Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2006

Κουνηθήκαμε (Επιτέλους!)

Image Hosted by ImageShack.us

Σ
εισμός, μεγέθους 6.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων στις 13.34, την Κυριακή. Το επίκεντρο εντοπίζεται 215 χλμ. νοτιοδυτικά της Αθήνας, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Κουρούμπελο. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα, στην Κωνσταντινούπολη, στο Τεπελένι, στο Ελ Αλαμέιν, στην Τροία, στο Ρούπελ, στην Κορέα και στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος τόνισε ότι από το 2002 είχε προβλέψει το σεισμό και το μέγεθός του, καθώς και την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό. Ο κ. Παπαζάχος είπε ακόμα, πως φέτος θα χιονίσει στα βόρεια ορεινά και θα δακρύσει η εικόνα της Παναγιάς της Νταρντάνας στη μονή Μπιντέ. Από τη μεριά του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας κ. Σταυρακάκης εκτίμησε, πως αυτός ο σεισμός ήταν κύριος. Πράγματι αυτός ο σεισμός ήταν πολύ κύριος και όχι σαν τους άλλους τους αλήτες τους προηγούμενους, που γκρέμιζαν τη μισή χώρα στο πέρασμά τους. Ο καθηγητής Ακης Τσελεμεντές προέβλεψε πως θα ακολουθήσει μετασεισμική δραστηριότητα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ντόμινο, αλλά για να το διαπιστώσουμε θα πρέπει να περιμένουμε το πατρινό καρναβάλι και το καρναβαλικό εμβατήριο «Βάλ’ το ντόμινο Λενιώ».

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε, ότι αμέσως τέθηκε σε κινητοποίηση όλος ο κρατικός μηχανισμός και εξαπολύθηκε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών - του Εγκέλαδου και του Μαγγελάνου. Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Φούρλας αναχώρησε για τα Κύθηρα με το «Σισμίκ» για να εξετάσει την κατάσταση, αλλά και τους μοναχούς της μονής Τζακούζι που είναι σκανταλιάρηδες. Εξετάζεται ακόμα η μεταφορά του Ιάκωβου Γιοσάκη στις εκκλησιαστικές φυλακές Κυθήρων, που βρίσκονται στην περιοχή Κούνια Μπέλα, ώστε να εξευμενιστεί η Αγία Μούχλα, η προστάτιδα του Εγκέλαδου.

Στα Κύθηρα καταγράφηκαν υλικές ζημιές σε λίγα ακατοίκητα σπίτια και πνευματικές ζημιές στην εκκλησία του Αγίου Στάλιν στο χωριό Μπιτάτα. Η καμπάνα της εκκλησιάς δεν άντεξε τη συγκίνηση κι άρχισε στα ξεκούδουνα να παίζει επί δυο ώρες το «Hot Stuff» της Donna Karan – μετά κατέρρευσε. Παλιότερα στη χώρα μας, με τον πρώτο σεισμό γκρεμιζόταν μια ολόκληρη πόλη και έμενε στη θέση της μόνο η εκκλησία, με αποτέλεσμα αυτό να θεωρείται θεϊκό σημάδι. Τώρα μένουν όλα τα κτίρια στη θέση τους και γκρεμίζεται μόνο η εκκλησία, αλλά περιέργως αυτό κανείς δεν το κάνει θέμα πια…

Σε καφενείο του Μοσχάτου, ένας άνδρας έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς, αλλά δεν έγινε γνωστό, αν ο θάνατός του προήλθε από την ταραχή που του προκάλεσε ο σεισμός, ή από το γεγονός πως έχανε τα μαλλιοκέφαλά του στην πρέφα και βρήκε ευκαιρία να την κάνει.

Στα Χανιά μια ηλικιωμένη γυναίκα τραυματίσθηκε ελαφρά στο πόδι από τον σύζυγό της, ο οποίος πάνω στον πανικό του την πέρασε για Γερμανό αλεξιπτωτιστή και της έβαλε τρικλοποδιά. Στα Σφακιά τραυματίστηκαν από μπαλωθιές εξήντα νοματαίοι, που ήταν καλεσμένοι στο γάμο δυο ομοφυλόφιλων γυναικών από τη Σουηδική Αραβία.

(Αυτό το τελευταίο δεν είχε καμία σχέση με το σεισμό, αλλά το έγραψα για να κάνω εντύπωση και να αγγίξω ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, όπως κάνει ο Συνασπισμός.)