Τρίτη, Φεβρουαρίου 21, 2006

Η Έλλη κι ο σαλταδόρος

Με την τελευταία δημοσκόπηση της ΚΑΠΠΑ Research, για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες, καταπιάστηκε η Έλλη Στάη στην εκπομπή της «Μην τα φιλάς τα μάτια μου γιατί θα τα λερώσεις».

Καλεσμένοι στο στούντιο ήταν ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και των ήπιων τόνων, ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος ως εκπρόσωπος του όλου ΠαΣοΚ αλλά κυρίως του εαυτού του, ο κ. Γιώργος Τράγκας ως εκπρόσωπος του δελτίου ειδήσεων του Alpha, η κ. Αλεξάνδρα Βοβολίνη Λασκαρίδη ως εκπρόσωπος των ανθρώπων με περίεργα επώνυμα και ο κ. Αντώνης Δελατόλλας που μάλλον είχε ξεμείνει στο στούντιο από την προηγούμενη εκπομπή. Εκπρόσωποι άλλων κομμάτων δεν υπήρχαν γιατί είναι ενοχλητικοί, και τη θέση τους πήραν η κ. Αθηνά Τσίντα που είναι αδιόριστη φιλόλογος και μητέρα τριών παιδιών – να της ζήσουν – και ο κ. Λαμπριανίδης που δουλεύει στην καπνοβιομηχανία «Κεράνης» και τα φέρνει δύσκολα βόλτα. Στο στούντιο της Θεσσαλονίκης ήταν τρεις άνεργοι μεσήλικοι άνδρες που έμοιαζαν θλιμμένοι, γιατί φαίνεται πως δεν είχαν μάθει ακόμα το ευχάριστο νέο της καθόδου του κ. Καρατζαφέρη στο Δήμο της Θεσσαλονίκης.

Η κ. Στάη μπήκε αμέσως στο ζουμί της υπόθεσης και «πέταξε» μια κάρτα από τη δημοσκόπηση που έδειχνε πως στη Β΄ Αθηνών το ΠαΣοΚ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 31,5% έναντι 30,2% της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια με τέτοια ποσοστά δεν βγάζεις κυβέρνηση, αλλά ήταν φανερό πως όλοι πόνταραν στον μαζοχισμό του Έλληνα που θα τα ανεβάσει. Η κ. Στάη ρώτησε τους καλεσμένους τι έχει δυσαρεστήσει τον κόσμο και φυσικά ο καθένας έλεγε το μακρύ του και το κοντό του. Εδώ κοτζάμ Καστοριάδης και δεν μπορούσε να καταλάβει τι έχει πάει στραβά τα τελευταία 25 χρόνια στην Ελλάδα, ο Τράγκας κι ο Δελατόλλας θα το απαντήσουν;

Πάνω που αναρωτιόσουν πως δεν υπήρχε κανας εκπρόσωπος της «Εξόρμησης», συγνώμη του «Έθνους» ήθελα να πω, στο πάνελ για να μας διαφωτίσει, πετάχτηκε από ένα παράθυρο ο διευθυντής της εφημερίδας Γιώργος Χαρβαλιάς που ξενύχταγε στα γραφεία της εφημερίδας για να βγάλει ένα ακόμα απ’ αυτά τα υπέροχα πρωτοσέλιδα του «Έθνους» που σου κόβουν την ανάσα. Δεν χρειάζεται να σας αναφέρω τι είπε, γιατί το να ρωτάς την άποψη του διευθυντή του «Έθνους» για το ΠαΣοΚ και τη Νέα Δημοκρατία είναι σαν να ρωτάς τον Ντέμη Νικολαΐδη αν αγαπάει την ΑΕΚ ή τον Ολυμπιακό.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ανέλαβε να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά, λέγοντας πως φταίει το ευρώ και πως στην Ελλάδα δεν δίνουμε μεγάλη αξία στα κέρματα όπως κάνουν στο εξωτερικό. Είπε μάλιστα στην κ. Στάη πως αν κοιτάξει τα πιατάκια με το φιλοδώρημα στα καφέ του Κολωνακίου όπου πάει για να πιει τον καφέ της, θα δει πως το μικρότερο φιλοδώρημα είναι δυο ευρώ. Το μόνο που καταλάβαμε απ’ αυτήν την τοποθέτηση είναι πως η κ. Στάη πίνει τον καφέ της στο Κολωνάκι κι όχι στα Ταμπούρια όπως νομίζαμε μέχρι σήμερα.

