Τετάρτη, Φεβρουαρίου 21, 2007

Α μπα!;!;

Χτες το βράδυ, πέρασα μια βόλτα από τον «Ιανό» όπου γινόταν η παρουσίαση των βιβλίων, «Αμερικάνικη φούγκα» και «Η τελευταία Μάρθα» του συγγραφέα και αγαπητού συν-μπλόγκερ Αλέξη Σταμάτη. Το πατάρι του «Ιανού» ήταν γεμάτο από πολιτισμένους ανθρώπους κι αυτό με έκανε να νιώσω κάπως άβολα. Είναι ωραίο, όμως, να ακούς ανθρώπους που μιλούν όμορφα να αναφέρονται στον κανένα, στον καθένα, στον μανδύα και σε όλα αυτά που θα έπρεπε να μας απασχολούν αν δεν μας είχε πάρει μπάλα η ζωή.


Η «Αμερικάνικη φούγκα» είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που μας αφορά όλους και είχα την τύχη να το διαβάσω πριν λίγο καιρό. Βεβαιώθηκα πως δεν θα γίνουν έκτροπα αν αποχωρήσω και έσυρα το βήμα μου μέχρι το Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης όπου δινόταν χτες η πρεμιέρα του έργου «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων» του Σαίξπηρ από την ομάδα «Πετάει», σε μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία του Δημήτρη Δεγαΐτη και σκηνικά-κοστούμια της Κατερίνας Καμπανέλλη.

Η παράσταση ήταν έξοχη –πράγμα περίεργο για ανεπίσημη πρεμιέρα- και αποθεώθηκε από το κοινό. Ο κ. Διαγόρας Χρονόπουλος που καθόταν ακριβώς δίπλα μου –χωρίς να γνωρίζει πως έχει αυτήν την τύχη- έμοιαζε ενθουσιασμένος. Η παράσταση έχει εξαιρετικά σκηνοθετικά ευρήματα –μιλάμε για πολύ γέλιο και απίστευτη ευφορία- και οι ηθοποιοί ήταν όλοι εξαιρετικοί. Προσωπικά, ξεχώρισα την κ. Άνδρη Θεοδότου – και τον Διαγόρα τον γοήτευσε, όπως άκουσα.

Δεν ξέρω γιατί, τα τελευταία χρόνια, όλοι γράφουν άσχημα λόγια για το Θέατρο Τέχνης και συμπεριφέρονται στους ανθρώπους του με απίστευτη περιφρόνηση – οι παραστάσεις που εγώ έχω παρακολουθήσει ήταν σπουδαίες. Θα την ξαναδώ αυτήν την παράσταση.

Κατά τ’ άλλα, περνάω μεγάλη στενοχώρια αφού η Mirisol δεν ήρθε. Αν και ο Louis με είχε ενημερώσει πως προέκυψε πρόβλημα, εγώ πήγα με λουλούδια στο αεροδρόμιο και τσεκάρισα όλες τις πτήσεις από Μπουένος Άιρες, Νέα Υόρκη, Βομβάη, Τόκιο και Μπαρμπαριά – άδικος κόπος, η Mirisol πουθενά.

Συνεχίζω να χορεύω κάθε βράδυ στο «El Bandoneon» με τη Λουσία και τώρα οι τελευταίες ελπίδες έχουν εναποτεθεί στο να σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και να έρθει η Mirisol τον Μάρτιο. Ας προσευχηθούμε όλοι μαζί. (Στη φωτογραφία βλέπετε τη Mirisol και εμένα από τις περσινές εμφανίσεις μας στο «El Bandoneon».)

Από αύριο Πέμπτη, η ταινία «Η Ψυχή στο Στόμα» του Γιάννη Οικονομίδη θα προβάλλεται αποκλειστικά στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος» που είναι ο καλύτερος κινηματογράφος της Αθήνας γιατί τον έχει ένας καλός μου φίλος.

Επίσης την Πέμπτη, ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος γιορτάζει τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Άντι Γουόρχολ – τον μισούσε τον μακαρίτη, και, κάθε χρονιά, κάνει τρομερά πάρτι στην επέτειο του θανάτου του. Θα προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του συχωρεμένου, και ο Δημήτρης Πολιτάκης, με τις μουσικές του επιλογές, θα απογειώσει τη νύχτα. Όλα αυτά στο θέατρο «Σφενδόνη» (Μακρή 4), κάτω από την Ακρόπολη. Η είσοδος και τα ποτά είναι δωρεάν – ρημάδι θα είναι το θέατρο μετά απ΄ αυτό το event. Μη χάσετε την ευκαιρία να ρίξετε ένα βλέφαρο και στο υπό ανέγερση Νέο Μουσείο της Ακρόπολης – τη νύχτα είναι ακόμα πιο τρομακτικό από τη μέρα.

Το τελευταίο διάστημα, τα αφιερώματα στα έντυπα για τα ελληνικά blogs πέφτουν βροχή. Τα περισσότερα είναι παντελώς αναξιόπιστα και δικαιολογούν απόλυτα τη φθίνουσα πορεία του Τύπου στη χώρα μας. Δεν καταλαβαίνω, ή μάλλον καταλαβαίνω πολύ καλά, γιατί οι αρθρογράφοι αυτών των αφιερωμάτων δεν τολμούν να γράψουν ποιο είναι το πιο δημοφιλές ελληνικό blog – με μεγάλη μάλιστα διαφορά από τα υπόλοιπα. Ας το γράψω λοιπόν εγώ που δεν έχω τέτοια προβλήματα. Το πιο δημοφιλές ελληνικό blog – και ένα από τα πιο δημοφιλή sites στη χώρα μας – είναι το Press – Gr. Και μπράβο του.


Το "Α μπα!;!;" του τίτλου, το θυμήθηκα χτες το βράδυ στην παράσταση του Τέχνης. Ακούστηκε δυο τρεις φορές και δεν ξέρω αν ήταν ο μεταφραστής ή ο σκηνοθέτης που το έβαλε στα στόματα των ηθοποιών. Πάντως, το έλεγε υπέροχα ο Δημήτρης Χορν.