Κυριακή, Φεβρουαρίου 18, 2007
Πάμε φεστιβάλ;
Ο πιτσιρίκος μπουκάρει στα άδυτα της διοργάνωσης του 2ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Κύπρου και αποκαλύπτει όλες τις εκπλήξεις των διοργανωτών.
Με κομμένη την ανάσα αναμένουν όλοι οι σινεφίλ του πλανήτη το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου που θα διεξαχθεί από τις 12 ως τις 19 Απριλίου του 2007. Επίκεντρο του Φεστιβάλ θα είναι η Λευκωσία, ενώ θα υπάρξουν παράλληλες προβολές στη Λεμεσό και στη Λάρνακα. Οι αίθουσες του K CINEPLEX αναμένεται να πλημμυρίσουν από κόσμο όπως και πέρσι που δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, με αποτέλεσμα οι θεατές να βλέπουν τις ταινίες όρθιοι ή καθισμένοι στα γόνατα αγαπημένων τους – ή ακόμα και αγνώστων τους – προσώπων.
Στο περσινό πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου παρουσιάστηκαν περισσότερες από 130 ταινίες από 43 χώρες αλλά φέτος θα γίνει της Πόπης, αφού αυτοί που συμμετείχαν πέρσι πήγαν πίσω στις πατρίδες τους και είπαν στους υπόλοιπους τι καλά που πέρασαν –είναι μαρτυριάρηδες αυτοί οι κινηματογραφιστές-, οπότε τώρα θα έρθουν ακόμα περισσότεροι για να απολαύσουν την κυπριακή φιλοξενία, τις υπέροχες παραλίες και τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Μόνο να μη κάνουν εκείνες τις μέρες κανα ντου ξανά οι Ισραηλινοί στο Λίβανο, γιατί θα πλακώσουν πάλι οι Λιβανέζοι με τα πλοία και δεν θα έχουμε πού να τους κοιμίσουμε τους κινηματογραφιστές και τους αστέρες της έβδομης τέχνης.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου φιλοδοξεί να δομηθεί στα πρότυπα του Φεστιβάλ των Καννών – αυτό βέβαια σε ό,τι αφορά το διαγωνιστικό τμήμα, οπότε μην ελπίζετε να δούμε τίποτα στάρλετ να ποζάρουν τσίτσιδες για τους φωτογράφους στις παραλίες.
Πάντως, αν είναι να αντιγράψεις το Φεστιβάλ των Καννών, από τις στάρλετ πρέπει να ξεκινήσεις – αμόλα εκεί καμιά εικοσαριά ξεβράκωτα και καλλίγραμμα κοριτσόπουλα, να βγουν οι παπάδες να τις κυνηγάνε με τα εξαπτέρυγα και τα λιβανιστήρια, και να δεις για πότε γίνεται το Φεστιβάλ της Κύπρου πρώτη είδηση στο BBC.
Η φιλοσοφία του Φεστιβάλ βαδίζει στα χνάρια του Φεστιβάλ Sundance και επιθυμεί να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις ανεξάρτητες δουλειές νέων σκηνοθετών. Αυτός είναι ο λόγος που απορρίφτηκαν από την επιτροπή οι νέες ταινίες του Φράνσις Φορντ Κόππολα και του Βιμ Βέντερς – παρακαλούσαν γονατιστοί οι δυο βετεράνοι σκηνοθέτες να προβληθούν οι νέες ταινίες τους στο Φεστιβάλ αλλά η επιτροπή ήταν άτεγκτη και δεν δέχτηκε να κάνει καμιά εξαίρεση.
Στο διαγωνιστικό μέρος ταινιών μεγάλου μήκους έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο όσοι σκηνοθέτες δεν έχουν κάνει περισσότερες από τρεις ταινίες μεγάλου μήκους. Αυτοί μόνο θα διαγωνίζονται για το βραβείο «Χρυσή Αφροδίτη», ενώ οι υπόλοιποι για την «Ασημένια Σεφταλιά» και το «Χάλκινο Χαλλούμι». Να δείτε που στο μέλλον θα έχουμε σκηνοθέτες που δεν θα υπογράφουν τις ταινίες που σκηνοθετούν – ή θα υπογράφουν με ψευδώνυμο – για να μην ξεπεράσουν τις τρεις και χάσουν το δικαίωμα να διαγωνιστούν για τη «Χρυσή Αφροδίτη». Στόχος του Φεστιβάλ είναι να προβάλλει το ταλέντο και τις ταινίες των νέων σκηνοθετών.
