Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2007

Τα νιάτα είναι αρρώστια

Ο πιτσιρίκος μετράει τα χρόνια που του μένουν για να γεράσει επιτέλους και να πάρει σύνταξη. Παράλληλα, αναλύει το Ασφαλιστικό και λύνει όλες σας τις απορίες.



Αλλαγές στο Ασφαλιστικό σχεδιάζει η κυβέρνηση, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού αυτή η κυβέρνηση όλο σχέδια κάνει και δεν πραγματοποιεί τίποτα.

Αρχικά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της για ενοποίηση των δημοσιογραφικών ταμείων με τα ταμεία των νομικών, των μηχανικών, των γιατρών και των φαρμακοποιών. Οι δημοσιογράφοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα και κατήγγειλαν πως η κυβέρνηση έβαλε αυτούς πρώτα στο στόχαστρο επειδή θεωρούνται ισχυροί και ο λαός τους αντιπαθεί.

Πράγματι, έχουν δίκιο: με τους δημοσιογράφους μπορεί να κάνει ό,τι θέλει η κυβέρνηση -ας τους βάλει φωτιά κι ας τους κάψει, σκασίλα μας-, αλλά μην τυχόν και διανοηθεί να βάλει χέρι στους γιατρούς και τους δικηγόρους γιατί εμείς οι Έλληνες μπορεί να είμαστε καλοί, χρυσοί και άγιοι αλλά, αν τολμήσει κανείς να πειράξει τους γιατρούς και τους δικηγόρους, είμαστε ικανοί να βγούμε με τα όπλα στους δρόμους και να τα κάνουμε όλα λίμπα. Α, όλα κι όλα!

Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές στο Ασφαλιστικό των στρατιωτικών και προτίθεται να θέσει όριο ηλικίας το 55ο έτος. Τώρα, βέβαια, το στρατό θα μπορούσαμε να τον καταργήσουμε εντελώς -αφού αποκλείεται να πολεμήσουμε ποτέ γιατί είμαστε χέστηδες- αλλά από την άλλη κάτι πρέπει να τους κάνεις κι όλους αυτούς τους στρατόκαυλους, οπότε καλό είναι να τους έχεις μαντρωμένους μέσα στα στρατόπεδα για καμιά 60ριά χρόνια ώστε να ξεσπάνε ο ένας στον άλλον και να μη δημιουργούν προβλήματα στην κοινωνία.

Ο στρατός είναι χρήσιμος και για έναν ακόμα λόγο: για να διεξάγεται η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και να διατηρήσει η συμπρωτεύουσα το μητροπολιτικό της ρόλο στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη - το πόσο μου αρέσουν αυτές οι πομπώδεις μεγαλοστομίες δεν περιγράφεται.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει το 55ο έτος ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται έντονα και ζητούν να βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη, μιας και δεν θα τους είναι εύκολο να σαπίζουν τον κόσμο στο ξύλο σε τόσο προχωρημένη ηλικία, ενώ παράλληλα θέλουν να έχουν χρόνο για να ασχοληθούν απερίσπαστοι με προσοδοφόρα επαγγέλματα της ελεύθερης αγοράς, όπως η προστασία νυχτερινών μαγαζιών και το εμπόριο ναρκωτικών, όπλων και γυναικών.

Αστυνομικοί, γιατροί, δικαστές, δημοσιογράφοι, και καθηγητές δεν χρειάζεται να παίρνουν σύνταξη, αφού όλοι τους διατείνονται πως κάνουν λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Άλλωστε, οι περισσότεροι λειτουργοί το κάνουν τόσο καλά το λειτούργημα που βγάζουν ένα σκασμό λεφτά - τι να την κάνουν την ψωροσύνταξη;

Στις γυναίκες με παιδιά τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα, αφού όσες έχουν ένα παιδί δεν θα πάρουν σύνταξη ποτέ, ενώ όσες έχουν δυο παιδιά θα παίρνουν κι ένα παιδί δώρο.

