Παρασκευή, Μαρτίου 31, 2006

Ένα Φεστιβάλ στο τέσσερα!

Μετά την πετυχημένη περσινή αναβίωσή του, το Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης μπαίνει στη δεύτερη χρονιά της νέας του εποχής. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί και πάλι στο κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ το οποίο θεωρήθηκε γούρικο, αφού όλα τα τραγούδια του περσινού Φεστιβάλ έγιναν μεγάλες επιτυχίες ανάμεσα στους συγγενείς των συντελεστών τους.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος, παραδέχτηκε πως πέρσι έγιναν οργανωτικά λάθη τα οποία απέδωσε στην κακιά την ώρα και δεσμεύτηκε πως φέτος οι διοργανωτές θα κάνουν άνοιγμα στην τοπική κοινωνία που έχει ήδη κλειστεί στα σπίτια της. Έτσι φέτος την μια κερκίδα θα πάρουν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ και στην άλλη θα στριμωχτούν Αρειανοί και Ηρακλειδείς. Πάντως το τι τραβάει κι αυτή η Θεσσαλονίκη με όλα αυτά τα Φεστιβάλ Τραγουδιού, Κινηματογράφου, Ντοκιμαντέρ κτλ που πάει ο κάθε πυροβολημένος για να εκφραστεί, δεν περιγράφεται – είναι να τους θαυμάζεις τους κατοίκους της. Γι’ αυτό το έχουν ρίξει όλοι στα ναρκωτικά και στο ποδόσφαιρο.

Ο κ. Παναγόπουλος είπε ακόμα πως η Θεσσαλονίκη πρέπει να αγκαλιάσει το Φεστιβάλ αλλά δεν εξήγησε γιατί πρέπει να γίνει αυτό. Γιατί μια πόλη να αγκαλιάζει την κάθε μαλακία που της κοτσάρουν; Να της δώσει μια να πάει από κει που ήρθε! Άσε που η φράση «η Θεσσαλονίκη πρέπει να αγκαλιάσει το Φεστιβάλ» θυμίζει χούντα στα καλύτερά της. Άμα το παρουσιάσει ο Καρατζαφέρης και το δείξει ασπρόμαυρο η τηλεόραση θα μοιάζει βγαλμένο από τις χρυσές μέρες της ΥΕΝΕΔ.

Το Φεστιβάλ μεταφέρεται από τον Οκτώβριο στον Νοέμβριο, έτσι, για να απλώνεται η δυστυχία μέσα στο χρόνο και να μη δουν ποτέ άσπρη μέρα οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης – τα Χριστούγεννα θα τους κάνουν κι ένα Φεστιβάλ Παντομίμας για να τους ξεκάνουν όλους.

Φέτος στο Φεστιβάλ θα υπάρξει και μια καινοτομία : την πρώτη βραδιά της διοργάνωσης τα τραγούδια θα ερμηνευθούν με «ζωντανή» ορχήστρα, την ορχήστρα της ΕΡΤ, και όχι με μαγνητοφωνημένη μουσική συνοδεία, όπως πέρυσι. Θέλω να δω ποιος θα έχει τα κότσια να πάει να το πει αυτό στους μουσικούς της ΕΡΤ που απ’ το κωλοβάρεμα έχουν παραλύσει εντελώς – με τα αναπηρικά καροτσάκια τους πηγαινοφέρνουν στο ραδιομέγαρο οι δικοί τους. Το πολύ-πολύ να πληρώσουν οι άνθρωποι από την τσέπη τους τίποτα πλανόδιους οργανοπαίκτες για να τους αντικαταστήσουν – για να παίξουν οι ίδιοι, αποκλείεται.

Η λύση για το Φεστιβάλ είναι μια : να γίνει διεθνές Φεστιβάλ Τουρκαλβανικού Τραγουδιού. Να διαγωνίζονται οι Αλβανοί μετανάστες και οι Τούρκοι της Θράκης και να γίνει του Κουτρούλη ο γάμος. Τότε θα το «αγκαλιάσουμε» όλοι!