Κυριακή, Μαΐου 22, 2005

THE ORANGE EUROVISION

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


ΤΗΕ (ORANGE) REVOLUTION WAS TELEVISED!
ORANGE EUROVISION WAS TELEVISED TOO!

Ανταπόκριση από το Κίεβο
Του Νόαμ Τρότσκι


Το κύριο χαρακτηριστικό του φετινού διαγωνισμού της Γιουροβίζιον ήταν το πορτοκαλί χρώμα που κυριάρχησε τόσο στην ενδυματολογία των τραγουδιστών και των χορευτών, όσο και στους σκηνικούς φωτισμούς. Η πορτοκαλί ουκρανική επανάσταση ενέπνευσε τους σχεδιαστές ρούχων και τους φωτιστές, που μας πήγαν πίσω στις μέρες εκείνες, που ένα μεγάλο μέρος του ουκρανικού λαού βγήκε εντελώς αυθόρμητα στους δρόμους, κρατώντας πορτοκαλί σημαίες που εντελώς συμπτωματικά είχαν το ίδιο μέγεθος. Όλοι έχουμε στο σπίτι μας μια πορτοκαλί σημαία πενήντα επί εξήντα εκατοστά για μια ώρα ανάγκης, έτσι δεν είναι; Στο διαγωνισμό κυριάρχησαν επίσης τα σιδερένια βαρέλια και μια γενικότερη industrial διάθεση στα επί σκηνής αξεσουάρ, με σαφείς αναφορές στη βιομηχανική επανάσταση, που έκανε την όλη εκδήλωση να μοιάζει με αποκριάτικο θεματικό πάρτι. Ο επόμενος διαγωνισμός θα έχει θέμα τη δουλεία κι ο μεθεπόμενος τις Σταυροφορίες και την άλωση της Πόλης.


ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ (τα λιμά της Ευρώπης)

Πάγωσε η Τσιμινιέρα

Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ουγγαρία, ανάγκασε την όμορφη τραγουδίστριά της να εμφανιστεί με παντελόνι που είχε μόνο ένα μπατζάκι προκαλώντας τη συμπάθεια των θεατών που έκαναν στα γρήγορα έναν έρανο και μάζεψαν το συμβολικό ποσό των 20 εκ. ευρώ τα οποία παρέδωσαν στην Ουγγαρέζα τραγουδίστρια. Η Κιάρα από τη Μάλτα εντυπωσίασε το κοινό με τη φωνή της. Αν έκλεινες τα μάτια, νόμιζες πως τραγουδούσε ο Ντέμης Ρούσσος. Όταν τα άνοιγες διαπίστωνες πως όντως τραγουδούσε ο Ντέμης ο οποίος είχε κάνει λίφτινγκ και εμφύτευση μαλλιών, αλλά είχε κάνει ριζική αποτρίχωση σε όλο το υπόλοιπο σώμα –τουλάχιστον στο μέρος του σώματος που ήταν ακάλυπτο. Το τραγούδι ήταν πολύ ωραίο αλλά η απειλή της τραγουδίστριας πως θα γίνει ο άγγελος μας (I’ll be your angel) έσκιαξε το κοινό. Η Ρουμανία έκλεψε την παράσταση με την σκηνική παρουσία της που περιείχε σιδερένια βαρέλια, τόρνους, αλυσοπρίονα, χορτοκοπτικά μηχανήματα, σφυροδρέπανα και διάφορα άλλα τζετζερέδια. Η άρνηση των διοργανωτών να επιτρέψουν στους Ρουμάνους να ανεβάσουν στη σκηνή μπουλντόζες, μπετονιέρες και τρακτέρ κρίνεται ύποπτη και χαντάκωσε τελικά το τραγούδι. Μεγάλη εντύπωση στους Ευρωπαίους προκάλεσε ο τραγουδιστής του νορβηγικού συγκροτήματος, αλλά οι Έλληνες θεατές δεν μάσησαν, αφού αναγνώρισαν στο πρόσωπό του την Πωλίνα μεταμφιεσμένη σε Νορβηγό ρόκερ. Και οι Τούρκοι νόμιζαν πως οι Ουκρανοί είχαν Απόκριες, κι έτσι μεταμφιέστηκαν σε Ινδούς από ταινία του '50. Η εμφάνιση της Μολδαβίας ήταν πραγματικά ξεχωριστή, αφού το ροκ συγκρότημα πλαισιωνόταν από μια συμπαθητική γιαγιά που καθόταν σε μια κουνιστή πολυθρόνα και κοπάναγε ένα τύμπανο. Η ελληνική αποστολή θορυβήθηκε από την απήχηση της Μολδαβής γιαγιάς στο κοινό και προς στιγμή σκέφτηκαν να ανεβάσουν στη σκηνή ένα ΚΑΠΗ από την Κοζάνη που είχε έρθει εκδρομή στο Κίεβο, ενώ δεν έλειψαν κι αυτοί που ήθελαν να μακιγιάρουν έντεχνα την Έλενα Παπαρίζου, ώστε να μοιάζει με τη Γεωργία Βασιλειάδου στο «Η κυρά μας η μαμή». Τελικά πρυτάνευσε η λογική κι απλά αποφασίστηκε η χώρα μας του χρόνου να εκπροσωπηθεί από την κυρά της Ρω.


