Πέμπτη, Δεκεμβρίου 14, 2006

Ω Hell-ατο!

Image Hosted by ImageShack.us

Η Αθήνα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τα Χριστούγεννα με τον δικό της, μοναδικό τρόπο. Η εορταστική ατμόσφαιρα με τα χιλιάδες πολύχρωμα λαμπιόνια και τις φανταχτερές γιρλάντες παντρεύει υπέροχα το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Θεανθρώπου με την κατάνυξη των πολυκαταστημάτων και τα εορτοδάνεια.

Το έναυσμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων έδωσαν –για μια ακόμα χρονιά– οι χιλιάδες ζητιάνοι που κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης και σέρνονται στα πεζοδρόμια ικετεύοντας για ελεημοσύνη, και συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη δημιουργία μαγικής ατμόσφαιρας και στην απογείωση του κεφιού.

Δυστυχώς, η παλαιότερη αποκάλυψη της τηλεόρασης πως κάτω από το στρώμα μιας νεκρής ηλικιωμένης ζητιάνας βρέθηκε ο μισός προϋπολογισμός του κράτους προκάλεσε τη δυσπιστία των πολιτών, κι έτσι φέτος οι γριές ζητιάνες απουσιάζουν από τη χριστουγεννιάτικη φιέστα, στερώντας από την Αθήνα την παραδοσιακότερη τουριστική ατραξιόν της.

Όλο το βάρος έχει πια πέσει στους γέρους ζητιάνους και στα ορφανά που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες του καταναλωτικού κοινού για επίδειξη φιλανθρωπίας και οίκτου.

Ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει την παράδοση των τελευταίων χρόνων, που τον θέλει να αδιαφορεί για τα πάντα κατά τη διάρκεια της χρονιάς, και τα Χριστούγεννα να ξεσαλώνει με κάθε λογής σαχλαμάρα.

Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων είναι και φέτος το Σύνταγμα, όπου στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει ένα φυσικής όψεως δέντρο – το δέντρο μοιάζει τόσο φυσικό που τα πουλιά μπερδεύονται, με αποτέλεσμα να το έχουν γεμίσει φωλιές και κουτσουλιές, και να βρομοκοπάει.

Όσα παιδάκια δεχτούν κουτσουλιά στο δόξα πατρί θα μπορούν να προσέρχονται στο παρακείμενο καρουζέλ και να κάνουν δωρεάν όσους γύρους θέλουν –με διπλάσια, μάλιστα, ταχύτητα–, μέχρι να κάνουν εμετό από τις γυροβολιές. Μετά, οι λιλιπούτειοι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τη «ζαχαρένια πόλη» και να σπάσουν τα νεύρα των γονιών τους, ζητώντας τους επίμονα να τους αγοράσουν ταϊβανέζικα μελομακάρονα πασπαλισμένα με λαδομπογιά.

Στα «γλυκά σπιτάκια» γονείς και παιδιά θα βρουν ακόμα κουραμπιέδες από το Περού, δίπλες από το Καζακστάν και, βέβαια, τα διάσημα σοκολατάκια της Τανζανίας που προκαλούν κωλοπιλάλα – πιο γνωστή ως «γλεντοκώλα».

Ο Δήμος θα προσφέρει στους επισκέπτες κοκορέτσι και πατσά Φαρσάλων, ενώ την ημέρα των Χριστουγέννων θα υπάρχει και η πατροπαράδοτη γαλοπούλα σβησμένη σε βεζινόκολλα – για τους πιο μερακλήδες, θα υπάρχει και γαλοπούλα με γέμιση σούσι, τσιμπούρια και πευκοβελόνες.

Στο Ζάππειο θα στηθεί η «Γειτονιά των παιδιών», οπότε, όσοι συχνάζετε εκεί για ψωνιστήρι, καλό θα ήταν να το αποφύγετε αυτές τις άγιες μέρες, γιατί, με την υστερία που υπάρχει τελευταία με τους βιασμούς ανηλίκων, υπάρχει ο κίνδυνος να σας μπαγλαρώσουν και να κάνετε Χριστούγεννα στον Κορυδαλλό – τώρα βέβαια, εδώ που τα λέμε, πιο καλά θάναι τα Χριστούγεννα στον Κορυδαλλό.

Οι μικροί ταλιροφονιάδες θα έχουν ακόμα την ευκαιρία να κάνουν χιονοτσουλήθρα πάνω σε πραγματικό χιόνι, για να το κάνουν κατάμαυρο με τις βρομοποδάρες τους. Την παράσταση αναμένεται να κλέψουν οι πιγκουΐνοι που έφερε ο Δήμος από τον Νότιο Πόλο και, για την ώρα, φυλάσσονται σε ψυγεία στην ψαραγορά.

