Παρασκευή, Μαρτίου 10, 2006

8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Image Hosted by ImageShack.us

Στο 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης πέφτουν από σήμερα τα φώτα της πολιτιστικής ζωής της χώρας. Το Φεστιβάλ υποδέχεται το κοινό του στις γνωστές και αγαπημένες σε όλους μας αίθουσες «Ολύμπιον», «Παύλος Ζάννας», «Αποθήκη 1», «Στάβλος 2», «Αχούρι 3» και «Παγόδα 4».

Στα εγκαίνια του Φεστιβάλ θα γίνει αγιασμός από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Χρυσάνθεμο, ενώ θα παραστεί σύσσωμη η πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία της πόλης. Το παρόν θα δώσουν ακόμα ο διοικητής της σχολής Ενωμοταρχών, ο διοικητής της Αγροφυλακής, το Λύκειο Ελληνίδων, οι ναυτοπρόσκοποι, οι αεροπρόσκοποι, το Σώμα
Ελληνίδων Οδηγών, οι απόγονοι των Μακεδονομάχων, οι κοτζαμπάσηδες, οι δημογέροντες και για να μην πολυλογώ θα είναι εκεί όλοι αυτοί οι περίεργοι τύποι που χωρίς τη συμμετοχή τους δεν γίνεται τίποτα στη συμπρωτεύουσα – ούτε τρακάρισμα. Φυσικά μετά τον αγιασμό θα ακολουθήσει και μια μίνι στρατιωτική παρέλαση στην οποία θα συμμετάσχει και η μαθητιώσα νεολαία με μπαζούκας.

Κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι η παγκοσμιοποίηση, η οποία δέχτηκε να μιλήσει και να γίνει ντοκιμαντέρ ειδικά για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ θα υπάρξει κι ένα αφιέρωμα στα προβλήματα της Αφρικής μπας και καταλάβουν οι Θεσσαλονικείς πως τα δικά τους ωχριούν μπροστά σ' αυτά των Αφρικανών και άρα δεν υπάρχει λόγος να πάνε να ψηφίσουν Καρατζαφέρη, εκτός βέβαια αν θέλουν να γίνουν Ουγκάντα.

Στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν επίσης ταινίες για τον πόλεμο στην Τσετσενία, την Παλαιστίνη, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά επειδή δεν αντέχεται πια τόση δυστυχία μαζεμένη και υπάρχει ο κίνδυνος οι θεατές να πέσουν στα χάπια, θα υπάρξουν παράλληλες προβολές ταινιών κάποιων ευαίσθητων καλλιτεχνών που οραματίζονται το αύριο μέσα από ελλειπτικές φόρμες και συνθέτουν μιαν αναγεννησιακή αντίστιξη στην ιδιώτευση χωρίς όμως να χάνεται η στοχοπροσήλωση στους μεζέδες, τη χωριάτικη σαλάτα και τη ρετσίνα «Μαλαματίνα» που θα είναι επίσημος χορηγός του event.

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει με την προβολή της ταινίας «Το Μυστικό της Λίμνης Τσιβλού». Δυο κύκνοι, ο Μήτσος από τη λίμνη των Ιωαννίνων και ο Ομάρ από το Βόσπορο, που εν τω μεταξύ έχουν δημιουργήσει οικογένειες και υποχρεώσεις, δεν ξεχνούν τον έρωτά τους και δίνουν ραντεβού μετά από χρόνια στη λίμνη Τσιβλού κοντά στην Ακράτα για να θυμηθούν τις τρέλες τους.

Η κάμερα παρακολουθεί τον Μήτσο να πετάει πάνω από τα Μετέωρα και να κουτσουλάει έναν μοναχό, στο δόξα πατρί. Ο μοναχός που λέγεται Γιουσουφάκιος θεωρεί την κουτσουλιά θεϊκό σημάδι, πετάει τα ράσα και κατατάσσεται στη Λεγεώνα των Ξένων. Ο Ομάρ χάνει τον προσανατολισμό του κι αντί να κατευθυνθεί στην Ελλάδα καταλήγει στη λίμνη Τιτικάκα στο Περού. Όταν διαπιστώνει πως ο Μήτσος δεν είναι εκεί, απογοητεύεται και την πέφτει σε μια μπεκάτσα από τη Ρωσία που κάνει βίζιτες, τη Νατάσσα. Η Νατάσσα μένει έγκυος αλλά τα αυγά είναι κλούβια. Αν και το γνωρίζει αποφασίζει να πει ψέματα στον Ομάρ για να τον κρατήσει κοντά της – του λέει λοιπόν πως θα πρέπει να τα κλωσήσει για πέντε χρόνια κι αυτός την πιστεύει γιατί είναι μπουνταλάς.

Το άδικον όμως ουκ ευλογείται και ο Γιουσουφάκιος που είναι σε μυστική αποστολή στο Περού ρουφάει τα αυγά χωρίς να ξέρει πως είναι κλούβια και παθαίνει καϊπιρίνια. Λίγο πριν πεθάνει τον πλησιάζει ο Ομάρ και αναγνωρίζει στο μέτωπό του την κουτσουλιά του Μήτσου, την οποία ο Γιουσουφάκιος δεν είχε ξεπλύνει για να του πάει γούρι. Ο Γιουσουφάκιος συγκινείται στο άκουσμα του δράματος του Ομάρ και λίγο πριν ξεψυχήσει του δίνει την πυξίδα του και όλα του τα χρήματα για να πάει να βρει το Μήτσο.

Ο Ομάρ για να μη χάνει χρόνο, αλλά βασικά επειδή είναι λίγο σκατοχαρακτήρας, αντί να θάψει το πτώμα του Γιουσουφάκιου το πετάει στην Τιτικάκα και επιβιβάζεται στον «Τετανικό» με προορισμό την Ελλάδα. Όταν φτάνει στην λίμνη Τσιβλού βρίσκει τον Μήτσο να καθρεφτίζεται ναρκισσιστικά στα νερά της λίμνης και του τραγουδάει το «Γεια σου κούκλα μου τσιμπλού με τα μάτια σου τα μπλου» που ήταν το τραγούδι τους όταν ήταν νέοι. Οι δυο κύκνοι πέφτουν ο ένας στα φτερά του άλλου με λατρεία, αλλά ο Μήτσος δεν ξέρει πως ο Ομάρ έχει εν τω μεταξύ προσβληθεί από τη νόσο των πτηνών – τον κόλλησε η Νατάσσα που δεν έπαιρνε προφυλάξεις με τους πελάτες…

Δεν σας λέω τη συνέχεια του ντοκιμαντέρ για να έχετε αγωνία όταν προβληθεί στις αίθουσες. Πάντως μην το χάσετε με τίποτα – είναι κορυφαίο.