Ισπανική

Η Αλβανίδα τραγουδίστρια ήταν πολύ όμορφη, αλλά δεν βοηθήθηκε από το τραγούδι. Στη συνέντευξη Τύπου δήλωσε πως δεν θα έλεγε «όχι» σε μια πρόταση από το Χόλιγουντ, οπότε μη νιώσετε καμιά έκπληξη άμα τη δείτε το καλοκαίρι λουλουδού στο Ρομέο. Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από καθρέφτες και βαρέλια που πλαισιώνονταν από τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου και την Ελίνα Κωνσταντοπούλου. Τα βαρέλια προέρχονταν από την κατεχόμενη Κύπρο για να τιμηθεί η μνήμη των 1619 αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, ενώ οι καθρέφτες από την ελεύθερη Κύπρο, απ΄ όπου όπως είναι γνωστό έχουν αποσυρθεί όλοι οι καθρέφτες εδώ κι αρκετά χρόνια . Το κυπριακό τραγούδι «Έλα-έλα» αποθεώθηκε από το κοινό και ο λόγος που δεν ψηφίστηκε ιδιαίτερα, ήταν αφενός επειδή ήταν κλεμμένο από το «Έλα-έλα πουτάνα Μαρινέλα» που τραγουδούσαν εν χορώ τα παόκια κάθε φορά που η μεγάλη μας τραγουδίστρια προσερχόταν στο Παλέ ντε Σπορ για να παρακολουθήσει τα ντέρμπι ΠΑΟΚ- Άρη, κι αφετέρου επειδή το κοινό δεν μπορούσε να αποφασίσει ποιανού τα φρύδια ήταν πιο καλά βγαλμένα : της Ελίνας ή του Κωνσταντίνου; Να διευκρινίσουμε σε αυτό το σημείο πως οι Παοκτσήδες τραγουδάνε καλύτερα. Οι τρεις Ισπανίδες που εκπροσώπησαν τη χώρα τους, εμφανίστηκαν με αβυσσαλέα ντεκολτέ, που εξηγούσαν με τον πιο παραστατικό τρόπο το λόγο που η παλινδρομική κίνηση του φαλλού ανάμεσα στα γυναικεία στήθη με τελικό σκοπό την εκσπερμάτιση, ονομάζεται «ισπανική». Το Ισραήλ αρνείται να φύγει από τα παλαιστινιακά εδάφη και καταδικάζεται να συμμετέχει στη Γιουροβίζιον μέχρι να αποσύρει τα στρατεύματά του, ενώ η εμφάνιση της Σερβίας-Μαυροβούνιο δικαιολόγησε έστω και καθυστερημένα τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς του ’98.


