Πέμπτη, Ιουλίου 05, 2007

Η εβδομάδα του πιτσιρίκου - Πυρομανής δικομματισμός

Η χώρα ταλαιπωρήθηκε από τον καύσωνα και τις διακοπές ρεύματος λόγω υψηλής κατανάλωσης. Οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για τις διακοπές, και στη συνέχεια οι παρουσιαστές των δελτίων ειδήσεων κήρυξαν πόλεμο στην κυβέρνηση για το θέμα - χωρίς ρεύμα, πώς θα τους θαυμάζουν οι τηλεθεατές; Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά κοντά στους πυλώνες της ΔΕΗ στα Δερβενοχώρια, δεν έγιναν ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, γιατί, όπως δήλωσε αργότερα ο κ. Πολύδωρας, υπήρχε κίνδυνος διακοπής του ρεύματος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η πυρκαγιά να εξαπλωθεί και να κατακάψει την Πάρνηθα. Σαφώς οι ευθύνες της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού είναι τεράστιες για την οικολογική καταστροφή στην Πάρνηθα, αλλά οι πολίτες και οι δημοσιογράφοι που ωρύονταν επί μέρες επειδή μια περιοχή θα έμενε για μια ώρα χωρίς ρεύμα, δεν έχουν καμία ευθύνη; Έπρεπε να δουν την Πάρνηθα κολοβή, για να καταλάβουν πως το δάσος είναι σημαντικότερο από μια διακοπή ρεύματος; Η τηλεοπτική δημοκρατία βλάπτει σοβαρά τη χλωρίδα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε πως το πιθανότερο σχέδιο για την Πάρνηθα είναι το μοντέλο της Χαλκιδικής. Αμέσως οι δημοσιογράφοι έτρεξαν να ρωτήσουν τους κατοίκους της Κασσάνδρας ποια έργα έχουν γίνει στην περιοχή μετά από τις περσινές πυρκαγιές. Φυσικά δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα.

Νομίζω πως οι καλοί συνάδελφοι παρεξήγησαν τα λόγια του κύριου Υπουργού∙ ο κ. Παυλόπουλος δεν εννοούσε ως μοντέλο το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, αλλά το Άγιον Όρος: η κυβέρνηση θα γεμίσει την Πάρνηθα με μοναστήρια και οι μοναχοί θα προσεύχονται ολημερίς και ολονυχτίς να φυτρώσουν ξανά πεύκα και έλατα. Αμήν.

Από πολλά χείλη, επίσημα και μη, διατυπώνεται η άποψη πως το φετινό μπαράζ πυρκαγιών οφείλεται στο γεγονός πως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, και συνηθίζεται στις προεκλογικές περιόδους να καίγεται η μισή Ελλάδα. Δεδομένου πως για να επανέλθει ένα δάσος στην προ πυρκαγιάς κατάσταση απαιτούνται τουλάχιστον πενήντα χρόνια, νομίζω πως η μόνη λύση για τη διάσωση της χλωρίδας στην πατρίδα μας, είναι η κατάργηση των εκλογών.

«Η Πάρνηθα κάηκε επί Νέας Δημοκρατίας», λέει το ΠΑΣΟΚ. «Η Πεντέλη κάηκε επί ΠΑΣΟΚ», απαντά η Νέα Δημοκρατία. Αυτός είναι ο περίφημος πυρομανής δικομματισμός. Η μαύρη αλήθεια είναι πως τόσο η Πεντέλη όσο και η Πάρνηθα κάηκαν και επί αυτών που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση, άντε να τελειώνουμε με τα δάση της Αττικής, να αρχίσουμε σιγά σιγά να καίμε και τα κτίρια της Αθήνας μπας και σωθούμε.

Πάντως το καλό με την πυρκαγιά στην Πάρνηθα είναι πως συνέβαλε στο να εκδηλωθούν οι κρυμμένες οικολογικές ευαισθησίες των Αθηναίων. Ξαφνικά τους πήρε όλους ο πόνος για τα έλατα και τα ελάφια. Μοιάζουν έτοιμοι να εκστρατεύσουν για να σώσουν το δάσος του Αμαζονίου από την καταστροφή. Η Αθήνα τελικά είναι μια πόλη γεμάτη χίπηδες. Το κόμμα των Οικολόγων θα πάρει 90% στην Αθήνα στις επόμενες εκλογές. Μη σας κάνει καμιά εντύπωση, αν σύντομα δείτε να γράφονται πύρινα άρθρα στις εφημερίδες επειδή από τα βιβλία του Δημοτικού έχει εξοριστεί η φυτολογία και ο φασίολος.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε στην «Ημερησία του Σαββάτου» πως είναι πεπεισμένος ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο. Μιλώντας για τη Νέα Δημοκρατία είπε πως «έχει προτεραιότητα να εξολοθρεύσει τους άλλους, να παραπλανήσει, να δημιουργήσει ένα σύστημα εξουσίας, να μην υπάρχουν ελεύθερες φωνές».

Οφείλω να ομολογήσω πως, διαβάζοντας αφηρημένος αυτή τη φράση, νόμισα προς στιγμήν ότι ο κ. Σημίτης έκανε επιτέλους την αυτοκριτική του.

Δυο μέρες μετά την πρώτη συναυλία της Μπάρμπαρα Στράιζαντ στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί της απένειμε την ανώτατη γαλλική τιμητική διάκριση, το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής. Οι Γάλλοι συνηθίζουν να βραβεύουν όποιον περνάει από τη χώρα τους -μάλλον για να του κάνουν πλάκα-, αλλά στην περίπτωση της αμερικανίδας τραγουδίστριας η βράβευση ήταν απόλυτα δικαιολογημένη, αφού η κ. Στράιζαντ είχε πολεμήσει ηρωικά στο πλευρό των γαλλικών δυνάμεων τόσο στον πόλεμο της Αλγερίας όσο και στον πόλεμο της Ινδοκίνας.

Η βρετανική αστυνομία απέτρεψε την ανατίναξη παγιδευμένων με εκρηκτικά μηχανημάτων στο κέντρο του Λονδίνου, ενώ στο αεροδρόμιο της Γλασκόβης φλεγόμενο αυτοκίνητο προσέκρουσε στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου. Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν απέδωσε τα περιστατικά σε άτομα που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο κάποιοι να απογοητεύτηκαν από την αποχώρηση του αγαπητού σε όλους Τόνι Μπλερ από το πρωθυπουργικό αξίωμα και να προέβησαν σε μια πράξη απελπισίας για να τον φέρουν πίσω.

Μετά από τα αποτυχημένα σχέδια πολλών Αμερικανών προέδρων για τη δολοφονία του Φιντέλ Κάστρο, ο Τζορτζ Μπους ευχήθηκε ο καλός Θεός να πάρει τον Κάστρο. Όλους θα μας πάρει μια μέρα ο καλός Θεός, αλλά η κατάρα είναι γαϊδάρα και γυρνάει στον αφέντη της.




LiFO