Πέμπτη, Ιουλίου 26, 2007

Επιστροφή στη φύση

Αν δεν έχετε προγραμματίσει τις καλοκαιρινές σας διακοπές και δεν ξέρετε τι να κάνετε, δεν υπάρχει λόγος να απογοητεύεστε. Μπορείτε πάντα να εξετάσετε τη συναρπαστική προοπτική του κάμπινγκ. Στην όμορφη και μαγευτική χώρα μας υπάρχουν άπειρες καβάτζες για να στήσετε τη σκηνή σας και να ζήσετε την απόλυτη επιστροφή στη φύση, κάνοντας παράλληλα οικονομία, ώστε να αγοράσετε πετρέλαιο για τον χειμώνα που αναμένεται να είναι βαρύς κι ασήκωτος.

Το κάμπινγκ θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε και κάποιες τραυματικές εμπειρίες που ίσως έχετε από τις παιδικές κατασκηνώσεις. Αν, για παράδειγμα, σκεφτόσασταν συνέχεια πως θέλετε να πάτε μέσα στη νύχτα στη σκηνή της βυζαρούς ομαδάρχισσας και να τη νεμηθείτε άγρια πάνω στο χώμα, αλλά ποτέ δεν πραγματοποιήσατε αυτή σας τη φαντασίωση, ή αν, όταν τελικά βρήκατε το θάρρος να συρθείτε ως εκεί, τη βρήκατε να αναστενάζει στην αγκαλιά του τριχωτού αρχηγού της κατασκήνωσης, τώρα έχετε την ευκαιρία να πάρετε το αίμα σας πίσω - κοιτάξτε μόνο να πάρετε και καμιά γυναίκα μαζί σας, γιατί αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να χρειαστεί να σβήσετε τον πόθο σας με την πρακτική των εφηβικών σας χρόνων και να κάνετε τη σκηνή σύχριστη.

Το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται παντού στη χώρα μας, αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα γιατί στην Ελλάδα απαγορεύονται τα πάντα κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κάνει ο καθένας ό,τι του γουστάρει και να μην τρέχει κάστανο.

Άλλωστε, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αστυνομικοί και λιμενικοί έχουν δουλειές με φούντες και βγάζουν τρελά λεφτά κάνοντας τα στραβά μάτια σε χιλιάδες παρανομίες σε μπαρ, εστιατόρια και πλαζ, οπότε σιγά μην κάθονται να ασχολούνται μαζί σας - το γεγονός πως θα είστε βρoμεροί και τρισάθλιοι είναι υπέρ σας, γιατί θα τους αποθαρρύνει ακόμα περισσότερο από το να σας πλησιάσουν.

Αν μάλιστα φροντίσετε να κάνετε την ανάγκη σας ανά δυο μέτρα σε μια μεγάλη ακτίνα γύρω από τη σκηνή σας, θα δημιουργήσετε ένα κανονικό ναρκοπέδιο που θα κρατήσει τους πάντες μακριά σας.

Το πιο χρήσιμο αξεσουάρ για έναν κατασκηνωτή είναι η σκηνή, εκτός βέβαια αν θέλετε να περάσετε δυο-τρεις μέρες ξεριζώνοντας φτέρες και καλάμια για να φτιάξετε μια καλύβα.

Στην αγορά θα βρείτε σκηνές για όλα τα βαλάντια και όλα τα γούστα, αλλά είναι καλύτερα να δανειστείτε μια από κάποιον γνωστό σας - όλοι αυτοί που σήμερα κάνουν διακοπές σε πολυτελή ξενοδοχεία με τζακούζι έχουν μια σκηνή από τα νιάτα τους και θα σας τη δώσουν με ευχαρίστηση για να τους αδειάζει και τον χώρο.

Ελλοχεύει, βέβαια, ο κίνδυνος να τους πλημμυρίσει η νοσταλγία και να φάνε τα δικά σας νιάτα, μιλώντας σας πέντε μέρες για τα φοιτητικά τους καλοκαίρια και τις αναμνήσεις που τους κατακλύζουν όταν αντικρίζουν αυτήν τη σκηνή.

Οι σκηνές στήνονται δύσκολα, οπότε καλό θα ήταν να πάρετε μαζί σας στις διακοπές και καμιά αγγαρειόφατσα στην παρέα, ώστε να στήνει τη σκηνή ενώ εσείς οι υπόλοιποι θα απολαμβάνετε τον ήλιο και τη θάλασσα. Αν δεν υπάρχει αγγαρειόφατσα στην παρέα σας, καλό θα ήταν να στήσετε τη σκηνή από το σπίτι σας και να την κουβαλήσετε στον τόπο των διακοπών σας στημένη για να μη χάνετε και χρόνο.

