Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2007

Η εβδομάδα του πιτσιρίκου - Δημοπρασία της Παιδείας

ΤΕΤΑΡΤΗ 24/1

Η καρδιά της χώρας χτυπάει στον οίκο Christie's του Λονδίνου, όπου πωλούνται τα αντικείμενα της πρώην βασιλικής και νυν πλούσιας οικογένειας – πριν ήταν μπατιράκια. Ο υπουργός Πολιτισμού τα έχει βάλει με τον οίκο Christie's –με ποιον να τα βάλει, με τον Μητσοτάκη; –, επειδή νομίζει πως είναι του χεριού του αλλά σύντομα διαπιστώνει πως ούτε εκεί δεν τον παίρνει. Εν τω μεταξύ, όλοι ψάχνουν να βρουν τη λίστα με τα αντικείμενα που απομακρύνθηκαν από το Τατόι το 1991. Οι Έλληνες ονειρεύονται την επιστροφή των αντικειμένων στην Ελλάδα – ο καθένας, βέβαια, για τον εαυτό του. Είμαστε large λαός – πενιχροί οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά θέλουμε και τις βασιλικές αυγουλιέρες για να δώσουμε το μελάτο αυγουλάκι στον Μιχαλάκη.Ο «Επαναστατικός Αγώνας», με προκήρυξη που έστειλε στην εφημερίδα «Το Ποντίκι», ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία. Τα μέλη της οργάνωσης είναι έξαλλα – απειλούν πως θα ξεπαστρέψουν τη μισή χώρα. Πάντως δεν έχουν καλό επικοινωνιολόγο στην οργάνωση, αφού επέλεξαν να στείλουν την προκήρυξη την ημέρα της δημοπρασίας – παιδιά, να το κοιτάξετε λίγο αυτό το θέμα.



ΠΕΜΠΤΗ 25/1

Βρέθηκε τελικά η λίστα με τα αντικείμενα που έφυγαν από το Τατόι – την είχαμε βάλει κατά λάθος στην κατάψυξη. Είμαστε λίγο ακατάστατοι και δεν θυμόμαστε πού βάζουμε τα πράγματά μας αλλά, όταν ψάχνουμε για κάτι, το βρίσκουμε στο τέλος. Εν τω μεταξύ οι ασημένιες σουπιέρες και τα σερβίτσια της Φρειδερίκης κάνουν απανωτά limit up στου Christie’s – θα πάρει ανάποδες ο «Επαναστατικός Αγώνας» και θα το ανατινάξει το άντρο του καπιταλισμού. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣοΚ δηλώνουν πως «εμείς δεν κάνουμε διάλογο με τους τρομοκράτες» – εδώ δεν μπορούν να κάνουν διάλογο μεταξύ τους, θα κάνουν με τους άλλους που ’χουν και τα νεύρα τους; Ο Νίκος Χατζηνικολάου πάει στον Alpha, αλλά του ανακοινώνουν πως δεν τον θέλουν ούτε για παρουσιαστή ειδήσεων. Τότε αυτός πετάει τη ρακέτα του στον διαιτητή και αποχωρεί από το γήπεδο. Νικόλα, δεν πειράζει – αν δεις τα δύσκολα, φτιάξε ένα blog να ξεχαρμανιάζεις εκεί και να μην έχεις ανάγκη κανέναν. Μόνο, ειδοποίησέ με να σου κάνω link.



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/1

Η Ελληνική Αστυνομία είναι αποφασισμένη να θέσει σε ασφυκτικό κλοιό ασφαλείας πρόσωπα τα οποία κατονομάζονται στην προκήρυξη του «Επαναστατικού Αγώνα», όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βύρων Πολύδωρας – όλα τα μέλη των ομάδων περιφρούρησης θα φοράνε μάσκες με το πρόσωπο του υπουργού για να μπερδεύουν τους διώκτες του. Παράλληλα, τα υπουργικά αυτοκίνητα θα ακολουθούν κάθε μέρα διαφορετικό δρομολόγιο – θα ξεκινάει η Ντόρα από το Κολωνάκι, και για να φτάσει στη Βουλή θα περνάει πρώτα από τα Καμένα Βούρλα. Οι υπουργοί δεν θα κοιμούνται στα σπίτια τους – θα την πέφτουν σε ξενοδοχεία, γκαρσονιέρες και στρατώνες, ενώ το καλοκαίρι θα κατασκηνώνουν στις παραλίες με κουβαδάκια, τσουγκράνες και χημικές τουαλέτες. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία συνεχίζει να αναζητεί τρεις ύποπτους: μια γυναίκα, δύο άντρες – κομπολόι δίχως χάντρες. Μια γειτόνισσα μου ανακοινώνει πως σε λίγες μέρες ο τέως βασιλιάς θα γίνει γείτονάς μας. Όλη η γειτονιά πετάει στα σύννεφα από τη χαρά της – θα γλιτώσουμε επιτέλους από τους τρομοκράτες.



