Κυριακή, Σεπτεμβρίου 25, 2005

Ο Θεός είναι τριποντάκιας


Στον Θεό απέδωσαν τη χτεσινή νίκη τους επί της Γαλλίας στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ οι Έλληνες παίκτες. «Το τρίποντο του Διαμαντίδη το έβαλε ο Θεός», «μας το χρωστούσε ο Θεός», «ο Θεός είναι Έλληνας» ήταν φράσεις που βγήκαν από τα στόματα των διεθνών μας.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης είδε την Παναγία στη ρακέτα των Γάλλων κατά τη διάρκεια του τάιμ άουτ, αν και ο Βασίλης Σκουντής ορκίζεται πως την είδε να κάνει σκριν στον Παπαλουκά στο χάι ποστ. Ο Χριστός και το Άγιο Πνεύμα αναμένεται να εμφανιστούν απόψε στο τζάμπολ του τελικού με τη Γερμανία, ενώ διακομματική επιτροπή της Βουλής θα εξετάσει τη συμμετοχή του Αγίου Φανουρίου στον περιφανή θρίαμβο, βάζοντας το μαχαίρι στο κόκαλο.

Οι Έλληνες παίκτες τρεις ώρες πριν τον αγώνα θα μεταβούν με ελικόπτερο στο Άγιον Όρος, αν και δεν αποκλείεται να πάνε κατευθείαν στα Ιεροσόλυμα, πριν περάσουν βέβαια από την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης για να ανάψουν ένα κεράκι και να φάνε μπακλαβά.

Οι Έλληνες φίλαθλοι έκαναν ολονύκτια αγρυπνία στη Μητρόπολη του Βελιγραδίου και το πρωί τελέστηκε συλλείτουργο με προεξάρχοντα τον Σέρβο Πατριάρχη Ντούσαν Μπαμπανγκίντα, που έψαλλε στα ελληνικά την «Προσευχή» του Σπύρου Ζαγοραίου μέσα σε κλίμα κατάνυξης και δέους. Περιττό να πούμε πως όλα αυτά έγιναν με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια.

Ακολούθησε περιφορά των εικόνων στους δρόμους του Βελιγραδίου, που ήταν άδειοι, μιας και οι κάτοικοι έχουν τρομοκρατηθεί από την επέλαση των Ελλήνων και έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, μη μπορώντας να αποφασίσουν αν η κατάσταση είναι χειρότερη τώρα ή όταν τους βομβάρδιζε το ΝΑΤΟ.