Πέμπτη, Μαΐου 07, 2009

Talk of the Town (1) - 06/05/09
















Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των τηλεοπτικών εκπομπών που ασχολούνται με τη μαγειρική. Το πρόγραμμα της τηλεόρασης μοιάζει με τσελεμεντέ και, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε λίγο τα τηλεοπτικά ένθετα των εφημερίδων θα αντικατασταθούν από καταλόγους εστιατορίων.

Τα τηλεοπτικά στούντιο έχουν μετατραπεί πια σε κουζίνες, οπότε κρίθηκε αναγκαία η τοποθέτηση απορροφητήρων για να μην καταστρέφονται τα σκηνικά από τους υδρατμούς και να μη λιποθυμάνε οι εικονολήπτες από την τσίκνα.

Παράλληλα, η Πυροσβεστική δέχεται καθημερινά κλήσεις για πυρκαγιές που ξεσπούν στα τηλεοπτικά στούντιο, επειδή οι παρουσιαστές ξεχνάνε τους φούρνους αναμμένους και λαμπαδιάζουν τα έπιπλα και τα σκηνικά.

Αρκετοί απορούν για την αύξηση των τηλεοπτικών εκπομπών με θέμα τη μαγειρική, αφού μόνο στην τηλεόραση μαγειρεύουν πια - οι υπόλοιποι παραγγέλνουν φαγητό απέξω ή τραβιούνται στις ταβέρνες και στα μεζεδοπωλεία.

Το σωστό θα ήταν οι εκπομπές μαγειρικής να θεωρούνται ντοκιμαντέρ, αφού μας δίνουν πληροφορίες και συνταγές από κάποιες περασμένες εποχές, όταν οι άνθρωποι συνήθιζαν να μαγειρεύουν στα σπίτια τους.

Σήμερα, αν ακούσεις κάποιον να λέει πως θα μαγειρέψει, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι πως κάτι δεν πάει καλά και πως το πιθανότερο είναι ότι τα έχει χάσει ή θέλει να σε δηλητηριάσει.

Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού τηλεοπτικών εκπομπών για τη μαγειρική έκανε κάποιους να πιστέψουν πως αυξάνεται και ο αριθμός των ανθρώπων που μαγειρεύουν στο σπίτι αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, αφού, όσο περισσότερο βλέπεις κάποιους άλλους να ταλαιπωρούνται με τα τηγάνια και τις κατσαρόλες τόσο περισσότερο νιώθεις την ανάγκη να αρπάξεις το τηλέφωνο και να παραγγείλεις πίτσα ή σουβλάκια.

Οι περισσότεροι Έλληνες αντιμετωπίζουν το μαγείρεμα ως extreme sport και παρακολουθούν με θαυμασμό αυτούς που μαγειρεύουν στην τηλεόραση - προφανώς, απορούν πώς καταφέρνουν να επιβιώσουν ανάμεσα σε τόσα μαχαίρια και τόσες φωτιές.

Αυτό που δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση στους ανθρώπους της τηλεόρασης ήταν η απόφαση του Alpha να προβάλλει το reality «Κάτι ψήνεται» στις οκτώ το βράδυ, όταν τα άλλα ιδιωτικά κανάλια μεταδίδουν δελτία ειδήσεων.

Η υψηλή τηλεθέαση του «Κάτι ψήνεται» θορύβησε τους διευθυντές ειδήσεων των άλλων καναλιών, που ήταν σίγουροι πως το τηλεοπτικό κοινό θα προτιμούσε τις δικές τους συνταγές από τις συνταγές πέντε άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων που αλληλοτραπεζώνονται και επισκέπτονται με άνεση ο ένας το σπίτι του άλλου σαν να είναι οι πρωταγωνιστές από τα «Φιλαράκια».

Ήδη, το Mega ετοιμάζεται να ανανεώσει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων· η Όλγα Τρέμη, ο Γιάννης Πρετεντέρης, ο Παύλος Τσίμας και οι υπόλοιποι καθοδηγητές της κοινής γνώμης θα φέρνουν στο στούντιο φαγητά που έφτιαξαν οι ίδιοι και -ενώ θα σχολιάζουν- θα ταΐζουν ο ένας τον άλλον στο στόμα, για να δημιουργήσουν μια παρεΐστικη ατμόσφαιρα.

Ο Νίκος Ευαγγελάτος δυσκολεύεται να εντάξει τη μαγειρική στο δελτίο του -μιας και το κοινό τον έχει ταυτίσει με τις αποκαλύψεις για μουχλιασμένα τρόφιμα-, οπότε θα προσπαθήσει να πείσει τους τηλεθεατές πως τα φαγητά των παρουσιαστών των άλλων δελτίων είναι τίγκα στα σκουλήκια και στα ποντικοκούραδα.

Η μεγάλη επιτυχία του «Κάτι ψήνεται» αναγκάζει και άλλα κανάλια να εντάξουν στο πρόγραμμά τους ανάλογες εκπομπές - έτσι, σύντομα θα απολαύσουμε στις οθόνες μας το «Κάτι μυρίζει», το «Κάτι φούσκωσε» και το «Κάτι βράζει και χύνεται».

Οι αμέτρητες τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα τη μαγειρική έχουν επιπτώσεις και στα τηλεοπτικά βραβεία, αφού το «TV Έθνος» ανακοίνωσε πως από φέτος οι νικητές δεν θα παίρνουν αγαλματίδια αλλά Χρυσούς Σκούφους.


LIFO - 06/05/09