Πέμπτη, Ιουνίου 25, 2009

Talk of the Town - 24/06/09















Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και νεοελληνική αμετροέπεια διεξήχθησαν τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Αίσθηση δημιούργησε η απουσία πολλών ξένων υψηλών προσκεκλημένων –που δεν άντεξαν τη δημιουργία από τη χώρα μας ενός ακόμα αριστουργήματος-, αλλά το κοινό αποζημιώθηκε από την παρουσία της Φάνης Πάλλη Πετραλιά που εμφανίστηκε ντυμένη με ένα από τα εκπληκτικά φορέματα που φορούσε η Γεωργία Βασιλειάδου στη «Θεία από το Σικάγο».

Έντονες συζητήσεις προκάλεσε η απουσία του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι αλλά ο Ιταλός πρεσβευτής Ρουφιάνο Μπινελίκι τον δικαιολόγησε λέγοντας πως η Ιταλία περνάει πολύ δύσκολες μέρες και πως γι’ αυτόν το λόγο ο κ. Μπερλουσκόνι έπρεπε να παραστεί οπωσδήποτε στα γενέθλια μιας 18χρονης από το Παλέρμο που είναι μαστόρισσα στα τσιμπούκια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντωνάκης δήλωσε πως η κυβέρνηση ανακουφίστηκε μόλις έμαθε πως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ακύρωσε την παρουσία του στα εγκαίνια του Μουσείου, γιατί αυτός είναι ικανός να φιστικώσει ακόμα και τις Καρυάτιδες.

Η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία έκανε τα πάντα για να παραστεί στα εγκαίνια αλλά είχαν ερεθιστεί οι αιμορροΐδες της και είχε γίνει ο κώλος της τούμπανο, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί ήταν αδύνατο να παραστεί γιατί τον κόλλησε μουνόψειρες η Κάρλα Μπρούνι και είχε πεθάνει από τη φαγούρα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ήρθε κρυφά στην Αθήνα και παρέστη στα εγκαίνια μεταμφιεσμένος σε σεκιουριτά αλλά δεν μπόρεσε να ξεγελάσει τους δαιμόνιους ρεπόρτερ του «Βήματος» και του «Έθνους», οι οποίοι είχαν πολύ και καυτό ρεπορτάζ από τη μυστική συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον Κώστα Καραμανλή στη σπηλιά του Νταβέλη.

Εξαιρετική συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία του Πέτρου Κωστόπουλου που βγήκε από την αυτοεξορία του και εμφανίστηκε υποβασταζόμενος από τη Τζένη Μπαλαξινού.

Ο κ. Κωστόπουλος έσπασε τη σιωπή του και δήλωσε πως «η ζωή είναι μικρή για να είναι θλιβερή», ενώ πρόσθεσε με νόημα πως «όταν επιθυμείς κάτι, ολόκληρο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις» - ειδικά, όταν είναι κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και υπουργός ο Κώστας Λαλιώτης.

Το βραβείο της πιο ωραίας εμφάνισης της βραδιάς ανήκει δικαιωματικά στην κυρία Νατάσα Καραμανλή, η οποία εμφανίστηκε μαυρισμένη από το σολάριουμ του χειρουργείου και φορούσε ένα απλό λευκό φόρεμα που παρέπεμπε διακριτικά στην ιατρική ποδιά και στον όρκο του Ιπποκράτη.

Η κυρία Καραμανλή, αντί για σκουλαρίκια, είχε στολίσει τα αυτιά της με δυο νυστέρια, ενώ φορούσε ένα πρωτότυπο δαχτυλίδι από υπόθετα, ένα λιτό κολιέ από καθετήρα και στο χέρι, αντί για τσάντα, κρατούσε μια πάπια με λουρί από γάζες.

Συγκλονιστική ήταν και η εμφάνιση της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η οποία διέσχισε το γυάλινο δάπεδο της εισόδου σαν αναστενάρισσα που οι πατούσες της τσουρουφλίζονται από τα αναμμένα κάρβουνα, ενώ παράλληλα έχει πάθει και σαράντα εγκεφαλικά.

Το βάδισμα της κυρίας Βαρδινογιάννη σου έδινε την εντύπωση πως δεν περπατούσε στο έδαφος αλλά πως διέσχιζε πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί το Γκραν Κάνιον. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, μετά το πέρας των εγκαινίων, η κυρία Βαρδινογιάννη έφυγε από το Μουσείο με τα μάτια δεμένα και πάνω σε φορείο.

Ο πρόεδρος του Μουσείου κ. Δημήτρης Παντερμαλής αποκάλυψε στους δημοσιογράφους πως το Μουσείο έχει επίτηδες γυάλινα δάπεδα: Οι υπεύθυνοι, γνωρίζοντας ότι η κυρία Βαρδινογιάννη πάσχει από υψοφοβία, αποφάσισαν να φτιάξουν γυάλινα δάπεδα, ώστε να την αποτρέψουν από το να μετατρέψει το Μουσείο σε χώρο κοσμικών δεξιώσεων μετά από τις φιλανθρωπικές συναυλίες που διοργανώνει στο Ηρώδειο.

Η πιο συγκινητική στιγμή των εγκαινίων ήταν όταν ο Κώστας Καραμανλής μιμήθηκε τον τρόπο που θεμελίωναν τα σπίτια τους οι αρχαίοι Έλληνες και τοποθέτησε ένα αρχαίο ποτήρι κρασιού στην προθήκη του δαπέδου.

Βέβαια, η κίνηση ήταν συμβολική – στην πραγματικότητα, για να ξορκιστεί το κακό το μάτι, οι αρχιτέκτονες έθαψαν ζωντανούς στα θεμέλια του Μουσείου δεκαπέντε Πακιστανούς εργάτες και εφτά παρθένες από το Αφγανιστάν.

Κατά τη διάρκεια της τελετής κυριάρχησε το αίτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα και δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριξαν πως είδαν τις Καρυάτιδες να δακρύζουν όταν άκουσαν πως η έκτη Καρυάτιδα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο – προφανώς, έσκασαν από τη ζήλια τους επειδή η αδερφή τους γίνεται κάθε μέρα αντικείμενο θαυμασμού από προσωπικότητες του διεθνούς τζετ σετ, ενώ αυτές θα θα είναι υποχρεωμένες να τρώνε στη μάπα τον Κώστα Σημίτη και τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Η απουσία των υψηλών ξένων προσκεκλημένων είχε σαν αποτέλεσμα να κυριαρχούν στο χώρο οι εγχώριες σκατόφατσες και τα εγκαίνια του Μουσείου να θυμίζουν γάμο μαφιόζικης οικογένειας – ήταν σαν να πάντρευε ο Αλ Καπόνε την κόρη του.

Βλέποντας μαζεμένες όλες αυτές τις οικογένειες που λυμαίνονται τον τόπο εδώ και δεκαετίες, σκεφτόσουν πως ευτυχώς που η Ελλάδα ήταν υπό οθωμανική κατοχή όταν ο Έλγιν δωροδόκησε τους Τούρκους και άρπαξε τα μάρμαρα• αν κυβερνούσε τότε την Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία, θα είχε πουλήσει στον Έλγιν ολόκληρο τον Ιερό Βράχο μαζί με την Επίδαυρο και τους Δελφούς– ούτε μαρμαρόσκονη δεν θα είχε μείνει στην Ακρόπολη.

Κατά τη διάρκεια της αποχώρησης των προσκεκλημένων από το Μουσείο, τους έγινε σωματικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν είχαν τζουρνέψει κάναν αμφορέα.

LIFO - 24/06/09