Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30, 2005

Ζορμπάς κι Αριστερά


Ξεκινά σήμερα το τριήμερο Φεστιβάλ της Νεολαίας του Συνασπισμού, όπου το κέφι είναι εξασφαλισμένο, αλλά προσπερνώ γρήγορα την είδηση, μιας και θα παραστώ, και έρχομαι στη νέα δήλωση του Αλέκου Αλαβάνου για την Ολυμπιακή.

«Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να κάνει την Ολυμπιακή σαν την Μαντάμ Ορτάνς στο «Ζορμπά» του Καζαντζάκη: Ενώ είναι ακόμη ζωντανή, έχουν επιπέσει πάνω της, Loufthansa, Aegean και άλλοι και πλιατσικολογούν την περιουσία της και κυρίως τα δρομολόγιά της σήμερα»

Εξ’ όσων γνωρίζω η Μαντάμ Ορτάνς ήταν ιδιοκτήτρια μπορντέλου – με το να την παρομοιάζεις με την Ολυμπιακή, δεν ξέρω κατά πόσο βοηθάς τον «εθνικό αερομεταφορέα», αλλά οπωσδήποτε δύσκολα θα βρεθούν κάποιοι που θα διαφωνήσουν μαζί σου.

Το προσπερνώ κι αυτό όμως γιατί είμαι γενναιόδωρος κι έρχομαι στη δεύτερη πρόταση της δήλωσης του κ. Αλαβάνου, για να καταλήξω στο συμπέρασμα πως ο πρόεδρος του Συνασπισμού δεν έχει διαβάσει τον «Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη – μάλλον θα προτιμούσε πιο επαναστατικά βιβλία. Αν τον είχε διαβάσει, θα γνώριζε πως ουδέποτε οι χωρικοί πλιατσικολόγησαν την περιουσία της Μαντάμ Ορτάνς ενώ ήταν ακόμα ζωντανή – περίμεναν να πεθάνει πρώτα. Το άσχημο είναι να κλέβεις τους ζωντανούς γιατί αυτοί υποφέρουν – τους νεκρούς δεν τους νοιάζει και πολύ. Και ας μην ξεχνάμε πως οι χωρικοί στον "Ζορμπά" ήταν πάμφτωχοι, δεν ήταν πολυεθνικές.

Ο Νίκος Καζαντζάκης και τα βιβλία του υπέστησαν ένα σωρό παρερμηνείες για πολλές δεκαετίες. Το να τον παρερμηνεύει το 2005 η ελληνική Αριστερά πάει πολύ.

Τέλος πάντων, ας ακολουθήσω τον λανθασμένο συλλογισμό του κ. Αλαβάνου κι ας δεχτώ πως η Ολυμπιακή είναι η Μαντάμ Ορτάνς και οι άλλοι πλιατσικολογούν την περιουσία της ενώ είναι ζωντανή. Γιατί άραγε έφερε αυτό το παράδειγμα ο πρόεδρος του Συνασπισμού και γιατί ασχολείται διαρκώς με την Ολυμπιακή; Μα είναι προφανές : αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως Ζορμπά! Όπα !