Τσόντα Κι Επανάσταση


Οι Ουκρανοί συμμετείχαν με το τραγούδι-ύμνο της πορτοκαλί επανάστασης κι έτσι καταλάβαμε γιατί πέτυχε η επανάσταση : οι του καθεστώτος δεν άντεχαν να ακούν άλλο αυτό το τραγούδι και το έβαλαν στα πόδια. Ο καραφλός τραγουδιστής του ουκρανικού συγκροτήματος, που πριν από την επανάσταση είχε μαλλί αφάνα, φορούσε τι σερτ με τη γνωστή φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα που καράφλιαζε όσο περνούσε η ώρα. Βεβαιωθήκαμε επίσης πως ο Τσε Γκεβάρα δεν ζει, όπως πιστεύουν μερικοί, ούτε πρόκειται να αναστηθεί, όπως πιστεύουν μερικοί άλλοι, αφού αν ήταν να συμβεί κάτι από αυτά τα δυο, θα συνέβαινε την ώρα που ακουγόταν το ουκρανικό τραγούδι. Η γερμανίδα τραγουδίστρια ήταν τίμια και μας προέτρεψε να πάμε να κρυφτούμε (Run and hide), ενώ ο Κροάτης τραγουδιστής μας διαβεβαίωσε πως «οι λύκοι πεθαίνουν μόνοι τους». Το λόγο που πεθαίνουν οι λύκοι τον καταλάβαμε, αφού ακούσαμε ολόκληρο το τραγούδι της Κροατίας. Η Ρωσία συμμετείχε με ένα παραδοσιακό ροκ κάντρι άσμα από τη Σιβηρία που έκανε πολλούς να σκεφτούν πως ίσως τελικά ο Στάλιν να μην είχε και τόσο άδικο για τις εκτοπίσεις. Οι τρεις κατάξανθες πιτσιρίκες από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο πως οι Σουηδοί στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή δεν σνομπάρουν τα ντόπια θηλυκά, ενώ η μια από τις τραγουδίστριες ήταν φτυστή με την Agnetha των Abba και χρειάστηκε να δείξει η κάμερα τον ποπό της για να καταλάβουμε πως δεν ήταν η Agnetha. Τα τρία κορίτσια δέχτηκαν πρόταση από αμερικανό παραγωγό ταινιών για να πρωταγωνιστήσουν στην ερωτικού περιεχομένου ταινία «Υγρά θρανία». Θα υποδύονται τις τρίδυμες αδελφές που πάνε στο ίδιο σχολείο. Η ταινία ξεκινάει με τη μια απ΄ αυτές να προσποιείται την άρρωστη για να μείνει μόνη στο σπίτι και να πηδηχτεί με τον κηπουρό. Τη μέρα εκείνη όμως ένας συμμαθητής τους μπουκάρει στο σχολείο με ένα μπαζούκας και καθαρίζει 35 δάσκαλους κι εξήντα μαθητάδες, με αποτέλεσμα οι άλλες δυο αδερφές να έχουν κενό τις τελευταίες πέντε ώρες. Αντί να πάνε να πιουν κάνα καφέ, γυρνάνε στο σπίτι και βρίσκουν την αδελφή τους και τον κηπουρό καβάλα . Αυτό τις κάνει έξαλλες κι έτσι πετάνε τα ρούχα τους και πηδάνε κι αυτές στο κρεβάτι, το οποίο δεν αντέχει τέσσερα άτομα και σπάει καταπλακώνοντας τη γερμανίδα οικονόμο που είχε κρυφτεί από κάτω γιατί γούσταρε να ακούει. Ο κηπουρός αποφασίζει να την τιμωρήσει παραδειγματικά, αλλά μη σας πω κι όλη την ταινία, για να την ευχαριστηθείτε όταν θα παιχτεί στις αίθουσες.


The War Is Not Over


Η Ελβετίδα τραγουδίστρια ήταν επίσης τίμια και ρωτούσε συνεχώς «γιατί δεν με σκοτώσατε;» («why didn’t you kill me), ενώ δυο τρελά ξανθά αγόρια από τη Λετονία, που ανά πάσα στιγμή είχες την εντύπωση πως θα φιληθούν στο στόμα, μας τραγούδησαν πως «ο πόλεμος δεν τελείωσε» («The war is not over»), αλλά όλοι μας είχαμε ήδη αντιληφθεί πως όσο αυτοί οι δυο θα τραγουδάνε δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη στη Γη. Η συμμετοχή της Γαλλίας ήταν η ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς, όχι τόσο γιατί το τραγούδι ήταν στα γαλλικά, αλλά γιατί τόσο η τραγουδίστρια όσο και οι χορευτές δεν φορούσαν ούτε ένα πορτοκαλί ρούχο ή αξεσουάρ. Βέβαια η Γαλλία εμφανίστηκε τελευταία και οι θεατές είχαν δει τόσο πολύ πορτοκαλί, που απλά νόμισαν πως είχαν πάθει αχρωματοψία.


(Θα ακολουθήσει εκτενές αφιέρωμα στην Έλενα Παπαρίζου που θα περιλαμβάνει τη συνέντευξη Τύπου, τις δηλώσεις των συντελεστών, τις δηλώσεις των πολιτικών καθώς και λεπτομέρειες για όσα συνέβησαν στα παρασκήνια. Επίσης θα μάθετε λεπτομέρειες για την αυριανή υποδοχή της Έλενας στην πατρίδα.)

(Παρακαλούνται οι κυρίες και οι κύριοι που μεταφέρουν κείμενα από το παρόν ιστολόγιον στα διάφορα φόρουμ και στις δικές τους σελίδες να αναφέρουν την πηγή τους. Εκφράζω αυτήν την επιθυμία, όχι από ματαιοδοξία και ιδιοτέλεια, αλλά θέλοντας να σας βγάλω από τη δύσκολη θέση να εξηγείτε στους γνωστούς και τους φίλους σας πως δεν έχετε γράψει εσείς αυτές τις αηδίες. Ευχαριστώ. Επίσης παρακαλώ όσους παλιούς μου φίλους μου στέλνουν mail γράφοντας στο θέμα διάφορα του τύπου, "κοίτα μαλάκα κάτι γελοιογραφίες που βρήκα" και "διάβασε μαλάκα αυτό το κείμενο να κάνεις καινούριο συκώτι", να με συγχωρέσουν που δεν γελώ με αυτά που γράφω. Σας ζητώ συγνώμη που σας είχα αποκρύψει αυτή τη φαιδρή πλευρά του εαυτού μου και λυπάμαι πολύ για την απογοήτευση που νιώθετε.)