Κυριακή, Οκτωβρίου 28, 2007

Η Αθήνα μετακομίζει




Ο αθώος πιτσιρίκος παρακολουθεί έκθαμβος τις μετακομίσεις κτιρίων στην Αθήνα και ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο για την πολύπαθη πόλη.










Η κυβέρνηση εξετάζει τη σταδιακή απομάκρυνση δημοσίων υπηρεσιών και υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας, ώστε η περιοχή να είναι πια αμιγώς εμπορική και ψυχαγωγική και οι Αθηναίοι να ξεχνούν την ανεργία, το πρόβλημα πάρκινγκ, και τη μόλυνση, ψωνίζοντας ρούχα και κάνοντας τσουλήθρα.

Το υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζεται να μετακομίσει στο Χαλάνδρι και οι Χαλανδριώτες ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Αιγαίου θα μεταφερθούν στη Κέρκυρα για να μη διαμαρτύρονται τα Επτάνησα που δεν έχουν δικό τους υπουργείο, ενώ το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θα μεταφερθεί στον Όλυμπο για να έχει καλύτερη θέα όταν ναυαγούν τα πλοία.

Παράλληλα εκφράζεται η άποψη πως έχουν ωριμάσει πια οι συνθήκες για τη μετακόμιση του Κοινοβουλίου από το κέντρο της πόλης. Επικρατέστερη περιοχή για να φιλοξενήσει το νέο κτίριο της Βουλής είναι το Δέλτα του Φαλήρου.

Μαζί με τη Βουλή θα μετακομίσει και το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη- οι εύζωνες θα ξεκινούν από την Ηρώδου του Αττικού με τη φουστανέλα και τα τσαρούχια, θα κατεβαίνουν τη Συγγρού με άψογο βηματισμό και μετά από τρεις ώρες θα φτάνουν στο Μνημείο για να το προφυλάξουν από τα μπαρμπούνια.

Η μετάθεση στην Προεδρική Φρουρά δεν θεωρείται πια προνομιακή και χιλιάδες νεοσύλλεκτοι προσπαθούν να την αποφύγουν για να γλιτώσουν τον ποδαρόδρομο.

Το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός κατήγγειλαν τη μεταφορά του Κοινοβουλίου στο Δέλτα του Φαλήρου επειδή θα είναι δύσκολο να διαδηλώνουν σε τόσο μακρινή τοποθεσία, ενώ κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως προσπαθεί να εξοντώσει σωματικά τους ψηφοφόρους της Αριστεράς.

Παράλληλα, τα δυο κόμματα αποφάσισαν να μεταφέρουν τα γραφεία τους κοντά στη νέα Βουλή: το ΚΚΕ ζητάει να του παραχωρηθεί το Ωνάσειο για να το μετατρέψει σε Σπίτι του Λαού, ενώ ο Συνασπισμός βολεύεται και με τις εγκαταστάσεις του τσίρκου Medrano.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αποφάσισε να περπατούν τα μέλη του κόμματος σημειωτόν στο κατάστρωμα της λεωφόρου Συγγρού ώστε να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ στην Κεντρική Επιτροπή του Συνασπισμού πρυτάνευσε η λογική και αποφασίστηκε οι διαδηλώσεις του κόμματος να σταματάνε μπροστά στο Zara της Ερμού.

Το Mega Channel σκέφτεται να μετατρέψει τις διαδηλώσεις των Αθηναίων σε ριάλιτι τηλεπαιχνίδι που θα αντικαταστήσει το «Extra Large-400 ΧΛΜ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ».

Οι διαδηλωτές που θα χάνουν τα περισσότερα κιλά θα κερδίζουν μια ολόκληρη μέρα με τον Γιάννη Πρετεντέρη και αν επιβιώσουν και απ’ αυτή τη δοκιμασία, θα υποβάλλονται σε φάλαγγα και ηλεκτροσόκ για να δούμε μέχρι πού φτάνει η αντοχή τους.

Δίπλα στο κτίριο της νέας Βουλής θα βρίσκεται η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή και η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη. Αυτά τα τρία κτίρια θα αποτελέσουν τα σύμβολα της σύγχρονης Αθήνας, μαζί με το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως.

Βέβαια, ο κ. Μπερνάρ Τσουμί, ο αρχιτέκτονας του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης ζήτησε να κατεδαφιστούν δυο από τα ωραιότερα κτίρια της Αθήνας «για να συνομιλεί το Νέο Μουσείο με τον Παρθενώνα», οπότε αν το Μουσείο βαρεθεί να συνομιλεί με τον Παρθενώνα, δεν αποκλείεται ο κ. Τσουμί να ζητήσει να ισοπεδωθούν το Κουκάκι, η Καλλιθέα και οι Τζιτζιφιές ώστε να πιάσει κουβεντούλα το Μουσείο με τη νέα Βουλή.

Πάλι καλά που το νέο κτίριο της Βουλής δεν πρόκειται να χτιστεί στην Κυψέλη γιατί μπορεί ο κ. Τσουμί να ζητούσε να γκρεμιστεί η Ακρόπολη, ώστε να μπορεί το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και η νέα Βουλή να το ρίχνουν στο κουτσομπολιό με την άνεσή τους.

Εάν τελικά το Κοινοβούλιο μετακομίσει στο Δέλτα Φαλήρου, το ιστορικό κτίριο της Βουλής στην πλατεία Συντάγματος θα στεγάσει το Μουσείο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι βουλευτές που θα πεθαίνουν δεν θα θάβονται αλλά θα ταριχεύονται και θα εκτίθενται βαλσαμωμένοι στο κοινό ώστε να αποκτήσει και η Αθήνα ένα μουσείο ανάλογο αυτού της Μαντάμ Τισό.

Οι δυσκολίες που υπάρχουν για τη μετατροπή του κτιρίου της Βουλής σε μουσείο είναι μεγάλες καθώς το κτίριο διεκδικείται από ξένους μεγαλοεπενδυτές που θέλουν να μεταφέρουν εκεί το «The Mall» και το «Allou Fun Park».

Η κυβέρνηση εξετάζει τη μεταφορά και άλλων κτιρίων ώστε να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης. Έτσι, το Εθνικό Θέατρο θα μεταφερθεί στην Ψυτάλλεια, το Μέγαρο Μουσικής στο Αγκίστρι και το Ζάππειο Μέγαρο στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς.

"Ο Φιλελεύθερος" - 28/10/07