπήσουν» οι Έλληνες και να τρέφονται σαν κατσίκες.

Μεγάλη αύξηση έχει παρατηρηθεί στην τιμή του ρυζιού, αλλά κι αυτό μάλλον είναι ένα κόλπο των πλουτοκρατών: Θέλουν να τρώμε εμείς τα ρύζια σαν τους Κινέζους, κι αυτοί να ξεσκίζονται στις γαρδούμπες και στα κοκορέτσια.

Πάντως, αν συνεχιστεί η -ντεμέκ- προσπάθεια να εκδημοκρατιστεί η Κίνα μέσω της ελεύθερης αγοράς, είναι πιο πιθανό να κινεζοποιηθεί όλος ο πλανήτης παρά να δουν άσπρη μέρα οι Κινέζοι.

Η ακρίβεια και η επερχόμενη φτώχεια έχουν ανησυχήσει τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και τους μεγαλοδημοσιογράφους των ιδιωτικών καναλιών, γιατί κατά βάθος είναι όλοι τους πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι και δεν έχουν καμία σχέση με τις κτηνάρες που όλοι μας νομίζουμε ότι είναι.

Ήδη, οι εφημερίδες ετοιμάζονται να αρχίσουν τη διανομή τροφίμων, ενώ από δω και στο εξής τα DVD θα παρασκευάζονται από ζυμαρικά, ώστε, αφού τα δεις, να τα πετάς στην κατσαρόλα.

Παράλληλα, οι εφημερίδες θα σταματήσουν να μοιράζουν οδηγούς μαγειρικής, γιατί τι να τον κάνεις τον τσελεμεντέ, αν δεν έχεις τα υλικά;

Πάντως, η διεθνής οικονομική κρίση ήρθε κουτί στους μεγαλοεκδότες, γιατί τώρα θα μπορούν να επικαλούνται τη φτώχεια για τις χαμηλές πωλήσεις που κάνουν οι φυλλάδες τους.

Οι παρουσιαστές των δελτίων ειδήσεων έχουν πάθει σοκ από τη φτώχεια που μαστίζει τον πλανήτη: Η Όλγα Τρέμη έχει ενοχληθεί πολύ από την άνοδο της τιμής των σιτηρών και διαμαρτυρήθηκε λέγοντας πως «οι τιμές των σιτηρών θυμίζουν χρυσάφι» - η κυρία Τρέμη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, σκέφτεται να αντικαταστήσει τις χρυσές αλυσίδες που φοράει, και από δω και στο εξής θα παρουσιάζει τις ειδήσεις έχοντας στο λαιμό δυο φρατζόλες κι ένα τσουρέκι, ενώ παράλληλα θα αντικαταστήσει τα βραχιόλια της με κουλούρια κι αντί για δαχτυλίδια θα φοράει μπατόν σαλέ.

Απαρηγόρητος για τις τιμές των αγαθών είναι και ο Νίκος Ευαγγελάτος, αλλά αυτουνού η θέση είναι πολύ λεπτή, γιατί από τη μια πρέπει να αποδείξει στους τηλεθεατές πως όλα τα τρόφιμα είναι μέσα στη μούχλα, στα μαμούνια και στα ποντικοκούραδα, και από την άλλη πρέπει να καταγγέλλει πως -εκτός από σάπια- είναι και πανάκριβα.

Επειδή είναι δύσκολο να πειστούν οι τηλεθεατές πως οι καλοντυμένοι δημοσιογράφοι των δελτίων ειδήσεων νοιάζονται πραγματικά για τους φτωχούς, υπάρχει η σκέψη οι παρουσιαστές να εκφωνούν τις ειδήσεις βρόμικοι, αξύριστοι και ντυμένοι με κουρέλια, ενώ παράλληλα θα είναι ξαπλωμένοι πάνω σε χαρτόκουτες ή θα κάθονται πάνω σε καφάσια.

Η πείνα πρέπει να είναι καλό πράγμα γιατί οι παλαιότεροι επιμένουν πως μια Κατοχή μας χρειάζεται - αυτοί πέρασαν Κατοχή και πείνα και γι' αυτό έγιναν χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία.

Πρέπει να ξεπουλήσουμε τα πάντα -όσα έχουν απομείνει, τέλος πάντων- στους ξένους και μετά να κάνουμε αντίσταση για να τους τα πάρουμε πίσω· έχει αποδειχτεί ιστορικά πως εμείς οι Έλληνες μπορεί να μην τα πηγαίνουμε πολύ καλά όταν κυβερνάμε τον τόπο μας αλλά μεγαλουργούμε όταν κάνουμε αντίσταση στους κατακτητές.

Όσον καιρό θα είμαστε κάτω από την μπότα των κατακτητών, θα έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον και θα ξαναβρούμε τους ωραίους και αγνούς χαρακτήρες που είχαμε πριν αλλοτριωθούμε από την ιδιωτεία και τον καταναλωτισμό: Θα ξαναγίνουμε χαφιέδες, δοσίλογοι, μαυραγορίτες κ.λπ.

Οι Ελληνίδες θα φεύγουν με τα πλοία για να παντρευτούν στο εξωτερικό ή για να γίνουν πόρνες, οι μανάδες θα κοιμούνται με τους τοκογλύφους για να ταΐσουν τα παιδιά τους, ενώ παράλληλα θα ξαναγίνουν της μόδας η παρθενιά και η παρθενορραφή, και θα αναβιώσουν τα έθιμα της προίκας και του ματωμένου σεντονιού στο μπαλκόνι μετά από την πρώτη νύχτα του γάμου.

Όταν διώξουμε τους κατακτητές, δεν θα χρειαστεί να κάνουμε εμφύλιο -άλλωστε, ο εμφύλιος δεν τελείωσε ποτέ-, αλλά οι Έλληνες θα φύγουν μετανάστες στο εξωτερικό και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης θα γίνει ο νέος Καζαντζίδης, αφού θα τραγουδήσει ξανά τα τραγούδια του πόνου και της ξενιτιάς.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως η μεγάλη άνοδος που παρατηρείται στις τιμές των τροφίμων είναι απλώς μια καλή δικαιολογία για να καμφθούν οι αντιστάσεις και να εγκριθεί η εισαγωγή των μεταλλαγμένων τροφίμων σε όλες τις αγορές.

Μάλλον έχουν δίκιο και ο λόγος είναι απλός: Ακούγεται συχνά πως σε δύσκολες οικονομικά εποχές ανθούν οι τέχνες και τα γράμματα γιατί οι δυσκολίες γεννούν σπουδαίους δημιουργούς και μεγάλα πνευματικά έργα.

Άρα, αν η οικονομική κατάσταση ήταν τόσο τραγική όσο παρουσιάζεται, θα έπρεπε να βγαίνεις στο δρόμο και να πατάς πάνω σε Χατζιδάκιδες, Ελύτες και Χατζηκυριάκους-Γκίκες.

Αυτό δεν συμβαίνει· αντιθέτως, ζούμε μέσα σε έναν ωκεανό βλακείας. Τουλάχιστον είμαστε χορτάτοι.

LIFO - 08/05/08