Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2006

Τρίγωνα κάλιαρντα!

Image Hosted by ImageShack.us

Ο Δήμος της Αθήνας είναι έτοιμος για την έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων χρόνων, που θέλει την πρωτεύουσα να συναγωνίζεται κάθε φορά τη Βιέννη σε ατμόσφαιρα παραμυθιού, και να καταλήγει σαν ιμιτασιόν Βαγδάτη κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών. Τα φώτα του χριστουγεννιάτικου δέντρου της Αθήνας θα ανάψουν στις 14 Δεκεμβρίου. Κάθε χρονιά τα φώτα ανάβουν όλο και πιο αργά - σε μερικά χρόνια, θα ανάβουν μόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα για κανα τεταρτάκι.

Ο Δήμος ετοιμάζει ειδικά για τους λιλιπούτειους επισκέπτες τη χιονοτσουλήθρα και καταβάσεις πάνω σε πραγματικό χιόνι, που εισήχθη από τη Σαχάρα. Αν συνεχιστεί η καλοκαιρία, η χιονοτσουλήθρα θα γίνει νεροτσουλήθρα και τα παιδιά θα πλατσουρίζουν στα νερά με τα μπρατσάκια τους και τα μπανιερά.

Πριν τα πιτσιρίκια μπουν στη χιονοτσουλήθρα, ειδικοί υπάλληλοι του δήμου ντυμένοι σαν καλικάτζαροι θα τους φοράνε πάνες, για να μην τα κάνουν πάνω τους και λιώσει το χιόνι από τα κατρουλιά.

Στο Σύνταγμα θα υπάρχουν και τα γνωστά σπιτάκια με τα σοκολατάκια, τις δίπλες και τα μελομακάρονα – αν τα δείτε και σας θυμίζουν κάτι, είναι επειδή ξέμειναν από πέρσι. Ας μην σας φοβίζει το μουχλιασμένο μελομακάρονο και οι σκουληκιασμένες δίπλες – είναι τίγκα στις πρωτεΐνες.

Μετά από ειδική συμφωνία, όλα τα γλυκά θα διατίθενται σε πολύ υψηλές τιμές, για να αναγκάζονται οι επισκέπτες να τρώνε στα Μακ Ντόναλντς και στο Έβερεστ που είναι απέναντι. Ανάρπαστοι αναμένεται να γίνουν οι κουραμπιέδες από το Ιράκ που, αντί για άχνη, έχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο, και προκαλούν τριχόπτωση και σύφιλη.

Δεν θα λείψουν και φέτος τα καρουζέλ που τόσο ενθουσιάζουν τους μικρούς επισκέπτες, προκαλώντας τους εμετό από τις γυροβολιές, αλλά ούτε και τα μικρά πόνυ που είναι περιζήτητα, αν και χέζουν τον κόσμο όλο και πρέπει να περπατάς στην Ερμού με γαλότσες.

Ευτυχώς, οι σβουνιές των πόνυ είναι μικρές και θα χρησιμοποιηθούν σαν κοπριά στα δέντρα του Εθνικού Κήπου, καθώς από φέτος η Αθήνα συμμετέχει στο κοινοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα αξιοποίησης ζωικών περιττωμάτων και κουτσουλιών.

Φέτος, τα μικρά πόνυ θα πλαισιώνονται και από γουρούνια, κατσίκες και γαϊδούρια για να εξοικειώνονται τα παιδιά της πόλης με τα ζώα, ώστε, αν αύριο μεθαύριο δουν σε κάποιον αγρό ένα γουρούνι, να μη νομίζουν πως είναι κουμπαράς.

Για να μην είναι όλα τα έθιμα ξένα, φέτος θα κάνουν ξανά την εμφάνισή τους στο Σύνταγμα και οι γύφτοι με τις αρκούδες και τα ντέφια, για να έχουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε κάποιες όμορφες στιγμές από την παλιά Αθήνα και να πλημμυρίσουμε από νοσταλγία.

Το πρόγραμμα «Αρκούδες κι αρκουδιάρηδες κάτω από το γκι» θα εγκαινιάσει ο Νίκος Αθανασάκης, ενώ, αμέσως μετά, το όλον τριχωτό ΠαΣοΚ θα χορέψει βαλσάκια και μπόσα νόβα.

Θα ακολουθήσει συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση της διεθνούς φήμης νεοδημοκράτισσας Αικατερίνης Κατσαμπέ, που είναι αδελφή των αδελφών Κατσάμπα και άλλαξε λίγο το επίθετό της, για να μη λέει ο κόσμος πως εκμεταλλεύεται τη δόξα των καταξιωμένων αδελφών της.

Στο Ζάππειο, θα στηθεί μια μοναδική παιχνιδούπολη. Φέτος τα Χριστούγεννα το Ζάππειο θα είναι η γειτονιά των παιδιών, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο είναι η γειτονιά των ματάκηδων και των παιδεραστών. Θα μεγαλώσουν όμως κι αυτά, οπότε ας μαθαίνουν σιγά σιγά τις καλές καβάτζες της πόλης, για να μη χρειάζεται να ψάχνουν στα τυφλά στο μέλλον. Οι ματάκηδες, ντυμένοι Αϊ-Βασίληδες, θα προσφέρουν στα παιδάκια κιάλια και πασατέμπο.

Η Θεσσαλονίκη, πάντα πρωτοπόρος, σε ό,τι αφορά τα χριστιανικά έθιμα, τις παρελάσεις και το ξυλοφόρτωμα, προηγήθηκε της Αθήνας στην έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων.

Το περασμένο Σάββατο, ο δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, άναψε τα φώτα του χριστουγεννιάτικου δέντρου αλλά και του παραδοσιακού καραβιού, το οποίο είναι πιστό αντίγραφο της τριήρους που στόλιζαν οι Μακεδόνες του Μεγαλέξανδρου, πριν ξεκινήσουν για τη χριστουγεννιάτικη εκστρατεία τους στην Ασία. Ολέ!