Οι γυναίκες θα πρέπει να γκαστρώνονται με το ζόρι από τα δεκατρία τους, να αμολάνε δυο τρία κουτσουβελάκια στη σειρά, να τα μεγαλώνουν λίγο και μετά να ξεκινούν την καριέρα τους με την άνεσή τους - όχι κάθε τρεις και λίγο να σκάνε μύτη στο γραφείο με την κοιλιά στο στόμα, να παίρνουν άδεια και να μένουν οι δουλειές πίσω.

Ή ακόμα καλύτερα, να γεννούν μετά τα 65 που θα έχουν πάρει και σύνταξη. Σήμερα η ιατρική κάνει θαύματα και μια γυναίκα μπορεί να τεκνοποιήσει και σε προχωρημένη ηλικία. Αν κάνεις παιδί στα 65, θα μπορείς να το χαίρεσαι και να το ξεσκατίζεις με την ησυχία σου, ενώ δεν θα χρειάζεται να πλημμυρίζεις από τύψεις όπως τόσες και τόσες γυναίκες που αποχωρίζονται κάθε πρωί τα βλαστάρια τους για να πάνε στη δουλειά.

Επίσης, αν αποκτήσεις παιδί στα 65, θα έχεις και κάποιον να σου κλείσει τα μάτια όταν έρθει η μαύρη ώρα, ενώ αν το κάνεις στα 25, θα έχει μεγαλώσει μέχρι να γεράσεις, θα έχει φύγει από το σπίτι και το πιο πιθανό είναι να σε έχει παρκάρει σε κάποιο γηροκομείο όπου αυταρχικές, χοντρές νοσοκόμες θα σε βρίζουν και θα σε πλακώνουν στις μπουνιές επειδή τα ‘κανες πάνω σου.

Εκείνοι που θα πρέπει να βγαίνουν στη σύνταξη με το ζόρι -και δυστυχώς δεν το έχει σχεδιάσει ακόμα η κυβέρνηση- είναι οι ηθοποιοί. Οι περισσότεροι είναι τόσο ψωνάρες που το ‘χουν βάλει στόχο να πεθάνουν πάνω στο σανίδι. Εκατό χρονών και το παίζουν ζεν πρεμιέ και ενζενί. Καυχιούνται κιόλας: «Εγώ έπαιξα ακόμα και τη μέρα που πέθανε η μάνα μου!». Μπράβο, αναίσθητε!

Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να ‘ρθει η σειρά ενός νέου ηθοποιού να παίξει κάνα ρόλο της προκοπής πρέπει να πάει 50 χρονών. Κατά τ' άλλα, «εμείς πιστεύουμε πολύ στα νέα παιδιά, τα βοηθάμε και στα καμαρίνια είμαστε όλοι μια γροθιά» - πράγματι, το τι μπουνίδι πέφτει στα καμαρίνια δεν περιγράφεται. Αν τολμήσει νέος ηθοποιός να πάρει μεγαλύτερο χειροκρότημα από τους γηραλέους πρωταγωνιστές, μαύρο φίδι που τον έφαγε!

Πάνε κι όλες οι ζαβές και τους γλείφουν: «Αχ, ίδια είστε, κυρία Γαλοπούλη μου, όπως σας είχα πρωτοδεί το 1934 στο Θέατρο Κεντρικόν. Μέρα δεν πέρασε από πάνω σας!». Σου λέει η ζαβή, «για να παίζει ακόμα αυτή, άρα κι εγώ παιδούλα είμαι ακόμα».

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον «χρυσό ελληνικό κινηματογράφο». Όλες κείνες τις σαχλαμάρες για καθυστερημένους, όπου χαζά κορίτσια προσπαθούσαν να τυλίξουν ηλίθια αγόρια και κατέληγαν πάντα στην εκκλησία, αφού εν τω μεταξύ είχαν τραγουδήσει καμιά ντουζίνα βλακώδη τραγούδια. Το γεγονός πως την εποχή που γυρίζονταν αυτές οι αηδίες που αποβλάκωναν τον κόσμο η μισή Ελλάδα βρισκόταν στην εξορία έχει περάσει εντελώς απαρατήρητο. Α, πάνω απ' όλα η Τέχνη!

