Πέμπτη, Ιουνίου 11, 2009

Talk of the Town (3) - 10/06/09












Σε πολιτισμένο κλίμα διεξήχθησαν οι ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. Οι μισοί Έλληνες κατανόησαν επιτέλους το βαθύτερο νόημα των ευρωεκλογών και πήγαν στις παραλίες για να συναντήσουν τουρίστες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να συζητήσουν διεξοδικά μαζί τους για το Σύμφωνο Σταθερότητας και την πολυπόθητη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Οι άλλοι μισοί Έλληνες τραβήχτηκαν μέσα στο λιοπύρι σε άσχημα και θλιβερά σχολεία για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, επειδή είναι το μόνο δικαίωμα που τους έχει απομείνει και φοβούνται πως μπορεί να το χάσουν κι αυτό.

Η αποχή των πολιτών από τις κάλπες στηλιτεύτηκε από το σύνολο των Ελλήνων πολιτικών - για κάποιον ανεξήγητο λόγο οι Έλληνες πολιτικοί θεωρούν αδιανόητο να πηγαίνει κάποιος ψηφοφόρος σε μια παραλία με χρυσή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά, ενώ από την άλλη θεωρούν απόλυτα λογικό να περπατάς πάνω σε σπασμένα πεζοδρόμια, γεμάτα κουράδες σκύλων και σκουπίδια, για να φτάσεις στο σχολείο που ψηφίζεις.

Νικητής των ευρωεκλογών αναδείχτηκε το Κόμμα της Αποχής, αλλά δεν θα στείλει ούτε έναν ευρωβουλευτή στο Στρασβούργο, μιας και τα μέλη του είναι ανώτεροι άνθρωποι και δεν επιθυμούν διακρίσεις και αξιώματα - είναι ικανοποιημένοι με μια ξαπλώστρα και ένα παρεό.

Η αποχή έχει προβληματίσει σοβαρά τα επιτελεία των κομμάτων, που αδυνατούν να κατανοήσουν πώς η χώρα μας -έστω και καθυστερημένα- εναρμονίστηκε και σε αυτό τον τομέα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Στελέχη των κομματικών επιτελείων ετοιμάζονται να κάνουν επισκέψεις στις πλαζ της χώρας για να συζητήσουν με τους λουόμενους τα αίτια που τους οδήγησαν στην αποχή από τις κάλπες και στη συμμετοχή στην ηλιοθεραπεία.

Έντονα προβληματισμένος με την αποχή είναι και ο Κώστας Καραμανλής, που σκέφτεται να κάνει περιοδεία με μπανιερό.

Η ανάλυση της συμπεριφοράς όσων επέλεξαν να μην ψηφίσουν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, μιας και ο καθένας μπορεί να απείχε από τις εκλογές για διαφορετικούς λόγους, και δεν μπορεί να συγκριθεί με τη συμπεριφορά αυτών που ψηφίζουν σαν κοπάδια Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ επειδή δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

Πάντως, όσοι προτίμησαν την αποχή αισθάνονται ιδιαίτερα κολακευμένοι αφού όλοι προσπαθούν να αναλύσουν τη συμπεριφορά τους - είναι οι πρώτες εκλογές στις οποίες οι πολιτικοί δεν ασχολούνται με αυτούς που ψήφισαν αλλά με αυτούς που δεν ψήφισαν.

Το γεγονός έχει προκαλέσει φθόνο στους Έλληνες που πήγαν στις κάλπες, επειδή αισθάνονται πως πιάστηκαν κορόιδα - πολλοί απ' αυτούς σκέφτονται να μην ψηφίσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές, μπας και βρεθεί επιτέλους κάποιος να τους δώσει λίγη σημασία.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αμφισβητήθηκε έντονα από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, γιατί ήταν διαφορετικό από τα exit poll.

Οι δημοσκόποι αρνούνται να παραδεχτούν πως έπεσαν έξω τα exit poll και υποστηρίζουν πως έπεσαν έξω τα εκλογικά αποτελέσματα.

Η διαφορά των δημοσκοπήσεων εξόδου από τα εκλογικά αποτελέσματα αποδίδεται από τους ειδικούς στο γεγονός πως οι περισσότεροι ψηφοφόροι ήταν ηλικιωμένοι και είχαν Αλτσχάιμερ, οπότε δεν θυμόντουσαν τι ψήφισαν και απαντούσαν άλλα αντ' άλλων.

Οι δημοσκόποι ζητούν να καταργηθούν οι εκλογές, για να μη θίγεται το κύρος και η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων.

LIFO - 10/06/09