ΣΑΒΒΑΤΟ 27/1

Πόλεμος έχει ξεσπάσει για το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού που, σύμφωνα με ελληνοχριστιανικούς κύκλους, περιέχει ανακρίβειες – όλα τα άλλα βιβλία, σε όλα τα άλλα μαθήματα, σε όλες τις άλλες τάξεις, είναι πλήρως εμπεριστατωμένα, αλλά ειδικά στην Ιστορία της ΣΤ' Δημοτικού υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και ελλοχεύει ο κίνδυνος τα Ελληνόπουλα να μείνουν αμόρφωτα και να μη γίνουν σοφά σαν κι εμάς, που μάθαμε μόνο ιστορικές αλήθειες στο σχολείο. Τα 12χρονα σουλατσάρουν στο διαδίκτυο και –όταν δεν βλέπουν τσόντες ή δεν παίζουν παιχνίδια– έχουν πρόσβαση σε όσες ιστορικές πηγές θέλουν. Μην το πει κανείς στον Αρχιεπίσκοπο και στον Παπαθεμελή, γιατί θα ζητήσουν την κατάργηση του διαδικτύου. Αυτά παθαίνεις όταν έχεις υπουργείο Παιδείας και… Θρησκευμάτων, και όταν το Σύνταγμά σου είναι το μοναδικό στην Ευρώπη που δεν ισχύει «στο όνομα του λαού» αλλά «εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος». Στην Βαρσοβία διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικού Πατινάζ – τα ελληνικά χρώματα εκπροσωπεί, όπως πάντα, ο Αλέξης Κωστάλας. Τόσα χρόνια που τον στέλνουμε σ’ αυτούς τους ρημαδοαγώνες, δεν θα έπρεπε να έχει μάθει να κάνει ένα τριπλό τόλουπ, ή έστω κανα διπλό φλιπ ; Πάντως, με την αγάπη που έχει ο κ. Κωστάλας για το χορό στον πάγο, πρέπει στην προηγούμενη ζωή του να ήταν παγοπώλης – μπορεί και πιγκουίνος.



ΚΥΡΙΑΚΗ 28/1

Ο τέως βασιλιάς δηλώνει πως δεν έχει καμιά σχέση με τη δημοπρασία στου Christie’s, αφού είχε πουλήσει αμέσως όλα τα αντικείμενα που του παραδόθηκαν το 1991 – πρέπει να ήταν μέρος της συμφωνίας με τον Μητσοτάκη, ώστε να μην έχει ντράβαλα σε περίπτωση που του ζητούσαμε να τα επιστρέψει. Παράλληλα εκφράζει ανησυχία για την εικόνα που παρουσιάζει το Τατόι, που δεν θυμίζει θερινά ανάκτορα αλλά χωματερή – ίσα ίσα, τα κάναμε πραγματικά «θερινά» τα ανάκτορα. Σύσσωμος ο κυριακάτικος Τύπος συμμερίζεται τις ανησυχίες του – αποκαταστήσαμε τόσο ωραία όλη την Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που ήρθε τώρα και η ώρα των ανακτόρων. Προτείνω να μεταφερθεί εκεί η Βουλή και ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο – δεν θα κινδυνεύουν και από τον «Επαναστατικό Αγώνα». Μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχω προτείνει τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ζεφύρι, τη μεταφορά του Πολυτεχνείου στην Κερατέα και τη μεταφορά της Βουλής στο Τατόι – οι προτάσεις μου ξεπερνούν σε ευρηματικότητα και αυτές του Μίμη Ανδρουλάκη.



ΔΕΥΤΕΡΑ 29/1

Στα πανεπιστήμια γίνεται ο κακός χαμός, και οι καταλήψεις έχουν ξεπεράσει τις 310· αλλά δεν πειράζει, γιατί οι σημερινοί φοιτητές είχαν μάθει τη σωστή Ιστορία στη ΣΤ΄ Δημοτικού, οπότε είναι καταδικασμένοι να μεγαλουργήσουν. Ο Γιώργος Παπανδρέου συμμετέχει σε συνέδριο που διεξάγεται στο Νέο Δελχί προς τιμήν του Μαχάτμα Γκάντι, και δηλώνει πως η ζωή του Γκάντι είναι παράδειγμα γι’ αυτόν – καλά, εμείς το έχουμε καταλάβει αυτό, Γιώργο, αλλά άντε να το εξηγήσεις στους παλαιοπασόκους. Πάντως, η παθητική αντίσταση του Παπανδρέου έχει ξεπεράσει και τα όρια του εμπνευστή της. Μιλάμε για νιρβάνα. Namaste!
Το 13ο Φεστιβάλ Σύμης που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του σπουδαίου δημοσιογράφου Γιάννη Ε. Διακογιάννη, που χάθηκε πρόωρα.



ΤΡΙΤΗ 30/1/07

Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδάει για τους πρόσφυγες, ξεκινώντας και τυπικά τις δραστηριότητές του ως πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Η συναυλία γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής – όπως καταλαβαίνετε, είναι κατάμεστο από πρόσφυγες. Κάποιοι νόμισαν πως ο κ. πρέσβης από εδώ και πέρα θα τραγουδάει μόνο στο εξωτερικό, αλλά τώρα έχουν συνειδητοποιήσει πως θα συνεχίσει να εκπροσωπεί όλους τους καταφρονεμένους του κόσμου στη χώρα μας. Η μόνη αλλαγή είναι πως το Μέγαρο και το σπίτι του κ. Νταλάρα θα ονομάζονται πλέον «πρεσβείες».
Αυλαία για τον Νίκο Κούρκουλο, το όμορφο σκληρό αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου. Αιωνία του η μνήμη.



Αγαπητές καυλοπυρέσσουσες κορασίδες, το κείμενο αυτό γράφτηκε για τη




LiFO