Η κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει στην εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών, γιατί δεκάδες χιλιάδες άνδρες ετοιμάζονται να κάνουν εγχείρηση αλλαγής φύλου για να πάρουν σύνταξη νωρίτερα.

Όσοι άντρες πρόλαβαν να πάρουν σύνταξη, χώρισαν αμέσως τις γυναίκες τους -που τους είχαν φάει τη ζωή- και παντρεύτηκαν καλοπροαίρετες 22χρονες Ουκρανές. Όταν τα τινάξουν, τη σύνταξή τους θα την πάρουν οι Ουκρανές, ενώ οι Ελληνίδες θα τρέφονται με το συσσίτιο της εκκλησίας. Πολύ το χαίρομαι γιατί -έτσι ρατσιστές που έχουμε γίνει- καιρός ήταν να κερδίσουν και οι Ουκρανές μια φορά.

Όσοι γεράσουν χωρίς να δικαιούνται σύνταξη δεν πρέπει να ανησυχούν, αφού πολλοί σπουδαίοι συμπατριώτες μας πέθαναν στην ψάθα - αυτό αποδεικνύει πως ήταν τίμιοι.

Όσοι βλέπουν πως κινδυνεύουν να μην πάρουν ποτέ σύνταξη μπορούν να αποκρύπτουν το θάνατο των γονιών τους, να τους ταριχεύουν και να τους κρατάνε στο σπίτι ώστε να καρπώνονται τις συντάξεις τους. Οπωσδήποτε, θα κάνει εντύπωση το γεγονός πως οι γονείς σας θα ζουν μέχρι τα 135 τους χρόνια, αλλά, αν λαδώσετε τους κατάλληλους ανθρώπους, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Αν ο παππούς και η γιαγιά σας ζουν, αλλά δεν δικαιούνται σύνταξη, μπορείτε -για να βγάζουν το χαρτζιλίκι τους- να τους στέλνετε να λένε τα κάλαντα. Σε αντίθεση με τα παιδιά σας, δεν θα έχετε και το φόβο μη τους βιάσουν τίποτα ανώμαλοι.

Τον παππού σας μπορείτε να τον παχαίνετε κάθε χειμώνα, να τον αφήνετε αξύριστο, να τον ντύνετε Αϊ-Βασίλη και να τον στέλνετε στο Σύνταγμα να φωτογραφίζεται με τα παιδάκια - θα χεστείτε στο τάλιρο.

Παλιά, ήταν οι γέροι που κοιτούσαν τους νέους με φθόνο. Σήμερα, 20χρονα παλικάρια ίσαμε κει πάνω βλέπουν τα σάψαλα να περνάνε και πάνε να σκάσουν από το κακό τους: «Άραγε, εμείς θα πάρουμε σύνταξη; Θα γεράσουμε επιτέλους; Πότε θα πάμε 70 ετών;». Τα νιάτα στην Ελλάδα έχουν γίνει αρρώστια!

Από την άλλη, βλέπεις κάτι γεροξούρες να μετράνε τις μέρες για να βγουν στη σύνταξη για να κάνουν, λέει, το χόμπι τους. Πενήντα χρόνια σάλιωναν γραμματόσημα στο Δημόσιο και τώρα που θα βγουν στη σύνταξη θα το ρίξουν στο ράφτινγκ και στο μπάντζι τζάμπινγκ.

Τώρα, πώς στην ευχή στην Ελλάδα που αποθέωσε τα νιάτα και την ομορφιά φτάσαμε στο σημείο να ονειρεύονται όλοι να γεράσουν για να βγουν στη σύνταξη, δεν μπορώ να το καταλάβω. Βέβαια, εδώ κοτζάμ Καστοριάδης και δεν μπορούσε να καταλάβει τι συνέβη σ' αυτή τη χώρα και μέσα σε είκοσι χρόνια ξεφτιλιστήκαμε εντελώς, θα το εξηγήσω εγώ; Άντε και καλή τύχη μάγκες.

LIFO - 06/12/07