Κυριακή, Απριλίου 15, 2007

Πάμε Μέγαρο;


Ο πιτσιρίκος έμαθε πως η Λευκωσία θα αποκτήσει Μέγαρο Πολιτισμού και δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του.




Μέγαρο Πολιτισμού θα αποκτήσει επιτέλους η Λευκωσία, αφού ολοκληρώθηκε ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, νικητής του οποίου είναι ο sir Michael Hopkins, έπειτα από ομόφωνη απόφαση της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής. Το Ίδρυμα Πολιτισμού Κύπρου αποφάσισε να αναθέσει σε βρετανικό οίκο την ανέγερση του Μεγάρου Πολιτισμού, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τον σωτήριο ρόλο που έπαιξε επί σειρά ετών η Μεγάλη Βρετανία, ώστε να αποφευχθεί η διχοτόμηση της Κύπρου αλλά και η τουρκική εισβολή.

Το Μέγαρο Πολιτισμού κρίνεται απαραίτητο για την Κύπρο γιατί θα δημιουργηθεί ένας ιδανικός χώρος συναυλιών που θα μπορεί να φιλοξενεί τους Κύπριους τραγουδιστές, οι οποίοι δεν θα χρειάζεται να μεταναστεύουν πια στην Ελλάδα και να ταλαιπωρούνται στα μπουζουκομάγαζα με τους μεθύστακες, την καπνούρα και τις γαρδένιες. Η ανέγερση του Μεγάρου θα πρέπει να γίνει σε χρόνο ρεκόρ, ώστε, αν η Ευρυδίκη κερδίσει τον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, να υπάρχει ένας αξιοπρεπής χώρος που να μπορεί να φιλοξενήσει αυτόν τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της Ευρώπης.

Ο Micael Hopkins είναι παγκοσμίως γνωστός για τα αρχιτεκτονικά του δημιουργήματα όπως, για παράδειγμα, το σπίτι του Αϊ Βασίλη στο Σύνταγμα και τις περίτεχνες νεροτσουλήθρες της Μυκόνου.

Από τον διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου αποκλείστηκαν οι Κύπριοι αρχιτέκτονες αν και είχαν την πολύ ωραία ιδέα το Μέγαρο να φτιαχτεί από καλαμάκια, πλαστελίνη και συνδετήρες, ενώ δεν απέκλειαν και τη χρήση τσιμεντόλιθων βουτηγμένων σε λουκουμόσκονη. Παρ’ όλα αυτά, για την πραγμάτωση του αρχιτεκτονικού σχεδίου ο οίκος Hopkins θα συνεργαστεί στην Κύπρο με το αρχιτεκτονικό γραφείο Βάρδας, Αναγνωστόπουλος και Καρούζος.

Στην πρόταση του Michael Hopkins προβλέπονται κενοί χώροι ανάμεσα στα επιμέρους κτήρια του Μεγάρου, ώστε η υψηλή κοινωνία της Λευκωσίας να φτάνει με το αυτοκίνητο μέχρι την είσοδο της αίθουσας και να μην χρειάζεται να ξεποδαριάζεται για να ακούσει μια βαρετή ορχήστρα που θα σου παίρνει τ’ αυτιά.

Ο χώρος όπου θα ανεγερθεί το Μέγαρο Πολιτισμού θα ενωθεί με το πάρκο του Πεδιαίου και, όσοι θεατές δεν αντέχουν τις ισχυρές πολιτιστικές δόσεις, θα μπορούν να κάνουν πικ νικ κάτω από τα δέντρα ή μια ωραία ποδηλατάδα για να στρώνουν και οι γάμπες.

Επίσης προβλέπεται δημιουργία υπαίθριου αμφιθεάτρου ειδικά για τους μανιώδεις καπνιστές με καλλιτεχνικές ανησυχίες, αν και το κάπνισμα θα επιτρέπεται και μέσα στις αίθουσες γιατί, αν κλείσεις έναν θεριακλή μέσα σε μια αίθουσα να ακούει συμφωνική μουσική για δυο ώρες χωρίς να μπορεί να καπνίσει, είναι ικανός από τα νεύρα του να ξεπαστρέψει όλη την ορχήστρα.

Εξαιτίας του υψηλού ποσοστού καπνιστών που υπάρχει στην Κύπρο, το υπουργείο Πολιτισμού σκέφτεται να καλεί μόνο καλλιτέχνες που καπνίζουν σαν αράπηδες ή άλλους που έχουν ήδη καρκίνο.

Τα κτίρια του Μεγάρου Πολιτισμού θα φτιαχτούν από φυσικά υλικά, όπως η άμμος, τα χαλίκια και το λάδι. Ο φυσικός φωτισμός θα επιτευχθεί με διαφανή πλαστικά που θα έχουν τρύπες αλλά και κουρελούδες με αραιή πλέξη, για να φεύγει η κάπνα και να μην ντουμανιάζει όλος ο τόπος.

Το Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου θα φιλοξενεί κρατικές και ιδιωτικές εκδηλώσεις, ενώ, κάθε φορά που θα μπουκάρουν οι Ισραηλινοί στον Λίβανο, θα μετατρέπεται αυτομάτως σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών – υπολογίζεται πως, αν τους στριμώξεις λίγο, στο Μέγαρο μπορούν να κοιμηθούν στρωματσάδα τουλάχιστον δέκα χιλιάδες Λιβανέζοι.

Η μεγάλη αίθουσα θα είναι κατάλληλη για συναυλίες συμφωνικής μουσικής και παραστάσεις όπερας και Καραγκιόζη - τους χειμερινούς μήνες θα μετατρέπεται εύκολα σε παγοδρόμιο, ενώ τους καλοκαιρινούς θα μπορεί να γίνεται ένα ωραιότατο ενυδρείο με χταπόδια, φώκιες και πιγκουίνους.

Η μικρή αίθουσα θα μπορεί να φιλοξενεί μικρά μουσικά σύνολα και χορευτικές ομάδες αλλά, παράλληλα, και τα κορυφαία ευρωπαϊκά τσίρκα με τους ακροβάτες, τους ελέφαντες και τα λιοντάρια. Σε περίπτωση πυρηνικού ολέθρου, έχει προβλεφθεί οι αίθουσες να βυθίζονται αυτόματα σαράντα χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος και να μετατρέπονται σε πυρηνικά καταφύγια.

Αρκετοί αναρωτιούνται για την αναγκαιότητα ενός τέτοιου μεγαλεπήβολου και ακριβού έργου – με δεδομένη την ισχνή πολιτιστική πραγματικότητα της Κύπρου – αλλά ξεχνούν πως το νησί κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες. Αν οι καλλίγραμμες τουρίστριες επιδείξουν ενδιαφέρον για τα καλλιτεχνικά δρώμενα στο Μέγαρο Πολιτισμού, ίσως καταφέρουν να τραβήξουν ως εκεί τους επίδοξους ντόπιους εραστές τους, ώστε να τους εκπολιτίσουν πριν τις κουτουπώσουν.


"Ο Φιλελεύθερος" - 15/04/07