Τώρα βέβαια, το σημαντικότερο είναι όλοι αυτοί οι μουσαφίρηδες που θα έρθουν να ψωνίζουν σουβενίρ και να γεμίζουν τα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες – αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που το Φεστιβάλ γίνεται Απρίλη μήνα που είναι πεσμένη η τουριστική κίνηση. Από αυτήν την άποψη, είναι σοφή η απόφαση της επιτροπής να προβάλλει μόνο ταινίες νέων σκηνοθετών γιατί θα πλακώσουν στο νησί όλα αυτά τα τζόβενα που είναι στα ντουζένια τους και θα πίνουν και θα τρώνε ολημερίς και ολονυκτίς, ενώ, αν διαγωνίζονταν οι μεγαλύτεροι σκηνοθέτες, θα έμεναν άδεια τα μπαρ και τα εστιατόρια, αφού όλοι αυτοί οι γερομπισμπίκηδες τη βγάζουν με χαμομήλια, σουπίτσες και κομπρέσες.
Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να κάνουν την Κύπρο τόπο παραγωγής ξένων ταινιών, ώστε να έρχονται εδώ όλα τα αστέρια του παγκόσμιου κινηματογράφου, να βλέπουν τα καταπληκτικά μας στούντιο και να μαγεύονται.
Οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πανελλήνια και παγκύπρια πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του Μόργκαν Φρίμαν και την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Φράνκο Νέρο – έτσι μάθαμε πως ο μπαγάσας ο Φράνκο Νέρο όχι μόνο ζει ακόμα, αλλά το έριξε και στησκηνοθεσία.
Μεγάλη επιτυχία των διοργανωτών είναι και η προβολή για πρώτη φορά σε Κύπρο και Ελλάδα του ντοκιμαντέρ «Loving Maradona» που αναμένεται να γοητεύσει τους Κύπριους φιλάθλους – ήδη οι φανατικοί της Ομόνοιας και του ΑΠΟΕΛ έχουν βγάλει εισιτήρια διαρκείας για όλες τις μέρες του Φεστιβάλ και αναμένεται να πέσει πολύ ξύλο στις αίθουσες.
Στο «Loving Maradona» βλέπουμε μια Βραζιλιάνα καρναβαλίστρια, τη Λουσιάνα, που είναι ερωτευμένη με τον Μαραντόνα και ο πατέρας της τη διώχνει από το σπίτι γιατί τη θεωρεί προδότρια. Τότε η Λουσιάνα αποφασίζει να εγκαταλείψει τις σπουδές της στο λίκνισμα της λεκάνης και εκπορνεύεται για να μπορέσει να εξασφαλίσει τα χρήματα που θα της επιτρέψουν να αγοράσει ένα εισιτήριο για το Μπουένος Άιρες.
Ένας ζάπλουτος λαδέμπορος κοκαΐνης από το Ρίο ντε Τζανέιρο την ερωτεύεται και την κλειδώνει στην υπερπολυτελή βίλα του. Η Λουσιάνα καταφέρνει να επικοινωνήσει με τον Μαραντόνα μέσω του Διαδικτύου και τον εκλιπαρεί να την απελευθερώσει. Αυτός δεν μπορεί γιατί έχει αγώνα την Κυριακή αλλά μόλις βλέπει μια φωτογραφία με τον τουρλωτό ποπό της Λουσιάνας δηλώνει πως τραυματίστηκε στους προσαγωγούς και μπαρκάρει σε γκαζάδικο για Βραζιλία με τον Καπτα-Γιάννη, το παλικάρι, τον αντάρτη, τον άντρακλα τον πελαΐσιο.
Όταν φτάνει έξω από τη βίλα, ο Μαραντόνα σπάει με μια αριστερή βολίδα την πόρτα και ελευθερώνει τη Λουσιάνα που πέφτει στην αγκαλιά του. Το ερωτευμένο ζευγάρι προσπαθεί να διαφύγει αλλά ο λαδέμπορος κοκαΐνης εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό για να πάρει πίσω τη Λουσιάνα. Η συνέχεια επί της οθόνης. Κάντε λιγάκι υπομονή – αξίζει τον κόπο.
"Ο Φιλελεύθερος" 18/02/07