Η κ. Στάη, που νοιάζεται πολύ για την εργατιά, ρώτησε την αδιόριστη φιλόλογο με τα τρία παιδιά πως τα φέρνει βόλτα. Η κ. Τσίντα απάντησε πως είναι βαθύτατα πικραμένη από τη σημερινή κυβέρνηση επειδή υποσχέθηκε διορισμό στους εκπαιδευτικούς με τρία παιδιά και δεν τήρησε την υπόσχεσή της. Σε ερώτηση της κ. Στάη αν τους πίστεψε κι αν τους ψήφισε, η κ. Τσίντα είπε πως τους πίστεψε, αλλά δεν θα μας πει αν τους ψήφισε, οπότε όλοι καταλάβαμε πως την έκανε τη μαλακία. Μετά είπε το στίχο «Ευτυχία είναι αυτό που περιμένουμε να ‘ρθεί», αλλά αν οι φιλόλογοι το έχουν ρίξει στο Μανώλη Φάμελλο, όταν βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, ας μην απορούμε μετά με το ποιοι ακούν τη Βέρα Λάμπρου.

Η κ. Τσίντα πήρε γραμμή πως λείπουν από το πάνελ τα δυο κόμματα της Αριστεράς, τα οποία όμως μάλλον αποκλείεται να ψηφίσει, αν δεν ευχαριστηθεί πρώτα τουλάχιστον 30 χρόνια ΠαΣοΚ και 30 χρόνια Νέα Δημοκρατία, και ρώτησε τον κ. Σπηλιωτόπουλο γιατί η κυβέρνηση την οποία εκπροσωπεί δεν υλοποίησε τις υποσχέσεις της. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος απάντησε πως δεν είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης αλλά της Β΄ Αθηνών, που προφανώς βρίσκεται σε άλλη χώρα, και επειδή ήταν δύσκολο να βρεθεί ένας εκπρόσωπος της ρημάδας της κυβέρνησης της Ελλάδας μέσα στη μαύρη νύχτα, ανέλαβε ο κ. Πάγκαλος να απαντήσει, μιας κι έχει κάνει σε κυβέρνηση και όσο να ‘ναι ξέρει απ’ αυτά τα πράγματα. Ο κ. Πάγκαλος είπε πως ξέρει τι είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση για τους πολύτεκνους επειδή είναι πατέρας τριών παιδιών, αλλά όπως είχε σφηνώσει η κοιλιά του στο τραπέζι, σου ‘ρχόταν να του πεις «καλή λευτεριά και στο τέταρτο»!

Δεν είναι και το πιο έξυπνο πράγμα να βγάζεις τον Θεόδωρο Πάγκαλο στην τηλεόραση να μιλήσει για ανεργία και ανέχεια – η εμφάνισή του ακυρώνει τα λόγια του. Μαλάκας είναι ο Χριστόδουλος που βγαίνει συνέχεια με τα ριχτά; Άμα βγει ο Χριστόδουλος να μιλήσει για τους φτωχούς με παντελόνι και πουκάμισο μέσα στο παντελόνι, την άλλη μέρα όλοι οι Έλληνες θα γίνουν καθολικοί ή άθεοι – δεν λέω Ταλιμπάν, γιατί απ’ αυτό ήδη είμαστε.

Αφού έγινε διακοπή για διαφημίσεις και για να διορθώσει η κ. Στάη το μακιγιάζ της, «έπεσαν» και άλλες κάρτες με πρωτότυπα ερωτήματα του τύπου «Ποιον προτιμάτε για πρωθυπουργό, τον Καραμανλή ή τον Παπανδρέου;». Βάλε εσύ τον Τσακαλία, τον θείο των αδερφών Ξηρών, στη δημοσκόπηση, και θα σου πω εγώ ποιον προτιμάμε, αλλά τέλος πάντων.

