Κυριακή, Οκτωβρίου 07, 2007

Μπλου τζιν, τάξη & ασφάλεια


Ο πιτσιρίκος έμαθε πως επιτράπηκαν τα τζιν παντελόνια στα Λύκεια της Κύπρου και ετοιμάζεται να συνεχίσει τις σπουδές του στη Λευκωσία.




Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Κύπρο, αφού από φέτος οι μαθητές των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών θα μπορούν να φορούν τζιν παντελόνια, ενώ για τις μαθήτριες υπάρχει ακόμα και η επαναστατική, εναλλακτική επιλογή της τζιν φούστας.

Βέβαια, επειδή τέτοιες μεγάλες τομές στο εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί να προκαλέσουν τριγμούς στα θεμέλια της κοινωνίας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού διευκρίνισε πως το τζιν δεν θα αντικαθιστά την υφιστάμενη στολή αλλά θα μπορεί να συνυπάρχει με το γκρίζο παντελόνι ή τη φούστα γκρίζου χρώματος.

Δηλαδή θα μπορούν οι μαθητές να φορούν δυο παντελόνια μαζί - ένα τζιν παντελόνι κάτω ή πάνω από το παντελόνι της μαθητικής στολής-, ενώ οι μαθήτριες θα μπορούν να φορούν το τζιν παντελόνι κάτώ από τη φούστα τους, ώστε να μην κρυώνουν τα μπούτια τους τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου τονίζεται πως σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπονται τα ξεβαμμένα και ξεσκισμένα τζιν, οι τζιν φούστες πάνω από το γόνατο και τα υπερβολικά χαμηλόμεσα –τα ξέκωλα δηλαδή- παντελόνια ή φούστες.

Μαζί με το τζιν ή το γκρίζο παντελόνι οι μαθητές και οι μαθήτριες θα μπορούν να φορούν πουκάμισο ή μονόχρωμη φανέλα άσπρου, γκρίζου, μπλε ή μαύρου χρώματος – όποιος φορέσει εμπριμέ ή κόκκινο πουκάμισο θα αποβάλλεται δια παντός από όλα τα σχολεία της ελεύθερης Κύπρου και θα είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει τις σπουδές του στα κατεχόμενα.

Το χρώμα του σώβρακου για τους μαθητές και της κυλόττας για τις μαθήτριες δεν καθορίζεται από το Υπουργείο, οπότε μπορούν να το επιλέξουν μόνοι τους ή ακόμα και να πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς βρακί.

Στα νέα μέτρα του Υπουργείου αντέδρασε η Εκκλησία της Κύπρου που ζήτησε αντί για τζιν οι μαθητές να φοράνε ράσα. Η πρόταση της Εκκλησίας εξετάζεται με προσοχή από τον Υπουργό Παιδείας και σε περίπτωση που εγκριθούν τα ράσα για τους μαθητές, οι μαθήτριες θα φοράνε μπούργκες. Βασικό επιχείρημα της Εκκλησίας για την εισαγωγή των ράσων στα σχολεία είναι η λαϊκή ρήση «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά».

Η χαρμόσυνη είδηση της εισόδου του τζιν στα σχολεία έφερε μεγάλη ανακούφιση στις μητέρες των μαθητών που είχαν βαρεθεί να βάζουν κάθε δεύτερη μέρα πλυντήριο για να πλένουν τις μαθητικές στολές – το τζιν «σηκώνει» πολλή βρώμα και θα ησυχάσουν επιτέλους οι γυναίκες.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναγκάστηκε να επιτρέψει το τζιν γιατί σε πολλά σχολεία της Κύπρου –παράλληλα με τα μαθήματα- γίνονται αυτήν την εποχή οικοδομικές εργασίες, οπότε υπήρχε ο κίνδυνος οι μαθητικές στολές να γίνουν σύχριστες από τη λάσπη και τους ασβέστες.

Η αρχική σκέψη ήταν οι μαθητές να φοράνε εργατικές φόρμες για να βοηθάνε τους οικοδόμους – οι μαθητές θα κουβαλούσαν τα τούβλα με το καροτσάκι και οι μαθήτριες θα πήγαιναν στους μάστορες κολατσιό τυλιγμένο στο μαντίλι, χορεύοντας παράλληλα και κανα χασαποσέρβικο μέσα στο γιαπί, όπως γίνεται και στις παλιές ελληνικές ταινίες.

Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που το τζιν επιτράπηκε μόνο στα Λύκεια και όχι στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια: οι μαθητές των Λυκείων είναι πιο νταβραντισμένοι από τους πιτσιρικάδες και αντέχουν τα χαμαλίκια.

Στα άμεσα σχέδια του Υπουργού Παιδείας είναι να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα που παρουσιάζεται με τις μαθήτριες που έχουν πολύ μεγάλο στήθος, με αποτέλεσμα να είναι προκλητικές ακόμα κι αν φορούν φαρδιά πουκάμισα.

Οι βυζαρούδες μαθήτριες θα είναι υποχρεωμένες να φοράνε κορσέ, ενώ οι ακραίες περιπτώσεις θα υποβάλλονται σε εγχείρηση για να μικρύνει το στήθος τους. Παράλληλα εξετάζεται και η επιβολή στολής στους καθηγητές. Οι άντρες θα φορούν χλαμύδες με περικεφαλαία και οι γυναίκες τη στολή «Αμαλία» με φέσι.

Αν η κυπριακή κοινωνία δει με καλό μάτι τη νέα εμφάνιση των μαθητών, το Υπουργείο Παιδείας σκέφτεται του χρόνου να επιτρέψει και τα κοτλέ παντελόνια, ενώ σε βάθος χρόνου υπάρχει η πρόθεση να επιτραπεί στους μαθητές να φοράνε και ρούχα από πιο προχωρημένα υλικά, όπως η κάνναβη, το βινύλιο και το κοτετσόσυρμα.

"Ο Φιλελεύθερος"