Αν ταξιδέψετε με αυτοκίνητο, βάλτε την πάνω στη σχάρα - η προνοητικότητά σας θα εντυπωσιάσει τους υπόλοιπους εκδρομείς, που θα σας κοιτούν με θαυμασμό, ενώ αν στουκάρετε πουθενά, θα χαρίσετε στο πανελλήνιο την ανεπανάληπτη είδηση «νταλίκα συγκρούστηκε μετωπικά με σκηνή στην εθνική οδό».

Αν ταξιδέψετε με πλοίο, βάλτε τη σκηνή στο κατάστρωμα και ξεκινήστε τις διακοπές σας από τον Πειραιά - καθίστε μέσα στη σκηνή καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και μην το κουνήσετε ρούπι ώστε να τη συνηθίσετε κιόλας.

Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, φροντίστε να βρείτε το πιο κατάλληλο σημείο για να κατασκηνώσετε. Μη βάλετε τη σκηνή πολύ κοντά στη θάλασσα γιατί μπορεί να ανέβουν τα νερά κατά τη διάρκεια της νύχτας και να ξυπνήσετε καταμεσής του πελάγου - πάντως, πάρτε καλού-κακού και δυο κουπιά μαζί σας.

Το σημείο που θα επιλέξετε πρέπει να είναι λείο, οπότε εφοδιαστείτε με κασμάδες, αξίνες και φτυάρια για να πετύχετε το ιδανικό αποτέλεσμα. Καλό θα ήταν να αναζητήσετε ένα σκιερό μέρος αλλά μη χώσετε τη σκηνή σε κάνα δάσος, γιατί μπορεί να ξεσπάσει καμιά πυρκαγιά και να τρέχετε να σωθείτε από την πύρινη λαίλαπα, ενώ τα πυροσβεστικά ελικόπτερα και τα αεροπλάνα θα σας κάνουν λούτσα ρίχνοντας πάνω σας τόνους νερού - άμα δεν καείτε, θα πνιγείτε ενώ, αν βάλει το χέρι της η Παναγιά η Κατασκηνώτρια και σωθείτε, θα σας μπουζουριάσουν ως υπαίτιους εμπρησμού.

Γύρω από τη σκηνή θα σκάψετε μια τάφρο βάθους πέντε μέτρων για να φεύγουν τα νερά σε περίπτωση καταιγίδας και να μην πνιγείτε.

Φροντίστε να έχετε προμηθευτεί και το ειδικό σχοινί που κρατάει μακριά τα φίδια και τα ποντίκια ώστε να περιφράξετε τον χώρο γύρω από τη σκηνή. Αυτό το σχοινί περιέχει χημικές ουσίες που απομακρύνουν όλα τα ζώα με αναπτυγμένη όσφρηση - αν μπουκάρει στη σκηνή καμιά οχιά παρέα με τίποτα αρουραίους, να ξέρετε πως μάλλον έχουν χάσει την όσφρησή τους και να τους φερθείτε με στοργή και κατανόηση.

Μην ξεχάσετε να ραντίσετε με εντομοκτόνο γύρω από τη σκηνή, γιατί στην ελληνική ύπαιθρο γίνεται χαμός από μυρμήγκια, σκορπιούς, ταραντούλες και κάθε λογής μαμούνια.

Έξω από τη σκηνή σκάψτε κι ένα ανάχωμα για να κάθεται αυτός που θα φυλάει καραούλι τα βράδια - πάρτε μαζί σας μερικές καραμπίνες, πυρομαχικά και καμιά ντουζίνα χειροβομβίδες ώστε να αντιμετωπίσετε τους ντόπιους και τους παπάδες που θα σας επιτίθενται μέσα στην άγρια νύχτα για να σας πηδήσουν.

Μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας κι ένα φαρμακείο γιατί η φύση έχει τα απρόοπτά της και μπορεί να πάθετε καμιά χολέρα. Εκτός από τα φάρμακα, πάρτε μαζί σας ένα γιατρό και μια νοσοκόμα για να σας φροντίσουν, αν πέσετε του θανατά.

Αν είστε τίποτα ξενέρωτοι, υπάρχει για εσάς και η επιλογή του οργανωμένου κάμπινγκ. Στο οργανωμένο κάμπινγκ θα χάσετε τη μαγεία όλων όσων προανέφερα και θα νιώσετε σαν να κάνετε διακοπές σε διαμέρισμα της Κυψέλης - χωρίς τους τοίχους του διαμερίσματος, αφού χιλιάδες παιδάκια θα σας παίρνουν τ' αυτιά μέρα-νύχτα ουρλιάζοντας σαν δαιμονισμένα, ενώ δεκάδες τηλεοράσεις θα παίζουν μεξικάνικα σίριαλ στη διαπασών.

Το βράδυ οι γείτονές σας θα σας παίρνουν μάτι, και την ώρα της κορύφωσης και των πολλαπλών οργασμών θα σας βαράνε παλαμάκια για να επιβραβεύσουν την προσπάθειά σας. Άξιος!





LiFO