Πέμπτη, Μαΐου 29, 2008

My secret ηλιέλαιο






Ο πιτσιρίκος αποκαλύπτει τη μυστική σχέση ανάμεσα στη Γιουροβίζιον και το επιμολυσμένο ηλιέλαιο.
(Το κείμενο εδώ)







Σοκ έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία η υπόθεση του επιμολυσμένου ηλιελαίου από την Ουκρανία. Η τραγικότητα της κατάστασης αποδείχτηκε το βράδυ του διαγωνισμού της Γιουροβίζιον, όταν οι Έλληνες γύρισαν για πρώτη φορά την πλάτη στις πιτσαρίες και στα σουβλατζίδικα -σπάζοντας έτσι μια πολυετή παράδοση delivery- επειδή φοβήθηκαν πως θα δηλητηριαστούν από το ηλιέλαιο και δεν θα ψηφίσουν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Οι περισσότεροι προτίμησαν να μαγειρέψουν στον ατμό, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έμειναν νηστικοί και ξεγέλασαν την πείνα τους με τα τραγούδια του διαγωνισμού. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί η μαγεία της Γιουροβίζιον γιατί όλη η ομορφιά της συγκεκριμένης βραδιάς βρίσκεται στα απανωτά ρεψίματα που σε πιάνουν με την Coca Cola, αφού πρώτα βέβαια έχεις καταβροχθίσει τρεις πίτσες και οκτώ σουβλάκια.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας -σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους καταναλωτές ώστε να απολαύσουν απερίσπαστοι τη Γιουροβίζιον, που αποδεικνύεται η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης- δήλωσε πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να φάει πολύ ηλιέλαιο, αλλά η δήλωσή του έπεσε στο κενό αφού, αν έχεις δει τον κ. Φώλια, καταλαβαίνεις πως είναι ικανός να φάει και τσιμεντόλιθους σοταρισμένους με κάρβουνα χωρίς να πάθει τίποτα∙ τι χειρότερο μπορεί να πάθει δηλαδή;

Τα νέα για το επιμολυσμένο ηλιέλαιο από την Ουκρανία έφτασαν γρήγορα στο Βελιγράδι και σκόρπισαν τον πανικό στην ελληνική αποστολή επειδή θεώρησαν πως η Ουκρανία και η Ρωσία προσπαθούν να δηλητηριάσουν τους Ευρωπαίους για να κερδίσουν τον διαγωνισμό.

Ο υπεύθυνος της ουκρανικής αποστολής διαβεβαίωσε τους διοργανωτές πως τόσο αυτός όσο και η Ουκρανή τραγουδίστρια πίνουν κάθε πρωί δυο λίτρα ηλιέλαιο, αλλά το επιχείρημά του δεν έπεισε κανέναν, αφού όλοι ξέρουμε πως οι Ουκρανοί έχουν φάει κατακέφαλα ένα Τσέρνομπιλ και μερικές δεκαετίες υπαρκτού σοσιαλισμού, οπότε τώρα δεν τους πιάνει τίποτα - νταλίκα περνάει πάνω από Ουκρανό και αντί να σκοτωθεί ο Ουκρανός γίνεται κάρβουνο η νταλίκα.

Για να σταματήσουν οι αντιδράσεις, η Ουκρανή τραγουδίστρια αναγκάστηκε να πασαλείβεται ολόκληρη με ηλιέλαιο, όμως αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γλιστράει συνέχεια από τα χέρια των χορευτών, να τσακίζεται πάνω στη σκηνή και τελικά να γίνει η πρώτη μαύρη τραγουδίστρια από την Ουκρανία που συμμετείχε στο διαγωνισμό.

