Πέμπτη, Φεβρουαρίου 08, 2007

Ελληνικό καρναβάλι για πάντα

Το Τριώδιο στη χώρα μας έχει ανοίξει, και το ευχάριστο είναι πως δεν κλείνει ποτέ. Οι Έλληνες έχουν πέσει με τα μούτρα στη μάσα και στις ακολασίες, ώστε να έχουν αποθέματα λίπους και ηδονής για να μπορέσουν να ακολουθήσουν απαρέγκλιτα τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής, όπως κάνουν κάθε χρόνο. Όλη η χώρα έχει μετατραπεί σ’ έναν απέραντο γαμιστρώνα, και οι πιστοί –με το άλλοθι του διονυσιασμού και της παράδοσης– επιδίδονται σε ομαδικά όργια, παραμερίζοντας προσωρινά τις αναστολές και τις προκαταλήψεις που τους καταδυναστεύουν και δεν τους αφήνουν να επιδεικνύουν μόνιμα την κτηνάρα που κρύβουν μέσα τους.

Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων, που περιλαμβάνουν τις συνηθισμένες σαχλαμάρες που βλέπουμε κάθε χρόνο. Κέντρο των εκδηλώσεων θα είναι όπως πάντα το Σύνταγμα, όπου οι πορτοφολάδες, οι τσαντάκηδες και οι ζητιάνοι του κέντρου θα χορεύουν παραδοσιακά βραζιλιάνικα τραγούδια της παλιάς Αθήνας, προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα στους λιλιπούτειους καρναβαλιστές και σε γηραλέους τουρίστες από τα ΚΑΠΗ της Αλαμπάμα που νομίζουν πως βρίσκονται στο Κονγκό.

Γνωστοί και καταξιωμένοι ερμηνευτές όπως ο Μιχάλης Βιολάρης και η Καίτη Χωματά θα εγκαταλείψουν για λίγο τις περιοδείες τους στο εξωτερικό και θα πάρουν σβάρνα τις γειτονιές της Αθήνας, για να ξεσηκώσουν τους κατοίκους της πρωτεύουσας με τα κεφάτα τραγούδια τους που ανασταίνουν και νεκρούς – ο κύριος λόγος που θέλω να ζήσω μέχρι τα βαθιά μου γεράματα είναι για να απολαύσω όσο περισσότερο γίνεται τον Μιχάλη Βιολάρη.

Το γλέντι θα συνεχιστεί στη Βαρβάκειο αγορά, όπου ο δήμος θα προσφέρει στους άστεγους και τους τσιφούτηδες παραδοσιακούς μεζέδες από καρβουνιασμένες σαπιοκοιλιές και πατσά Φαρσάλων με έξτρα κοπριά, ενώ η ξιδιασμένη ρετσίνα θα ρέει δωρεάν και το κέφι είναι εξασφαλισμένο – όπως, άλλωστε, και τα επείγοντα του Ευαγγελισμού.

Στην Πλάκα θα ξαναζωντανέψουν οι μνήμες του παρελθόντος –όταν δηλαδή η Πλάκα ήταν γειτονιά και όχι gift shop–, και εκατοντάδες απροσάρμοστα κωλόπαιδα θα σας κυνηγάνε με ρόπαλα και σφυριά για να σας ανοίξουν το κεφάλι, ενώ παράλληλα θα γελάνε σαν καθυστερημένα.

Στην πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας θα στηθεί τρελό πανηγύρι δίπλα στα δημόσια ουρητήρια και η κατρουλίλα θα απογειώσει το κέφι, ενώ το κοινό θα έχει την τύχη να απολαύσει τις εξαίσιες μελωδίες των αδελφών Κατσάμπα, που τραγουδούν σε παρακείμενη οικογενειακή ταβέρνα· ειρήσθω εν παρόδω, οι αδελφοί Κατσάμπα είναι ξαδέρφια στην πραγματικότητα, αλλά το αδυσώπητο star system τούς επέβαλε στενότερο βαθμό συγγένειας για να κρατήσει η καριέρα τους πάνω από έναν αιώνα και να ξεπεράσουν τους Rolling Stones.

Στο Ζάππειο θα γίνει μεγάλο πάρτι για τα παιδιά, στα οποία θα προσφερθούν σερπαντίνες από κοτετσόσυρμα και κομφετί από οικολογικές κουτσουλιές, ενώ θα διοργανωθεί και το κυνήγι του χαμένου θησαυρού – μην αφήσετε τα παιδιά σας να ψάχνουν μέσα στα δέντρα, γιατί ο μόνος θησαυρός που μπορούν να βρουν στο Ζάππειο είναι τίποτα χρησιμοποιημένες καπότες, και μπορεί μετά να θέλουν να τις κουβαλήσουν στο σπίτι για να τις χαρίσουν στη γιαγιά.

