Πέμπτη, Μαΐου 15, 2008

Την κάναμε ταράτσα!




Ο πιτσιρίκος παίρνει την τσάπα του και ανεβαίνει στην ταράτσα για να την ποτίσει με τον ιδρώτα του και να φυτρώσουν τα αγγούρια.
(Το κείμενο εδώ)










Μεγάλη επιτυχία γνώρισε η έκθεση «Πράσινες ταράτσες - ολάνθιστα μπαλκόνια» που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων στην πλατεία Κοτζιά. Η επιλογή του χώρου δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού η πλατεία Κοτζιά μοιάζει με ταράτσα· μόνο οι κεραίες της τηλεόρασης της λείπουν.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε πως θα κοπούν όλα τα δέντρα που υπάρχουν στις πλατείες και στα πεζοδρόμια της Αθήνας, ώστε να γίνει η πρωτεύουσα κρανίου τόπος και να ενθαρρυνθούν οι Αθηναίοι να δενδροφυτεύσουν τις ταράτσες και τα μπαλκόνια τους.

Αν οι κάτοικοι της Αθήνας δημιουργήσουν πράσινες ταράτσες, το όφελος θα είναι μεγάλο αφού ένας άχρηστος χώρος -δηλαδή η ταράτσα- θα αποκτήσει ζωή.

Θα ανεβαίνεις στην ταράτσα για να πάρεις λίγο καθαρό αέρα και θα συναντάς όλους αυτούς τους αντιπαθητικούς που μένουν στην ίδια πολυκατοικία με σένα, και όχι μόνο δεν τους λες ποτέ καλημέρα, αλλά, όταν τους βλέπεις στην είσοδο της πολυκατοικίας, τρέχεις να μπεις στο ασανσέρ για να μην προλάβουν να μπουν κι αυτοί.

Επίσης, οι πράσινες ταράτσες ρίχνουν τη θερμοκρασία στο κτίριο και έτσι θα υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας αφού δεν θα χρειάζεται να δουλεύουν συνέχεια τα κλιματιστικά - βέβαια, σε όλες τις πολυκατοικίες υπάρχουν δυο τρεις υποχόνδριοι, οπότε δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση αν βρεθούν κάποιοι υστερικοί που θα κρυώνουν από τη δροσιά των δέντρων και θα απαιτούν να ανάψουμε το καλοριφέρ μέσα στο Δεκαπενταύγουστο.

Οι πράσινες ταράτσες αλλάζουν το κλίμα στην πόλη, αλλά -επειδή είμαστε φθονερός λαός που ρέπει προς την υπερβολή- υπάρχει ο κίνδυνος να αρχίσουν οι πολυκατοικίες τον ανταγωνισμό για το ποια έχει την πιο πράσινη ταράτσα, και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η Αθήνα να γίνει ζούγκλα με οργιώδη βλάστηση και να εναλλάσσονται οι μουσώνες με τους τυφώνες και τα τσουνάμι.

Ο Δήμος Αθηναίων σκοπεύει να δώσει κίνητρα στους Αθηναίους προκειμένου να τους δελεάσει και να φτιάξουν πράσινες ταράτσες.

Το πιο σημαντικό κίνητρο είναι ότι θα επιτρέπεται η καλλιέργεια χασίς στις ταράτσες και θα αποποινικοποιηθεί η χρήση ινδικής κάνναβης, αλλά με τον όρο πως οι κάτοικοι της πολυκατοικίας θα καπνίζουν τα τρίφυλλα μόνο στην ταράτσα.

Υπάρχει μάλιστα η σκέψη να επιτρέπεται η χρήση όλων των ναρκωτικών στην ταράτσα, ώστε να έρθουν οι κάτοικοι πιο κοντά ο ένας στον άλλον, να χτυπηθεί η αλλοτρίωση και να επιτευχθεί επιτέλους η πολυπόθητη μέθεξη.

Το μεγάλο πρόβλημα με την ελεύθερη καλλιέργεια χασίς στην ταράτσα είναι πως, αν πιάσουν φωτιά τα χασισόδεντρα σε μια πολυκατοικία στο Παγκράτι, θα μαστουρώσει η μισή Αθήνα∙ παράλληλα, εκφράζονται φόβοι πως οι χασισοκαλλιεργητές στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο θα πληγούν οικονομικά από την ελεύθερη καλλιέργεια κάνναβης στις αθηναϊκές ταράτσες και υπάρχει κίνδυνος να βγουν στην παρανομία - αυτό θα έχει σαν συνέπεια να μαραζώσει η επαρχία και να καταστραφεί ο κοινωνικός ιστός της αγνής ελληνικής υπαίθρου.

Ο Δήμος Αθηναίων εξετάζει και την πιθανότητα να δοθούν κάποια οικονομικά κίνητρα σε όσους εκδηλώσουν επιθυμία να κάνουν την ταράτσα τους κήπο, αλλά υπάρχει ο φόβος πως τα χρήματα θα πάνε στις τσέπες των επιτήδειων κατοίκων της πολυκατοικίας, οι οποίοι -αντί να αγοράσουν φυτά και δέντρα- θα ανεβάσουν στις ταράτσες ψεύτικα χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης πιστεύει πως οι πράσινες ταράτσες θα δώσουν ένα αποτελεσματικό χτύπημα στην ακρίβεια που επικρατεί στην αγορά, αφού οι Αθηναίοι θα μπορούν να φυτεύουν στην ταράτσα τους λαχανικά, φρούτα και ζαρζαβατικά, και να εξοικονομούν ένα σκασμό λεφτά.

