Τρίτη, Απριλίου 04, 2006

Η ωραία της Βαγδάτης

Image Hosted by ImageShack.usΚυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά το βιβλίο «Η ωραία της ημέρας» από τις εκδόσεις Intro Books. Πρόκειται για το ηλεκτρονικό ημερολόγιο ενός call-girl που ζει στο Λονδίνο. H "Belle de jour" έχει επιλέξει να διατηρήσει την ανωνυμία της και καταγράφει τις εμπειρίες της στο blog της που κέρδισε το βραβείο του "Guardian" ως το καλύτερο blog της χρονιάς για το 2003.

"Η Βαγδάτη καίγεται", το blog μιας 24χρονης Ιρακινής είναι υποψήφιο για το βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο Samuel Johnson Prize-BBC Four. Το blog της "Riverbend" ανέβηκε στο Διαδίκτυο πέντε μήνες μετά την εισβολή των αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων και η νεαρή Ιρακινή περιγράφει στα αγγλικά το πως βίωσε τον πόλεμο αλλά και τα όσα ακολούθησαν.

Βλέποντας την επιτυχία που γνωρίζουν αλλά και την απήχηση που έχουν στα ΜΜΕ τα blogs αυτών των δυο γυναικών, μιας Βρετανίδας πόρνης και μιας νεαρής Ιρακινής, σκέφτομαι σοβαρά να "κατεβάσω" το δικό μου blog και να "ανεβάσω" ένα άλλο ως Ιρακινή πουτάνα.




Το βιβλίο της «Belle de jour» το αναζήτησα την περασμένη εβδομάδα στον «Παπασωτηρίου» της Πανεπιστημίου. Ένας κύριος γύρω στα 40 με ρώτησε «τι είναι blog;». Του είπα πως είναι ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο. Συνέχισε να με κοιτάει με απορία και με παρέπεμψε σε έναν νεαρότερο κύριο, ο οποίος αφού κοίταξε στο computer με διαβεβαίωσε πως το έχουν παραγγείλει και πως πρόκειται για επανέκδοση, αφού είχε κυκλοφορήσει ξανά πριν από πολλά χρόνια. Του είπα με τρόπο πως δεν πρόκειται για το ίδιο βιβλίο αλλά μάλλον ήταν αδύνατον να τον πείσω...