Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2006

Παραιτούμαι για να με γνωρίσετε



Ο
υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, υπέβαλλε τα μεσάνυχτα της Τρίτης την παραίτησή του στον πρωθυπουργό. Ο κ. Μαρκογιαννάκης αναγκάστηκε ουσιαστικά σε παραίτηση, καθώς μεταδόθηκε από το Mega ηχητικό απόσπασμα, στο οποίο χαρακτήριζε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δημήτρη Λινό «ανόητο» και «αγράμματο».

«Ποιος είναι ο Μαρκογιαννάκης;». Αυτό είναι το ερώτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Αν ο κ. Μαρκογιαννάκης δεν παραιτούνταν, το πιθανότερο είναι πως η κυβέρνηση θα τελείωνε την θητεία της και θα είχε περάσει απαρατήρητος. Το ίδιο ισχύει και για τους περισσότερους υπουργούς και υφυπουργούς, που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο έχασαν τις θέσεις τους στην κυβέρνηση, το τελευταίο διάστημα.

Σαφώς η προτροπή του κ. Καραμανλή για σεμνή και ταπεινή διακυβέρνηση είναι έξυπνη, αλλά έχει σαν αποτέλεσμα τα κυβερνητικά στελέχη να αποφεύγουν τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και τις κοσμικές εκδηλώσεις. Τι τους απομένει λοιπόν; Οι εκδηλώσεις των κομματικών οργανώσεων. Εκεί λοιπόν, με τη σιγουριά πως απευθύνονται σε ομοϊδεάτες και ψηφοφόρους τους, αρπάζουν το μικρόφωνο και δεν ξέρουν τι λένε. Λογικό είναι - κάπου πρέπει κι αυτοί να δείξουν την δύναμη του αξιώματός τους. Δεν μπορείς να κρατιέσαι και να προσποιείσαι τον ταπεινό μια ζωή – θα σκάσεις.

Βέβαια, πάνω στον ρητορικό τους οίστρο, πολλές φορές ξεχνούν, πως τις εκδηλώσεις αυτές καλύπτουν τοπικά κανάλια ή δημοσιογράφοι τοπικών εφημερίδων, που έχουν την κακιά συνήθεια να έχουν κασετόφωνο. Τότε δεν τους απομένει παρά μόνο η παραίτηση. Αν το καλοσκεφτείς όμως, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Τουλάχιστον, κατά τη διάρκεια των λίγων ημερών, που η παραίτησή τους καλύπτεται από τα ΜΜΕ, δίνεται στους πολίτες η δυνατότητα να μάθουν ποια κυβερνητική θέση κατείχαν οι απερχόμενοι υπουργοί, να δουν τα πρόσωπα τους και να ακούσουν τις φωνές τους.

Καθώς το φαινόμενο επαναλαμβάνεται, δεν θα ένιωθα καμιά έκπληξη, αν μάθαινα πως κάποια από τα στελέχη της κυβέρνησης κάνουν επίτηδες εμπρηστικές δηλώσεις, για να οδηγηθούν σε παραίτηση και να γίνουν …γνωστοί. Παραιτούμαι, άρα κυβέρνησα. Παραιτούμαι, άρα υπάρχω.



Ο δημοσιογράφος Χαράλαμπος Ξεκουκουλωτάκης έφερε στο φως τις δηλώσεις του κ. Μαρκογιαννάκη. Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στην εκπομπή του Alpha «Αντιγνωμίες» με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο κ. Ξεκουκουλωτάκης έθεσε στη διάθεση του διευθυντή της εφημερίδας την παραίτησή του – το ρεπορτάζ του ενόχλησε, επειδή η εφημερίδα των Χανίων για την οποία εργάζεται, στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία. Η εφημερίδα λέγεται «Δημοκράτης», αλλά αν ισχύουν όσα ακούστηκαν στην εκπομπή, το σωστό θα ήταν να αλλάξει όνομα και να λέγεται «Νεοδημοκράτης».