Η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα είναι το καρναβάλι της Πάτρας, το οποίο χαρακτηρίζεται από τον αυθορμητισμό, τον εθελοντισμό και την αλλαξοκωλιά. Οι Πατρινοί ζουν για το καρναβάλι και προετοιμάζονται γι’ αυτό όλο το χρόνο – αυτός πρέπει να είναι λόγος που οι Πατρινοί είναι τόσο ωραίοι τύποι, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι Έλληνες να τους έχουν μέσα στην καρδιά τους και, μόλις ακούν για Πατρινό, το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό να είναι η φράση «Πας παις πούστης Πατρινός, παλιάς πουτάνας παραγιός».

Οι κάτοικοι κάποιας άλλης πόλης θα παρεξηγούνταν με αυτή τη φράση, αλλά οι Πατρινοί όχι: αυτό αποδεικνύει και το αξεπέραστο μεγαλείο της πατρινής καρναβαλικής ψυχής. Παγκόσμια καινοτομία του Πατρινού Καρναβαλιού θα αποτελέσει το «Καρναβάλι των Μικρών», κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρελαύνουν μέσα σε συνθήκες απολύτου ασφαλείας μόνο τα παιδιά – έτσι, δεν υπάρχει ο κίνδυνος να τα φιστικώσει κανας γερομπισμπίκης.

Αποκλειστικά πατρινό έθιμο είναι και τα Μπουρμπούλια, όπου γυναίκες με μαύρα ντόμινο και μάσκες επιβάλλουν τη θέλησή τους στο ανδρικό φύλο με μαστίγια, καμτσίκια και χειροπέδες· αλλά ποτέ δεν ξέρεις ποιος κρύβεται κάτω από ένα ντόμινο, κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται ακατονόμαστες ανωμαλίες – ακόμα και για τα πατρινά δεδομένα.

Κορυφαία εκδήλωση του Πατρινού Καρναβαλιού θα είναι η μεγάλη παρέλαση των αρμάτων μάχης που αγόρασε πρόσφατα η χώρα μας από την Ανατολική Γερμανία. Χιλιάδες Πατρινοί και επισκέπτες θα χορέψουν έξαλλα σε χαρούμενους λάτιν ρυθμούς γύρω από τα καρναβαλικά άρματα που έχουν ευχάριστα θέματα από την ελληνική επικαιρότητα, όπως οι καρμανιόλες της εθνικής οδού, οι βιασμοί ανηλίκων και η δολοφονία των πέντε κυνηγών στο Αγρίνιο.

Τώρα βέβαια, αν δεν είχε γίνει η ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα και δεν κατέφθαναν οι Επτανήσιοι (κυρίως δε οι Ζακυνθινοί) για να εκπολιτίσουν κάπως τους πρωτόγονους και άξεστους Πατρινούς, η Πάτρα όχι καρναβάλι δεν θα είχε σήμερα αλλά ούτε καν ηλεκτρικό ρεύμα – με τις προβιές στις σπηλιές θα κοιμόντουσαν ακόμα.

Τρικούβερτο γλέντι με τρελό ξεφάντωμα στο ρυθμό της σάμπα θα επικρατήσει και στο Καρναβάλι του Μοσχάτου, όπου θα παρελάσουν σαγηνευτικές Βραζιλιάνες από την Αγία Βαρβάρα, με ακόμη περισσότερη κυτταρίτιδα από πέρσι.

Κι εδώ θα υπάρξει κυνήγι του χαμένου θησαυρού – αν και αυτό δεν χρειαζόταν να αναφερθεί, αφού είναι γνωστό πως το Μοσχάτο είναι τίγκα στους χαμένους θησαυρούς, και διάσημοι αρχαιολόγοι αλλά και τυχοδιώκτες απ’ όλο τον κόσμο σκάβουν με βάρδιες για να τους βρουν· κυκλοφορεί μάλιστα η φήμη πως ο νέος Ιντιάνα Τζόουνς θα γυριστεί εξ ολοκλήρου στο Μοσχάτο και ο Χάρισον Φορντ θα ανακαλύψει τη Χαμένη Ατλαντίδα στις όχθες του Κηφισού.

Αναβαθμισμένο είναι από φέτος και το Καρναβάλι της Ξάνθης, αφού θα υποδεχτεί χιλιάδες Ευρωπαίους επισκέπτες. Τώρα που η γειτονική Βουλγαρία έγινε επίσημο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Βούλγαροι θα περάσουν μαζικά τα σύνορα για να θαυμάσουν την εξωτική Ξάνθη, και οι Ξανθιώτες θα μπορούν να κοκορεύονται στους Πατρινούς πως το δικό τους καρναβάλι έχει Ευρωπαίους επισκέπτες και όχι Πυργιώτες, Τριπολιτσιώτες και Καλαματιανούς.

Αν επισκεφτείτε την Ξάνθη για το καρναβάλι, είναι ευκαιρία να κάνετε μια εκδρομή και στους γειτονικούς νομούς. Μπορείτε να πάτε στο ιστορικό οχυρό Ρούπελ, για να αποτίσετε φόρο τιμής στους ηρωικούς μαχητές του. Προσοχή μόνο μην πέσετε σε κανα ναρκοπέδιο, και σας μαζεύουν με το τσιμπιδάκι. Καλή Αποκριά!



Αγαπητές καυλοπυρέσσουσες κορασίδες, το κείμενο αυτό γράφτηκε για τη




LiFO