Πέμπτη, Ιουλίου 19, 2007

Ο λαός τραγούδι θέλει!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το περιβάλλον βρίσκεται σε κίνδυνο και η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει ευαισθητοποιηθεί για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σε εννιά μεγάλες πόλεις των πέντε ηπείρων εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν σε γήπεδα και το έριξαν στο τραγούδι για να καταπολεμήσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Οι Ινδιάνοι προσκαλούσαν τη βροχή χορεύοντας γύρω από τη φωτιά. Οι σύγχρονοι άνθρωποι προσπαθούν να σώσουν το περιβάλλον τραγουδώντας. Αν κρίνω από την τύχη που είχαν οι Ινδιάνοι, τα πράγματα πρέπει να είναι πολύ άσχημα για τον πλανήτη. Γιατί δεν δοκιμάζουμε το ξεμάτιασμα ή τα ξόρκια;

Την πρωτοβουλία για τον μουσικό μαραθώνιο Live Earth την είχε ο Αλ Γκορ - οπωσδήποτε πρέπει να είσαι κάπως αργόσχολος για να ασχολείσαι με τέτοια πράγματα. Αν ο Αλ Γκορ είχε εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα βομβάρδιζε το Ιράκ και θα περνούσε η ώρα του - δεν εξελέγη και διοργανώνει συναυλίες για το περιβάλλον.

Είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος γιατί θα ξυπνήσουν ξαφνικά οι οικολογικές μας ευαισθησίες, αν ακούσουμε τη Μαντόνα να τραγουδάει το La Isla Bonita. Επί είκοσι πέντε χρόνια την ακούμε να τραγουδάει και δεν ποτίσαμε ούτε βασιλικό - μαράθηκαν στη γλάστρα τα ζουμπούλια. Αν ήταν να μας συμβεί κάτι, θα μας είχε συμβεί όλα αυτά τα χρόνια που τη βλέπουμε να χτυπιέται, να ξεβρακώνεται και να προσποιείται οργασμούς επί σκηνής.

Ο μόνος άνθρωπος που ξέρω σίγουρα πως επηρεάστηκε από τη Μαντόνα είναι μια λεσβία φίλη μου∙ δεν έγινε οικολόγος αλλά όταν είδε τη Μαντόνα να φιλάει στο στόμα την Μπρίτνεϊ Σπίαρς, έγινε αμέσως στρέιτ - άφησε μαλλί, παντρεύτηκε ένα σουβλατζή από τα Τρίκαλα, νοικοκυρεύτηκε κι έκανε και δυο παιδάκια. Όχι με τον σουβλατζή, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Αρκετοί από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο Live Earth χρησιμοποίησαν τα ιδιωτικά τους τζετ για να πάνε στις συναυλίες. Αμέσως, κάποιοι έσπευσαν να τους κατηγορήσουν για υποκρισία, επειδή τα αεροπλάνα ρυπαίνουν το περιβάλλον - αυτό περίμεναν για να καταλάβουν την υποκρισία του εγχειρήματος;

Πάντως, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα όλοι αυτοί οι ποπ σταρ -σαν τη Μαντόνα- που πετάνε συνέχεια πάνω από τα κεφάλια μας με τα ιδιωτικά αεροπλάνα τους. Κώλο δεν βάζουν κάτω - έχουν κάνει το Λονδίνο-Νέα Υόρκη Σύνταγμα-Ομόνοια. Να πας με το αεροπλάνο της γραμμής, κυρά μου! Εμείς, που δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τα τζετ μας και τ' αφήνουμε και σκουριάζουν, κορόιδα είμαστε;

Τι θα γίνει αν και τα έξι δισεκατομμύρια του πλανήτη αποκτήσουν ιδιωτικό αεροπλάνο κι αρχίσουν τα σούρτα φέρτα; Με τόση οικονομική ευημερία που υπάρχει, δεν είναι καθόλου απίθανο.

Άσε πια το ρεύμα που ξοδεύτηκε γι' αυτές τις συναυλίες. Αν ήταν μάγκες, ας τραγουδούσαν χωρίς μικρόφωνα. Η Μαρινέλλα και η Μοσχολιού πώς το έκαναν; Θα 'βγαινε η Μαρινέλλα στο Γουέμπλεϊ, θα 'λεγε το «Άνοιξε πέτρα» χωρίς μικρόφωνο και θα γκρεμιζόταν το στάδιο - ως και το διοξείδιο του άνθρακα θα τα 'κανε πάνω του και θα εξαφανιζόταν. Αλλά δεν τολμάει να τραγουδήσει χωρίς μικρόφωνο η Μαντόνα, γιατί θα γίνει ρεζίλι - λόξιγκα θα έχει η γυναίκα με όλα αυτά που της έχω σούρει.

Φυσικά, οι Έλληνες δεν μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι στην παγκόσμια έκρηξη οικολογικής ευαισθησίας. Από αυτή την άποψη, ευτυχώς που κάηκε η Πάρνηθα γιατί το Live Earth ούτε χαμπάρι δεν θα το παίρναμε.