Στην υπόθεση παρενέβη ο Φωκάς Ευαγγελινός που είχε αναλάβει τη χορογραφία της ουκρανικής συμμετοχής με τη δικαιολογία πως ανήκει στη γενιά των 700 ευρώ και αναγκάστηκε να πάει μετανάστης στην Ουκρανία για να φάει ένα κομμάτι ψωμί∙ ο Φωκάς προσπάθησε να συμβιβάσει τις δυο πλευρές, όλοι όμως έχουν αντιληφθεί πως στην Ουκρανία δεν τον οδήγησε η φτώχεια αλλά το γεγονός πώς οι Ουκρανοί έχουν απαγάγει όλους τους συγγενείς του και απειλούν να τους ταΐζουν μόνο με ηλιέλαιο.

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, ήταν ολοφάνερη η επίδραση του επιμολυσμένου ηλιελαίου στις χώρες που συμμετέχουν, αφού δεν εμφανίστηκε στη σκηνή ούτε μια τραβεστί. Είναι λογικό να μη στέλνουν πια τραβεστί και τρανσέξουαλ οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης -το κάνουν εδώ και πολλά χρόνια και ίσως να έχουν βαρεθεί-, αλλά θα περιμέναμε από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που απελευθερώθηκαν πρόσφατα να είναι πιο τολμηρές σε αυτό τον τομέα. Γιατί στην ευχή το ξεφορτώθηκαν το καθεστώς, αν όχι για να στέλνουν τραβεστί στη Γιουροβίζιον;

Μια τομή στο φετινό διαγωνισμό της Γιουροβίζιον ήταν η συμμετοχή μιας τυφλής τραγουδίστριας από τη Γεωργία, αλλά δυστυχώς η περίπτωσή της δεν συγκίνησε το κοινό και δεν κατάφερε να μπει στη δεκάδα, οπότε απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο να στείλουν όλοι του χρόνου άτομα με αναπηρίες, ώστε να περάσουμε στη νοσοκομειακή φάση της Γιουροβίζιον και να ανανεωθεί ο θεσμός.

Πάντως, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η Γιουροβίζιον ήταν πάντα ανοιχτή και φιλική προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αφού όλοι οι τραγουδιστές που συμμετέχουν μοιάζουν να είναι ανάπηροι.

Εντύπωση προκάλεσε η πληροφορία πως ο ένας από τους δυο τραγουδιστές του Αζερμπαϊτζάν είχε φοιτήσει σε σχολείο για χαρισματικά παιδιά - υπάρχει ειδικό σχολείο για χαρισματικά παιδιά στο Αζερμπαϊτζάν και δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Βέβαια, αυτό συμβαίνει επειδή στην Ελλάδα όλα τα παιδιά είναι χαρισματικά και, άρα, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει ειδικό σχολείο.

Η Ρωσία κατάφερε να κερδίσει το διαγωνισμό με έναν τραγουδιστή που είχε κάνει εξαιρετικό χαλάουα στο μπικίνι και συνοδευόταν στη σκηνή από έναν αθλητή του καλλιτεχνικού πατινάζ, ώστε όλοι να βαθμολογήσουν το χορό στον πάγο -όπου οι Ρώσοι είναι ακαταμάχητοι- και όχι το τραγούδι.

Του χρόνου οι Ρώσοι σκέφτονται να ανεβάσουν στη σκηνή της Γιουροβίζιον τον Γκάρι Κασπάροβ με ένα σκάκι, ενώ δεν αποκλείεται να κάνουν τελικά τη μεγάλη έκπληξη και να προτιμήσουν τη μούμια του Λένιν που θα πλαισιώνεται από πέντε ξέκωλα.

Η νίκη της Ρωσίας αποδίδεται στην κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και στη δημιουργία πολλών νέων κρατών που αλληλοψηφίζονται. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως πρέπει να χτιστεί ξανά το Τείχος του Βερολίνου, ώστε να σωθεί ο διαγωνισμός της Γιουροβίζιον.

Μια καλή ιδέα θα ήταν να διεξάγονται δυο Γιουροβίζιον -η ανατολική Γιουροβίζιον και η δυτική Γιουροβίζιον- μέχρι να αποκτήσουν ευρωπαϊκή συνείδηση και μουσική κουλτούρα οι πρώην Ανατολικοί, ώστε να ψηφίζουν την πιο ωραία γκόμενα ακόμα κι αν δεν προέρχεται από κάποια γειτονική τους χώρα.

