Δευτέρα, Ιουλίου 04, 2005

Φτώχεια καταραμένη! (και μια παράκληση)

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Το περασμένο Σάββατο, με εννέα συναυλίες σε ισάριθμες πόλεις του πλανήτη, καλλιτέχνες και πολίτες αποφάσισαν να δώσουν τέλος στη φτώχεια του Τρίτου Κόσμου. Το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν «Κάντε τη φτώχεια παρελθόν και τον πλούτο μας παρόν». Μεγάλη επιτυχία είχε η συναυλία του Λονδίνου, του Παρισιού και της Φιλαδέλφειας, ενώ στο Βιλαμπάχο τραγουδάνε ακόμα. Στη Μόσχα δεν υπήρξε μεγάλη προσέλευση θεατών, γιατί οι Ρώσοι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει φτώχεια και παρέμειναν στα χαρτόκουτά τους.

Στις συναυλίες πήραν μέρος φτωχοί μουσικοί όπως ο Πολ Μακ Κάρτνει, ο Έλτον Τζον, οι U2 και η Μαντόνα. Στο μεγάλο αυτό μουσικό γεγονός τιμήθηκε επίσης η επέτειος των 20 χρόνων από το πρώτο Live Aid, που μπορεί να μην τάισε τους Αφρικανούς, αλλά όσοι καλλιτέχνες είχαν συμμετάσχει σ’ αυτό, ήταν τότε πιο φτωχοί από σήμερα –άρα, η φτώχεια τους έγινε παρελθόν!

Τους φτωχούς εκπροσώπησε ο Μπιλ Γκέιτς, που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το πλήθος στο Λονδίνο και παραλίγο να κηρύξει την επανάσταση, αλλά δεν πρόλαβε γιατί είχε επαγγελματικό ραντεβού. Τα ρούχα του ήταν μπαλωμένα, αλλά καθαρά, κι αποδείχτηκε έτσι πως «η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά». Ο Γκέιτς είπε πως «πρέπει να έχουμε Αγάπη και Ειρήνη πάνω στον πλανήτη που φέρει το όνομα ‘Γη’». Είπε ακόμα πως «η φτώχεια είναι κακό πράμα», «πάνω απ’ όλα η υγεία» και «έχει ο Θεός» και αυτό συγκίνησε τον Μπόνο που έπεσε κλαίγοντας στην αγκαλιά του, αλλά κατά βάθος ήθελε να του πάρει το πορτοφόλι. Η Μαντόνα από τη μεριά της δήλωσε πως έχει σπουδάσει γαλλική φιλολογία, μιλάει οκτώ γλώσσες, παίζει πιάνο και, πως αν τελικά κερδίσει τα καλλιστεία του ΑΝΤ1, θα αφιερώσει τη ζωή της στα παιδάκια που πεινάνε. Οι καλλιτέχνες κατηγόρησαν τους Αφρικανούς που δεν έχουν ψωμί να φάνε και εξέφρασαν την απορία «γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;».

Στην Ελλάδα έγινε μεγάλη συναυλία στο Ρομέο στην οποία τραγούδησε η Χρύσπα και ο Ροναλντίνιο. Εμφάνιση-έκπληξη έκανε ο Γιώργος Κιμούλης που ερμήνευσε a capella το «Κυρά Γιώργαινα ο Γιώργος σου που πάει;», ενώ την παράσταση έκλεψε ο Γιώργος Νταλάρας στο μονόλογο του Άμλετ από τον «Αγαπητικό της Βοσκοπούλας». Τους φτωχούς Ελληνοαφρικανούς εκπροσώπησε ο Σωκράτης Κόκκαλης, που είπε πως «η φτώχεια θέλει καλοπέραση και το μουνί φτιασίδι» και αποθεώθηκε.

Άντε τώρα σε 20 χρόνια πάλι! Χωρίς φτωχούς επιτέλους! Του πούστη –δεν θα έχουν πεθάνει μέχρι τότε;



Τα «ΝΕΑ» αφού έδωσαν το πρώτο χτύπημα στη φτώχεια με το λευκό βραχιόλι, ετοιμάζονται να της δώσουν και το οριστικό νοκ άουτ. Αυτήν την Παρασκευή μαζί με τα «ΝΕΑ» προμηθευθείτε το λευκό προφυλακτικό και το λευκό σερβιετάκι. Την επόμενη εβδομάδα, κανονικά πάλι, το λευκό DVD.



Ευχαριστώ τους κυρίους που ανεβάζουν τα κείμενά μου στα φόρουμ στα οποία συμμετέχουν. Την περασμένη εβδομάδα δεν πίστευα στα μάτια μου, μιας και οι αναδημοσιεύσεις έφτασαν σε αριθμό ρεκόρ. Το γεγονός με χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί με αυτόν τον τρόπο τα κείμενα μου φτάνουν σε ακόμα περισσότερους αναγνώστες. Επίσης, έχοντας απενεργοποιήσει τα σχόλια στο ιστολόγιό μου, μπορώ να βλέπω στα φόρουμ σας –τουλάχιστον αυτά που πέφτουν στην αντίληψή μου- τις αντιδράσεις στα όσα γράφω. Τώρα, εκτός από τα «αστεία» κείμενα, «ανεβάζετε» και τα «σοβαρά» - αυτό με χαροποιεί διπλά. Θα ήθελα όμως να παρακαλέσω τους λίγους –ελπίζω- κυρίους, που δεν αναφέρουν την πηγή των κειμένων που «ανεβάζουν» στα φόρουμ, να μην το επαναλάβουν. Σε ένα τουλάχιστον φόρουμ που έπεσε στην αντίληψή μου, ο κύριος που παρουσίασε το κείμενό μου σαν δικό του, μάλλον έγινε ρεζίλι από κάποιον άλλο χρήστη. (Φίλε ατύχησες – αυτό που «ανέβασες» είχε δημοσιευτεί.) Επίσης ευχαριστώ τους φίλους που μου έστειλαν μέιλ, αναφέροντας πως σε δυο εφημερίδες κι ένα περιοδικό διάβασαν αποσπάσματα από κείμενά μου, με την ένδειξη «το βρήκαμε στο Internet». Δεν σκοπεύω να αντιδράσω, μιας και ούτως ή άλλως εγώ γράφω για το κέφι μου. Αφήστε που η οικονομική κατάσταση πολλών εντύπων είναι τραγική και άρα σε αυτές τις περιπτώσεις η λαθραία αναδημοσίευση των κειμένων μου, ας θεωρηθεί μια κοινωνική προσφορά του πιτσιρίκου στην …έντρυπη δημοσιογραφία. Ευχαριστώ άπαντες.

(Χρωστάω και μιαν απάντηση στους Κύπριους φοιτητές –σε πρώτη ευκαιρία.)