Κυριακή, Νοεμβρίου 04, 2007

Un homme et une femme



Ο πιτσιρίκος αναλύει τις αιτίες που οδήγησαν τον Νικολά και τη Σεσιλιά σε χωριστά μονοπάτια.





Με μια λιτή ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας ανακοινώθηκε πως η Σεσιλιά και ο Νικολά Σαρκοζί πήραν διαζύγιο κοινή συναινέσει και πως δεν πρόκειται να προβούν σε κανένα σχόλιο.

Το διαζύγιο τους προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση γιατί όλοι γνωρίζουν πως οι Γάλλοι δεν έχουν πρόβλημα με τις απιστίες – κάθε Γάλλος και κάθε Γαλλίδα έχουν από καμιά εικοσαριά ερωτικούς παρτενέρ για να μη βαριούνται, και άρα δεν έχουν κανένα λόγο να χωρίζουν.

Η Σεσιλιά Σαρκοζί, σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά τον χωρισμό της, είπε πως δεν ήταν εύκολα τα χρόνια που πέρασε δίπλα στο Νικολά.

Καλά, ας ήταν παντρεμένη με κάναν Τουρκαλά σε κάνα κωλοχώρι της ανατολικής Τουρκίας, που θα της έριχνε κάθε μέρα ξύλο επί είκοσι χρόνια και τότε θα έβλεπε αν ήταν εύκολα ή δύσκολα τα πράγματα με τον Νικολά.

Η Σεσιλιά είπε ακόμα πως για είκοσι χρόνια αφοσιώθηκε στον σύζυγό της και έμεινε στη σκιά του.

Λέγεται πως πίσω από κάθε μεγάλο άντρα κρύβεται μια μεγάλη γυναίκα –ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι μεγάλες γυναίκες πάνε και κρύβονται πίσω από τους άνδρες τους-, αλλά στην περίπτωση του ζεύγους Σαρκοζί δεν ίσχυε κάτι τέτοιο αφού η Σεσιλιά είναι πιο ψηλή από τον Νικολά και, όσο και να κρυβόταν καμπουριάζοντας πίσω από τον σύζυγό της, εμείς τη βλέπαμε. Τσα!

Το πιο σημαντικό σημείο στη συνέντευξη της Σεσιλιά ήταν η εκμυστήρευσή της πως ποτέ δεν αισθάνθηκε άνετα που περιτριγυριζόταν από βοηθούς και οδηγούς. Ε βέβαια, αφού ήταν σουρλουλού και γυρνούσε με τους γκόμενους δεξιά κι αριστερά, ήταν ποτέ δυνατόν να της αρέσει να υπάρχουν και μάρτυρες;

Έβλεπαν τις πομπές της οι σωματοφύλακες και οι υπηρέτριες και πάθαιναν σοκ – μια από τις δούλες της, μόλις διαπίστωσε πως η κυρία της ήταν μια παστρικιά, έπαθε τέτοιο νευρικό κλονισμό που πήγε και κλείστηκε σε μοναστήρι. Εντάξει, υπερβάλλω λίγο αλλά είναι για τις ανάγκες του κειμένου – δείξτε λίγη κατανόηση.

Από την άλλη βέβαια, ο Νικολά Σαρκοζί – ήρθε κι αυτουνού η σειρά του- δεν ήταν και άγιος. Τη ζήλευε τη Σεσιλιά γιατί είναι όμορφη, ενώ αυτός είναι σαν ανάποδο γαμώτο.

Επίσης, ένιωθε κόμπλεξ επειδή η Σεσιλιά είναι πιο ψηλή. Όταν έβγαιναν μαζί, την υποχρέωνε να περπατάει ξυπόλητη και με λυγισμένα γόνατα – το τι καρφί και τι κουράδες σκύλων έχει πατήσει όλ’ αυτά τα χρόνια η Σεσιλιά δεν περιγράφεται.

Αν διαβάσετε ενδελεχώς την παγκόσμια ιστορία, θα διαπιστώσετε πως είναι γεμάτη από κοντούς άντρες που ήθελαν να αποκτήσουν δύναμη.

Σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκει κι ο Σαρκοζί: είχε φάει τόση απόρριψη μικρός - δεν τον αφήνανε να κρατάει τη σημαία στη σχολική παρέλαση επειδή ήταν σαν νάνος -που ορκίστηκε πως όταν μεγαλώσει θα γίνει Πρόεδρος της Γαλλίας για να τους εκδικηθεί όλους.

Ο Νικολά και η Σεσιλιά γνωρίστηκαν το 1984. Η Σεσιλιά παντρευόταν τον Ζακ Μαρτέν και ο Νικολά Σαρκοζί ήταν ο δήμαρχος που τους πάντρεψε.

Τη μέρα του γάμου της είδε ο Νικολά τη Σεσιλιά και βάλθηκε να τη χωρίσει – ένα ακόμα χαρακτηριστικό γνώρισμα των κοντών είναι πως θέλουν να παίρνουν τις γυναίκες των άλλων. Μη δει ο κοντός ευτυχισμένο ζευγάρι, αμέσως να το χωρίσει.

Η Σεσιλιά έκανε τον πρώτο της γάμο μυστικά στο δημαρχείο γιατί ήταν με την κοιλιά στο στόμα και ντρεπόταν να πάει στην εκκλησία για να μη μάθει όλη η γαλλική κοινωνία πως ήταν μια αμαρτωλή.

Κι ήταν άγιος άνθρωπος ο Ζακ Μαρτέν, ο πρώτος της άνδρας. Ήταν ένας κωμικός ηθοποιός του θεάτρου – συνέχεια της έλεγε αστεία κι ανέκδοτα κι αυτή κρατούσε την κοιλιά της από τα γέλια. Πέθανε ο κακομοίρης τον περασμένο Σεπτέμβριο – Θεός σχωρέστονα, ησύχασε ο άνθρωπος.

Τώρα όλοι οι Γάλλοι παρακαλάνε να βρει γρήγορα γυναίκα ο Νικολά για να μην ξεσπάσει πάνω τους. Τα συνοικέσια και τα προξενιά πέφτουν βροχή αλλά η μια του ξινίζει, η άλλη του βρωμάει – ούτε κι αυτός δεν ξέρει τι θέλει.

Το καλό που τους θέλω να του βρούνε γρήγορα καμιά κοπέλα από σπίτι να τον στεφανώσουνε και να νοικοκυρευτεί γιατί, αν ο Νικολά μείνει πολύ καιρό μόνος του, μπορεί να λαλήσει από την αγαμία και να κάνει πυρηνικό πόλεμο.

"Ο Φιλελεύθερος" - 04/11/07