Απλοί πολίτες και αρκετοί bloggers κινητοποιήθηκαν για την αναδάσωση της Πάρνηθας και λίγο πριν πάρουν τους κασμάδες και τα φτυάρια στα χέρια αποφάσισαν να κάνουν μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή, ενώ παράλληλα άρχισαν να στέλνουν στους πολιτικούς SMS και e-mail, που είναι και οικολογικά και συμβάλλουν στο να κλείσει η τρύπα του όζοντος.

Αυτή η μορφή διαμαρτυρίας συγκίνησε σχεδόν όλο τον ελληνικό Τύπο και τα πρωτοσέλιδα έπεσαν βροχή. Σε όλα τα άρθρα αναφερόταν με πολύ θετικά σχόλια πως η συγκεκριμένη συγκέντρωση ήταν αυθόρμητη, δεν οργανώθηκε από κανένα φορέα και προέκυψε μέσω SMS και e-mail. Βέβαια, σε άλλες σελίδες των ίδιων εφημερίδων υπήρχαν άρθρα που ανέφεραν πως το γεγονός ότι η Ακρόπολη δεν συμπεριλήφθηκε στα επτά «νέα» θαύματα του κόσμου δεν έχει καμία σημασία, μιας και η ψηφοφορία ήταν αναξιόπιστη επειδή έγινε μέσω SMS και e-mail. Προφανώς υπάρχουν καλά και κακά SMS και e-mail. Τα καλά και συμφέροντα.

Η συγκέντρωση έγινε, αλλά δεν είχε τραγούδια, οπότε οι εφημερίδες και οι γνωστοί φορείς έκριναν σκόπιμο να πραγματοποιήσουν μια συναυλία στο Σύνταγμα για την προστασία των δασών. Από τη μεταπολίτευση μας έχει μείνει αυτή η συνήθεια. Για ό,τι και να συμβαίνει κάνουμε και μια συναυλία.

Επειδή επί χούντας απαγορεύονταν τα τραγούδια του Θεοδωράκη, το ρίξαμε σε συναυλίες με τραγούδια του Θεοδωράκη μέχρι που τον σιχάθηκε η ψυχή μας. Μετά άρχισε ο Νταλάρας τις συναυλίες για την Κύπρο. Αν οι συναυλίες έφερναν κάποιο αποτέλεσμα, τώρα, όχι μόνο θα είχε ελευθερωθεί η Κύπρος, αλλά -με τόσο τραγούδι που έριξε τόσα χρόνια ο Νταλάρας- θα έπρεπε να έχει εξαπλωθεί και να συνορεύει πια με την Κίνα.

Συναυλίες για τον Οτσαλάν, συναυλίες για τη Γιουγκοσλαβία, συναυλίες για όλα. Και βέβαια, στη συναυλία για τα δάση συμμετείχαν μόνο τραγουδιστές του έντεχνου (πλουτισμού). Στην Ελλάδα -σε αντίθεση με το εξωτερικό- οι τραγουδιστές του εμπορικού τραγουδιού δεν τα αγαπάνε τα δάση∙ δεν αποκλείεται τις πυρκαγιές να τις βάζει η Πέγκυ Ζήνα με τον Αντώνη Ρέμο.

Από την άλλη, για τον Αλκίνοο Ιωαννίδη δεν έχεις καμιά αμφιβολία πως είναι ευαισθητοποιημένος στα οικολογικά θέματα - ο άνθρωπος θέλει να πιει όλο το Βόσπορο, αν και ξέρει πως εκεί καταλήγουν οι βόθροι των Τουρκαλάδων.

Όλος ο πλανήτης τραγουδάει. Πας στη συναυλία για να διαμαρτυρηθείς, ξεσκίζεσαι στο τραγούδι και μετά είσαι τόσο ξεθεωμένος που δεν θυμάσαι για ποιο λόγο γινόταν η συναυλία. Μάλλον σε αυτές τις συναυλίες συμμετέχουν όσοι έχουν απωθημένα επειδή τους έκοβαν από τη χορωδία του σχολείου - πάνε για να τραγουδήσουν και να ξεχαρμανιάσουν.

Πριν από λίγα χρόνια, οι ειδικοί μας διαβεβαίωσαν πως δεν υπάρχει πια πάλη των τάξεων και πως οι κοινωνικές ανισότητες θα διορθωθούν με φιλανθρωπίες, συναυλίες πλούσιων καλλιτεχνών με πλούσιους ακροατές και τηλεμαραθώνιους αγάπης. Σήμερα, πληροφορούμεθα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν έχει καμία σχέση με το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα και θα αντιμετωπιστεί με ευαισθητοποίηση των πολιτών, ανακύκλωση χαρτιών και πλαστικών και με τραγούδια και σολαρίσματα. Προφανώς, ο πλανήτης υπερθερμάνθηκε επειδή δεν τραγουδούσαμε αρκετά. Ήδη παρατηρήθηκε ότι αμέσως μετά τις συναυλίες του Live Earth σταμάτησαν να λιώνουν οι πάγοι στο Βόρειο Πόλο.






LiFO