Αν η θερμοκρασία διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ο Δήμος έχει μεριμνήσει για τη λειτουργία νεροτσουληθρών μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη – τα παιδιά θα φοράνε τα μαγιό τους, θα ανεβαίνουν στις νεροτσουλήθρες, θα περνάνε μέσα από τα παράθυρα της Βουλής και θα καταλήγουν στην πισίνα της Γερουσίας για πατητές και παιχνίδια με τα δελφίνια και τους θαλάσσιους ελέφαντες.

Από το Σύνταγμα και την οδό Ερμού δεν θα λείψουν ούτε και φέτος τα μικρά και χαριτωμένα πόνι – πάλι καλά που οι Έλληνες θεωρούν γιορτινά και χριστουγεννιάτικα τα πόνι και όχι τις τίγρεις, τα λιοντάρια και τους κροκόδειλους, γιατί θα πήγαινες στην Ερμού να αγοράσεις ένα ζευγάρι παπούτσια και θα έπρεπε να έχεις κάνει πρώτα τη διαθήκη σου.

Φέτος ο Δήμος έλυσε το πρόβλημα με τις ακαθαρσίες των πόνι –που έχεζαν τον κόσμο όλο–, δίνοντας άδεια μόνο για οικολογικά πόνι από την Κίνα που δεν έχουν φυσικές ανάγκες – τα οικολογικά πόνι μετά το πέρας των εορτών μετατρέπονται αυτομάτως σε ντιβανοκασέλες και πέφτουν σε χειμερία νάρκη.

Ύστερα από πολλά χρόνια, στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας θα κάνουν ξανά την εμφάνισή τους οι αρκούδες οι οποίες θα χορεύουν στο ρυθμό τού «Τρίγωνα Καλιαρντά», που θα δίνουν με το ντέφι οι αρκουδόγυφτοι. Η εικόνα της αρκούδας να κάνει τούμπες και να κοπανιέται με την αλυσίδα είναι σίγουρο πως θα γοητεύσει τους νεότερους και θα θυμίσει στους μεγαλύτερους όμορφες νοσταλγικές στιγμές από την παλιά καλή Αθήνα.

Το πρόγραμμα «Αθήνα κι αρκουδιάρηδες στο πέρασμα των αιώνων» θα προλογίσει ο νέος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, και θα παραστεί σύσσωμο το «όλον τριχωτόν ΠΑΣΟΚ» με φίμωτρα και περιλαίμια. Παράλληλες εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν και στην πλατεία Κοτζιά, ενώ στην πλατεία Κουμουνδούρου μέλη του Συνασπισμού θα μοιράζουν φασολάδα, χαλβά και λαγάνα.

Την περίοδο των γιορτών θα διοργανωθούν και πολλές μουσικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που θα ερμηνεύσει χριστουγεννιάτικα τσιφτετέλια και καρσιλαμάδες.

Ο Δήμος Αθηναίων φέτος κάνει πιο τολμηρές μουσικές επιλογές, κι έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε την Πόπη Αστεριάδη και τον Μιχάλη Βιολάρη σε τραγούδια του Νέου Κύματος που αναφέρονται σε τολμηρά αγόρια και κορίτσια που κυνηγιούνται μέσα στις παπαρούνες όχι για να επιδοθούν σε αχαλίνωτο σεξ, αλλά για να μαδήσουν μαργαρίτες και να μαζέψουν πεταλούδες.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα, στο Σύνταγμα θα εμφανιστεί η Κεφαλλονίτικη Χορωδία και Μαντολινάτα του Φώτη Αλέπορου, που θα πλαισιώνει τις αδερφές Μπρόγιερ, τα Καλουτάκια και τον Αττίκ.

Με αγωνία περιμένουν οι Αθηναίοι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να απολαύσουν την Τάμτα και τον Ταμτάκο στη μοναδική κοινή τους εμφάνιση πριν από το διαγωνισμό της Γιουροβίζιον και την εκτίναξή τους στην κορυφή του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος. Οι δυο καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν το ορατόριο του Ζαμπέτα "Ο αράπης, ο μαύρος, ο σκύλος, ο ταμ-ταμ-ταμ", σε ειδική διασκευή για ξενηστικωμένους μετανάστες από το Κονγκό.

Η μεγάλη έκπληξη του Δήμου για τα φετινά Χριστούγεννα είναι η διακόσμηση της Ακρόπολης με χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια και χρωματιστά μπαλόνια. Οι Καρυάτιδες θα στολιστούν με κόκκινους σκούφους και χρυσοκόκκινα παρεό, και ο Παρθενώνας θα γίνει το σπίτι του Αϊ Βασίλη.

Αυτή η κίνηση του Δήμου έχει σκοπό την προώθηση της ιδέας του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού και το πάντρεμα του αρχαίου πνεύματος με τη βασιλόπιτα. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο η νέα παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου "Ασσόδυο", ένα χοροθέαμα που αναμένεται να ενθουσιάσει τους ντόπιους μεγιστάνες που βαρέθηκαν τα ρεβεγιόν στις μπουζουκλερί. Ολέ!


στον konfet


Αγαπητές φίλες, αυτό το κείμενο γράφτηκε για τη




L i FO