Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2005

Το 34ο Φεστιβάλ του Βιβλίου

Image Hosted by ImageShack.us
Το 34ο Φεστιβάλ του Βιβλίου θα φιλοξενηθεί για τρίτη φορά φέτος στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και θα διαρκέσει από τις 16 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου. Ο χώρος κρίνεται ιδανικός από τους διοργανωτές, γιατί στη σκιά της Ακρόπολης συνδυάζεται η παλιά και η νέα Ελλάδα, το αρχαίο και το μοντέρνο, ο πολιτισμός και η βαρβαρότητα.

Το Φεστιβάλ του βιβλίου διεξαγόταν στο Πεδίο του Άρεως, αλλά οι επισκέπτες ήταν λίγοι. Οι διοργανωτές αποφάσισαν να το μεταφέρουν στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου οι Αθηναίοι κάνουν ούτως ή άλλως καθημερινά τον περίπατό τους, με το σκεπτικό πως όταν δεν πάει ο άνθρωπος στο βιβλίο, πάει το βιβλίο στον άνθρωπο. Η ιδέα τους αποδείχτηκε σωστή, γιατί αφενός οι πωλήσεις των βιβλίων υπερδιπλασιάστηκαν και αφετέρου οι τουρίστες νομίζουν πως όλοι αυτοί που περνούν είναι βιβλιοφάγοι και εντυπωσιάζονται.

Οι ανύποπτοι περαστικοί στριμώχνονται σε δυο διαδρόμους κι έτσι έχει κανείς την εντύπωση πως κοιτούν τα βιβλία, ενώ στην πραγματικότητα ψάχνουν τουαλέτα για να ικανοποιήσουν τις φυσικές τους ανάγκες. Μπροστά από τα κιόσκια με τα βιβλία υπάρχουν κασκαντέρ, οι οποίοι προσποιούνται τους βιβλιολάτρες που τσακώνονται για το τελευταίο αντίτυπο κάποιου βιβλίου, ώστε να ενεργοποιείται έτσι ο πατροπαράδοτος μιμητισμός των Ελλήνων και το «αυτός ο κύριος πήρε στη γυναίκα του ένα βιβλίο, εσύ δεν θα μου πάρεις Μήτσο μου;».


Στο φετινό Φεστιβάλ έχουν προσκληθεί κορυφαίες προσωπικότητες, όπως η συγγραφέας του Χάρι Πότερ Τζόαν Ρόουλινγκ και ο Πάολο Κοέλο. Δεν έχουν απαντήσει ακόμα αρνητικά, αλλά μάλλον το κάνουν από ευγένεια ή έλλειψη χρόνου. Αν τελικά έρθουν, η συγγραφέας του Χάρι Πότερ θα μοιράσει χρήματα στους ιδιοκτήτες μικρών εκδοτικών οίκων και ο Πάολο Κοέλο θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο «Ο Ιστολογιστής» που περιέχει τη μνημειώδη φράση «Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, αυτό σημαίνει πως δεν το έχεις».

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσίαση του νέου βιβλίου του ιστολόγου kolitiri – birikoko με τον τίτλο «Παρδαλά αγόρια και κοψίδια» που αναμένεται να γνωρίσει την επιτυχία του προηγούμενου βιβλίου του «Η Σου-βλακόσφαιρα».