Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2009

Talk of the Town (1) - 17/06/09














Όλα είναι έτοιμα για τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακρόπολης που θα διεξαχθούν το Σάββατο 20 Ιουνίου.

Το νέο μουσείο είναι ένα μοντέρνο λιτό οικοδόμημα που συνδυάζει μοναδικά το γυαλί με το χάλυβα και το μπετόν, και είναι ορατό από το φεγγάρι.

Η θέση του νέου μουσείου του επιτρέπει να συνομιλεί με τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης αλλά ο Ιερός Βράχος δεν λέει κουβέντα – το πιθανότερο είναι πως έχει κουφαθεί με αυτό που βλέπει μπροστά του.

Η εξωτερική όψη του μουσείου έχει διχάσει τους αρχιτέκτονες αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν πως είναι πολύ όμορφο και πως με κάποιες μικρές βελτιώσεις θα μπορούσε άνετα να συγκριθεί ακόμα και με το Mall.

Στα μειονεκτήματα του μουσείου είναι το γεγονός ότι δεν έχει αρκετές θέσεις πάρκινγκ, αφού οι αρχιτέκτονες «έφαγαν» την πιλοτή για να χωρέσουν τα γλυπτά και οι άλλες παλιατζούρες.

Το πρόβλημα πάρκινγκ θα αντιμετωπιστεί με τη διέλευση των αυτοκινήτων μέσα από το μουσείο. Τα αυτοκίνητα θα μπαίνουν στο μουσείο και οι οδηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα εκθέματα από το παράθυρο αλλά δεν θα έχουν το δικαίωμα στάθμευσης.

Το όριο ταχύτητας μέσα στο μουσείο θα είναι 10 χιλιόμετρα την ώρα για να μην προκληθεί κάνα ατύχημα και σακατευτεί καμιά Καρυάτιδα και πρέπει να την τρέχουμε στο ΚΑΤ.

Σε κάθε άγαλμα θα υπάρχει ένας τροχονόμος, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην περίπτωση που χαλάσουν τα φανάρια – οι τροχονόμοι του μουσείου θα είναι ντυμένοι με χιτώνες, χλαμύδες και σανδάλια, ενώ παράλληλα θα φοράνε ξανθές περούκες με πλεξίδες ώστε να μοιάζουν με τον Ξανθό Έφηβο.

Τα πούλμαν δεν θα επιτρέπεται να μπουν στο μουσείο, οπότε θα αποβιβάζουν τους τουρίστες στην είσοδο και στη συνέχεια θα κατευθύνονται στην παραλία μέχρι να τελειώσει η ξενάγηση.

Μετά το πέρας της ξενάγησης, οι τουρίστες θα ανεβαίνουν στην ταράτσα του μουσείου και θα επιβιβάζονται σε αερόστατα που θα τους μεταφέρουν στα πούλμαν τα οποία, εν τω μεταξύ, θα έχουν φτάσει στο Σούνιο.

Ένα ακόμα μειονέκτημα του μουσείου είναι ότι τα γυάλινα δάπεδα προκαλούν ιλίγγους σε όσους πάσχουν από υψοφοβία αλλά οι υπεύθυνοι θα το αντιμετωπίσουν μοιράζοντας σακούλες και δραμαμίνες στους επισκέπτες, ώστε να μην αρχίσουν να ξερνοβολάνε δεξιά κι αριστερά και κάνουν τα δάπεδα σύχρηστα.

Μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Πολιτισμού, Αντώνη Μερκούρη, η είσοδος στο μουσείο θα κοστίζει ένα ευρώ, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να είναι εντελώς δωρεάν και παράλληλα να προσφέρεται σε κάθε επισκέπτη το συμβολικό ποσό των δέκα ευρώ και μια περικεφαλαία.

Κανένα σημαντικό μουσείο στον κόσμο δεν έχει τόσο φτηνό εισιτήριο. Στο Λούβρο η είσοδος κοστίζει 14 ευρώ - είναι κρίμα που το Λούβρο βρίσκεται στο Παρίσι και όχι δίπλα στο νέο μουσείο της Ακρόπολης γιατί οι τσιφούτηδες τουρίστες θα έμπαιναν όλοι στο δικό μας μουσείο και θα τράβαγε τα βυζιά της η Μόνα Λίζα.

Το χαμηλό εισιτήριο είναι παγίδα για τους τουρίστες που θα ξεποδαριάζονται μέσα στο μουσείο, θα τους βγαίνει η γλώσσα έξω και θα αναγκάζονται να πιούν καμιά δεκαριά μπύρες σε ένα από τα δυο αναψυκτήρια, μπας και αποφύγουν την αφυδάτωση.

Ατού του νέου μουσείου θα αποτελέσει και το εστιατόριο, με την προϋπόθεση ότι οι υπεύθυνοι θα βάλουν κάποια στιγμή ένα μπουρί στην ψησταριά, ώστε να μην γεμίζει κάπνα και τσίκνα η αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Στα εγκαίνια του μουσείου δεν θα υπάρχουν πυροτεχνήματα και τυμπανοκρουσίες, αφού το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να εορταστούν με τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο – έτσι, αφού ο παπάς ραντίσει με αγιασμό τις Καρυάτιδες, θα ακολουθήσει ένα πατροπαράδοτο γλέντι με σουβλάκια, μαλλί της γριάς και παράσταση του Καραγκιόζη.

Για να μην ενοχληθούν οι υψηλοί καλεσμένοι και χαλάσει το γιορτινό κλίμα των εγκαινίων, το υπουργείο Πολιτισμού παρακάλεσε τους κατοίκους της οδού Μακρυγιάννη να μην απλώσουν τα σώβρακα και τις κιλότες στις βεράντες και να μην πετάνε τις σακούλες με τα σκουπίδια από τα παράθυρα.

Τα εγκαίνια θα μεταδοθούν τηλεοπτικά από την ΕΡΤ, με σχολιαστές τη Μαργαρίτα Μυτιληναίου και τον Αλέξη Κωστάλα. Στο τέλος της βραδιάς, θα τιμηθεί ο Αλέξης Κωστάλας για την προσφορά του στο καλλιτεχνικό πατινάζ και στο κλείσιμο των κινητών τηλεφώνων πριν από την έναρξη των παραστάσεων.

Ο κ. Κωστάλας θα βαλσαμωθεί και θα τοποθετηθεί δίπλα στις Καρυάτιδες που είναι παιδικές του φίλες.

LIFO - 17/06/09