Κάθε απόγευμα, μετά τη δουλειά, οι Αθηναίοι θα ανεβαίνουν στις ταράτσες με τις τσάπες, τα φτυάρια και τα κλαδευτήρια για να περιποιούνται τις ντομάτες και τα αγγούρια.

Υπάρχει μάλιστα η σκέψη κάθε πολυκατοικία να έχει το γεωπόνο της, που θα δίνει συμβουλές για την αντιμετώπιση του δάκου και της μουχρίτσας, αλλά και του κεφάλα που καταστρέφει τα κωνοφόρα δέντρα.

Ο γεωπόνος θα ενημερώνει τους κατοίκους της πολυκατοικίας για τα νέα είδη και τις νέες ποικιλίες φυτών, ενώ παράλληλα θα τους συμβουλεύει για τα λιπάσματα και τις κοπριές αλλά και για τα φάρμακα που θα πρέπει να χρησιμοποιούν ώστε να μη γεμίσει η πολυκατοικία μυρμήγκια, κάμπιες, σκουλήκια και διάφορα άλλα μαμούνια.

Το αμέσως επόμενο σχέδιο του Νικήτα Κακλαμάνη -μετά από τις πράσινες ταράτσες- είναι οι κοτετσοταράτσες: Οι Αθηναίοι θα μπορούν να έχουν κοτούλες στην ταράτσα για να τρώνε φρέσκα αυγά από αλανιάρες κότες.

Η μεγάλη επιθυμία του κ. Κακλαμάνη είναι να υπάρχουν και κατσίκες στην ταράτσα, αλλά στο δημοτικό συμβούλιο αντέδρασε έντονα η αντιπολίτευση, με το σκεπτικό πως οι κατσίκες θα τρώνε τα φυτά.

Ο κ. Κακλαμάνης απάντησε πως οι κάτοικοι μπορούν να ταΐζουν τις κατσίκες σανό και ύστερα να τους βάζουν φίμωτρο ώστε να μην ξεπαστρεύουν τη χλωρίδα, αλλά αντέδρασε έντονα ο Αλέξης Τσίπρας που έχει οικολογικές ανησυχίες και θεωρεί πως τα φίμωτρα δεν θα επιτρέπουν στις κατσίκες να βελάζουν κι έτσι θα καταπατηθεί η ελευθερία της έκφρασης για την οποία τόσους αγώνες έχει κάνει η Αριστερά.

Στην περίπτωση που επιτραπούν τελικά οι κατσίκες στις ταράτσες της Αθήνας, μια φορά το χρόνο οι κάτοικοι των πολυκατοικιών θα ανεβάζουν τον τράγο στην ταράτσα με το ασανσέρ, για να κουτουπώσει τις κατσίκες, να τις γκαστρώσει και να έχουμε φρέσκα κατσικάκια για το Πάσχα.

Οι κότες και οι κατσίκες θα δώσουν ζωή και χρώμα στις πράσινες ταράτσες, αλλά καλό θα ήταν οι κάτοικοι να περιφράξουν την ταράτσα με κοτετσόσυρμα πέντε μέτρων γιατί μπορεί να πηδήσουν τα ζωντανά από την ταράτσα και -εκεί που περπατάς αμέριμνος στην Ερμού- να σου ‘ρθει καμιά κατσίκα κατακέφαλα.

Όνειρο ζωής, για τον Νικήτα Κακλαμάνη, είναι να οργανωθούν οι πολυκατοικίες της Αθήνας σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, ώστε να παίρνουν οι Αθηναίοι επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο δήμαρχος προειδοποιεί τους Αθηναίους πως η δουλειά του αγρότη είναι σκληρή και απαιτεί θυσίες - δεν θα πρέπει να απογοητευτούμε αν πέσει χαλάζι και μας κάψει τη σοδειά.

Πάντως, και στις άσχημες χρονιές για την αγροτιά, οι Αθηναίοι αγρότες θα έχουμε πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων αγροτών της χώρας, αφού θα βρισκόμαστε κοντά στο κέντρο των αποφάσεων: Θα κλείνουμε τη Σταδίου και την Πανεπιστημίου, θα στηνόμαστε μπροστά στη Βουλή με τα φτυάρια στα χέρια και θα ζητάμε την άμεση καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων. Το βασικό μας σύνθημα θα είναι «Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά»!

Επειδή εμείς οι Αθηναίοι είμαστε λίγο τεμπελχανάδες και μπορεί να παρατήσουμε τα δέντρα στη μοίρα τους, καλό θα ήταν οι ταράτσες να ποτίζονται από αεροπλάνα και ελικόπτερα - έτσι θα δροσιζόμαστε κι εμείς τους καλοκαιρινούς μήνες.

Παράλληλα, οι πιλότοι θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές που σίγουρα θα ξεσπάσουν, όταν πάρει φωτιά κάνα πεύκο σε κάποια ταράτσα της Κυψέλης και οι πύρινες λαίλαπες θα αρχίσουν να πηδάνε από ταράτσα σε ταράτσα, απειλώντας να κάνουν την Αθήνα στάχτη και μπούρμπερη.

Αν οι Αθηναίοι καταφέρουν να δημιουργήσουν πράσινες ταράτσες, θα έχουμε πετύχει μια παγκόσμια πρωτοτυπία: Η Αθήνα θα είναι η μόνη πόλη στον κόσμο που θα είναι υπέροχη από κάτω -στο μετρό δηλαδή- και πανέμορφη από πάνω, ενώ θα είναι κάπως φρικτή στο ενδιάμεσο.

Το μόνο που μπορώ να παρατηρήσω είναι πως αυτό συμβαίνει επειδή -σε αντίθεση με τη γη- το υπέδαφος και οι ταράτσες της Αθήνας δεν έχουν ιδιοκτήτη.


LIFO - 15/05/08