Κυριακή, Απριλίου 22, 2007

ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Η Παλαιστίνη επιδιώκει να συμμετέχει από το επόμενο έτος στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον. Με αυτή την κίνηση η Παλαιστινιακή Αρχή θέλει να ικανοποιήσει την τελευταία επιθυμία του Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος, λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, τραγούδησε το «Μάθημα Σολφέζ».

Ο Γιασέρ Αραφάτ είχε προλάβει να εκμυστηρευτεί στους συνεργάτες του πως επιθυμεί να γίνει η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της Παλαιστίνης, γιατί μόνο εκεί υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενηθεί ο διαγωνισμός της Γιουροβίζιον.

Αν τελικά η Παλαιστίνη γίνει δεκτή στον διαγωνισμό, θα έρθει πάλι στην επικαιρότητα το σύνθημα «Ελλάδα – Κύπρος – Παλαιστίνη / Αμερικάνος δεν θα μείνει», αλλά παραλλαγμένο σε «Ελλάδα – Κύπρος - Παλαιστίνη / όλοι φλώροι έχουμε γίνει».

«Θέλουμε να κάνουμε σαφές στον κόσμο ότι δεν είμαστε τρομοκράτες ή απαγωγείς, αλλά μια κοινωνία με έναν πλούσιο πολιτισμό», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Παλαιστινιακή Αρχή. Οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν να συμμετέχουν στη Γιουροβίζιον για να επιδείξουν τον πλούσιο πολιτισμό τους – δηλαδή η Ιταλία, που έχει επιλέξει να μην συμμετέχει στον διαγωνισμό, είναι μια χώρα απολίτιστων βαρβάρων.

Η προοπτική να συμμετέχει από του χρόνου η Παλαιστίνη στη Γιουροβίζιον ικανοποίησε τόσο την Αθήνα όσο και τη Λευκωσία, καθώς αναμένεται πως οι Παλαιστίνιοι τηλεθεατές θα ψηφίζουν το ελληνικό και το κυπριακό τραγούδι. Έτσι θα δικαιωθεί η φιλοπαλαιστινιακή πολιτική που ακολούθησαν οι δυο χώρες όλα αυτά τα χρόνια και θα αποδειχτεί πως οι εκατοντάδες διαδηλώσεις και πορείες Ελλήνων και Κυπρίων για την υποστήριξη των δικαιωμάτων του αδελφού παλαιστινιακού λαού δεν πήγαν χαμένες.

Στο Ισραήλ επικρατεί σκεπτικισμός για τη συμμετοχή της Παλαιστίνης στη Γιουροβίζιον γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να ακούσουν οι Ευρωπαίοι το τραγούδι των Παλαιστινίων και να γίνουν όλοι μουτζαχεντίν, ενώ δεν αποκλείεται οι διαγωνιζόμενοι Παλαιστίνιοι, που δεν καταφέρνουν να πάρουν το εισιτήριο για τον διαγωνισμό, να γίνονται καμικάζι από τη στενοχώρια τους και να ανατινάζονται σε πολυσύχναστους χώρους στο Ισραήλ-η ισραηλινή κυβέρνηση σκέφτεται να εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας και να συλλάβει όσους Παλαιστίνιους τραγουδάνε ή να τους κόψει τις γλώσσες.

Αυτή η κίνηση ίσως αποδειχτεί μάταιη γιατί κανείς δεν εμποδίζει την Παλαιστίνη να συμμετάσχει στον διαγωνισμό με την Ευρυδίκη ή τον Νίνο – όταν είσαι πολύ σίγουρος για τον πλούσιο πολιτισμό σου, δεν φοβάσαι να ανοιχτείς και σε άλλους κατώτερους πολιτισμούς.

Ο Μίκης Θεοδωράκης αρχικά δυσφόρησε με την επιλογή των Παλαιστινίων. Ο κ. Θεοδωράκης έχει γράψει τον εθνικό ύμνο της Παλαιστίνης – ίσως αυτός να είναι ο κύριος λόγος μη επίλυσης του Μεσανατολικού – και πιστεύει πως η Γιουροβίζιον είναι ένα πολιτιστικό υποπροϊόν. Στη συνέχεια, όμως, το ξανασκέφτηκε και ανακοίνωσε πως θα συνθέσει ένα μετασυμφωνικό ορατόριο για τουμπερλέκι και άρπα, με θέμα την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, για να εκπροσωπήσει την Παλαιστίνη στον διαγωνισμό.

Το ορατόριο θα είναι τρίωρο, θα έχει τίτλο «Ορθοδοξία και Ισλάμ στο δρόμο για το Μουντιάλ» και θα το ερμηνεύσει η Μαρία Φαραντούρη με δεύτερη φωνή τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Στη σκηνή θα υπάρχει και σαρανταμελές μπαλέτο από μαυροφορεμένες παλαιστίνιες χήρες ζωσμένες με εκρηκτικά και σάμαλι.

Η επιδίωξη της Παλαιστίνης να συμμετάσχει στον διαγωνισμό άνοιξε την όρεξη και των άλλων αραβικών χωρών που επιθυμούν να προβάλουν κι αυτές με τη σειρά τους τον πλούσιο πολιτισμό τους. Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να στείλει το τραγούδι «No oil for Madonna» - ένα αραβικό μπαλαντοτσιφτετέλι με έντονα αναγεννησιακά στοιχεία –, ενώ η Αίγυπτος θα συμμετάσχει με το «Σαν πας στο Αλ Χαλίλι, πάρε μου ένα μαντίλι», που είναι εμπνευσμένο από τις καμηλοδρομίες και την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Στον διαγωνισμό θέλουν να συμμετάσχουν και οι Ιρανοί, για να αποδείξουν πως δεν είναι τόσο άσχημοι όσο τους δείχνει η ταινία «300», αλλά περιμένουν πρώτα να δουν αν θα γλιτώσουν από το πυρηνικό ολοκαύτωμα που τους ετοιμάζουν οι Αμερικανοί, ώστε να κανονίσουν την πορεία τους.


"Ο Φιλελεύθερος" - 22/04/07