Η κ. Στάη, που είναι πονετικιά, είπε πως θέλει να δώσει το λόγο στους πολίτες για να μιλήσουν και να εκφραστούν. Κάτσε να είχε αποδεχτεί την πρόσκλησή της η Άννα Βίσση που θα «χτύπαγε» πενηντάρια στην AGB και θα σου ‘λεγα εγώ που τους έχει γραμμένους τους πολίτες και την έκφρασή τους. Το λόγο πήρε ο κ. Λαμπριανίδης που εργάζεται στον Κεράνη και είναι απλήρωτος επτά μήνες, ο οποίος είπε πως δεν έχει χρήματα όχι για πουρμπουάρ, αλλά ούτε για καφέ. Είναι άσχημο να δουλεύεις σε καπνοβιομηχανία και να μην έχεις λεφτά ούτε για τσιγάρα – δεν ήταν εκεί και η κ. Κανέλλη να της κάνει μια τράκα. Ο άνθρωπος είπε ακόμα πως η κατάσταση του θυμίζει τα παιδικά του χρόνια, όταν έκανε το σαλταδόρο με τη συγκατάθεση των γονιών του για να μπορέσει να φάει. Κύριε Λαμπριανίδη μου, μην περιμένετε τη συγκατάθεση κανενός πια. Σαλτάρετε κι αρπάξτε ό,τι σας κάνει κέφι. Δικά σας είναι.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος μάλλον ζει αλλού, είπε πως η ανεργία είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο – και το κόψιμο είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, αλλά κάτι κάνουμε γι’ αυτό. Και στο κάτω-κάτω, αφού η ανεργία είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, εμείς να πάμε στη Ρουάντα να την περνάμε ζωή και κότα. Στο σημείο αυτό «έπεσαν» μερικές ακόμα διαφημίσεις για κινητά, τα οποία οπωσδήποτε είναι απαραίτητα στον κάθε άνεργο, ώστε να παίρνει τηλέφωνο τον άλλο άνεργο και να του λέει πως τα πράγματα είναι χάλια και πεινάει.

Με την επιστροφή στο στούντιο περάσαμε επιτέλους στο φλέγον ζήτημα των ημερών, που δεν είναι άλλο από το ποιος θα είναι ο επόμενος γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας και εμφανίστηκε σε παράθυρο η κ. Κατερίνα Παπακώστα, η οποία έβαλε υποψηφιότητα με τσαμπουκά. Ο κ. Πάγκαλος αρχικά την αγνόησε και βρήκε την ώρα να θυμηθεί πως το 2002 είχε γράψει ένα άρθρο με τίτλο «Χάνουμε τις εκλογές», με αποτέλεσμα να γίνει αντιπαθητικός. Ε, ας γράψει τώρα ένα άρθρο με τον τίτλο «Κερδίζουμε τις εκλογές», να τον συμπαθήσουμε όλοι. Πάντως ο κ. Πάγκαλος μετά φάνηκε ευγενής και δήλωσε πως είναι υπέρ της υποψηφιότητας της κ. Παπακώστα, «γιατί εμείς στο ΠαΣοΚ είμαστε υπέρ των γυναικών» - αυτός μάλλον θα είναι ο λόγος που τώρα τελευταία το ΠαΣοΚ έχει κατακλυστεί από τόσες κορυφαίες γυναικείες προσωπικότητες.

Η κ. Παπακώστα πήρε το λόγο και άρχισε να μιλάει σαν σπαστικιά - θύμιζε κάτι πλαστικές κούκλες που λένε τα ίδια και τα ίδια συνέχεια και θέλεις να τους χώσεις μπούφλα. Δυστυχώς στην περίπτωσή της δεν έπεφταν με τίποτα οι μπαταρίες. Τέλος πάντων, μετά από καμιά δεκαριά παρεμβάσεις της κ. Στάη, που της ζητούσε επίμονα να πει κάτι που να καταλαβαίνουν και οι υπόλοιποι, η κ. Παπακώστα είπε πως πριν την εκλογή νέου γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει δημόσιος διάλογος μεταξύ της ιδίας και του έτερου υποψηφίου κ. Ζαγορίτη. Βέβαια, όπως τους βλέπω αυτούς τους δυο, ο μόνος διάλογος που μπορεί να γίνει ανάμεσά τους είναι για τον τρόπο που βάφουν τα μαλλιά τους, και εδώ συγνώμη, αλλά ο κ. Ζαγορίτης έχει το προβάδισμα.

Στο σημείο αυτό η κ. Στάη ευχαρίστησε τους καλεσμένους και ιδιαίτερα «τους εργαζόμενους» – εννοούσε τους δυο πολίτες - και η εκπομπή τελείωσε. Τους τρεις άνεργους από τη Θεσσαλονίκη που ανέφερα στην αρχή τους θυμάστε; Ε, ούτε μίλησαν, ούτε λάλησαν, ούτε και τους έψαξε κανείς σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής – εξαφανίστηκαν κανονικά. Βέβαια οι άνθρωποι τόση ώρα που κράτησε η εκπομπή μπορεί να τους έπιασε ερωτικός οίστρος, γιατί μπορεί να είναι άνεργοι αλλά είναι και Θεσσαλονικείς και μπορεί να μην κρατήθηκαν και να φιστίκωσαν την καμεραμανατζού. Από την άλλη μπορεί να βρήκαν καμιά δουλειά στο μεταξύ – μπορεί να τους προσέλαβε ο κ. Καρατζαφέρης για να τσουλήσουν αργά-αργά το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης στην άλλη πλευρά της πόλης.




Για τον Παύλο & την Ελεωνόρα