Η τρίτη θέση της Καλομοίρας άφησε ανικανοποίητους τους Έλληνες και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως του χρόνου πρέπει να στείλουμε στην Αγία Πετρούπολη ένα συγκρότημα που θα απαρτίζεται από Ρωσίδες, Γεωργιανές και Ουκρανές, ώστε να διχάσουμε τους πρώην Σοβιετικούς και να διασπάσουμε το ανατολικό μπλοκ.

Οι Έλληνες παρηγορήθηκαν από το γεγονός πως ο Φωκάς Ευαγγελινός είχε συμμετοχή τόσο στο τραγούδι της Ρωσίας όσο και σ' αυτό της Ουκρανίας που κατετάγη στη δεύτερη θέση∙ ο Φωκάς τόνωσε την εθνική μας περηφάνια, μιας και είχε δώσει ελληνικό χρώμα και στις δυο συμμετοχές - μάλιστα, προκλήθηκε πανελλήνια συγκίνηση, όταν οι Ουκρανοί χορευτές χόρεψαν καλαματιανό, τσάμικο και πεντοζάλη.

Τα ιδιωτικά κανάλια κάλυψαν το γεγονός, αλλά η υπόθεση του ηλιελαίου έφερε τη Γιουροβίζιον σε δεύτερη μοίρα, αφού οι δημοσιογράφοι των δελτίων ειδήσεων ρωτούσαν με λύσσα τους ειδικούς αν θα έδιναν ηλιέλαιο στα παιδιά.

Η Όλγα Τρέμη δεν ανησυχεί μήπως πάθει τίποτα η ίδια από το ουκρανικό ηλιέλαιο, αλλά αγωνιά για τα παιδιά των ξένων ανθρώπων - η κυρία Τρέμη είναι ο νέος Ερρίκος Ντινάν.

Πάντως, ακούγεται συχνά αυτή η φράση στις τηλεοράσεις, όταν προκύπτει κάποιο θέμα με τα τρόφιμα: «Θα το δίνατε αυτό στο παιδί σας;». Είναι σαν να του λες του άλλου «Κοίτα, φίλε, εσύ είσαι σαπιοκοιλιάς -οπότε οτιδήποτε κι αν φας, δεν πειράζει- αλλά στο παιδί σου θα το έδινες;».

Παίζει κι αλλιώς βέβαια η ερώτηση: Μπορεί να θεωρούν πως οι υπόλοιποι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα παιδιά τους σαν πειραματόζωα, οπότε τους δίνουν όλα τα ύποπτα τρόφιμα, για να δουν αν θα πέσουν ξερά, κι αν δεν πάθουν τίποτα, τα καταναλώνουν κι αυτοί άφοβα.

Από την άλλη, είναι λογικό να ρωτάς τον άλλον αν θα έδινε ηλιέλαιο στο παιδί του - άλλωστε, όλοι ξέρουμε πόσο αγαπάνε τα παιδιά το ηλιέλαιο και πώς κάνουν αν δεν τους δώσεις ηλιέλαιο και προσπαθήσεις να τα κοροϊδέψεις με τίποτα παγωτά.

Θα πρέπει να ξεμπερδέψουμε επιτέλους με υποθέσεις όπως αυτή με το ηλιέλαιο, για να μπορούμε να απολαμβάνουμε ανενόχλητοι μεγάλες διοργανώσεις όπως η Eurovision και το Euro.

Βλέπουμε πως πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο με το ηλιέλαιο που περιέχει ορυκτέλαιο, αλλά τελευταία μας ταλαιπωρεί πολύ και το πετρέλαιο. Νομίζω πως, για να ξεμπερδεύουμε μια και καλή, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα αθώο έλαιο που να κάνει για όλες τις χρήσεις - από αυτοκίνητο μέχρι τηγανητές πατάτες. Αν το καταφέρουμε, μπορούμε να το ονομάσουμε «πολυέλαιο».


LIFO - 29/05/08