Τρίτη, Μαΐου 15, 2007

Τύπος, Τσόντα και Διώξεις

Image Hosted by ImageShack.us

Ο πιτσιρίκος αγωνιά για το μέλλον του Τύπου στην Ελλάδα και προσπαθεί να λύσει τα οικονομικά προβλήματα των εφημερίδων.

Μεγάλα προβλήματα στον ελληνικό Τύπο έχει δημιουργήσει η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στο θέμα των πορνογραφικών DVD που διανέμονται με τις εφημερίδες. Ο κ. Σανιδάς έδωσε εντολή για την κατάσχεση αυτών των εντύπων αλλά και για την ποινική δίωξη εκδοτών και διευθυντών εφημερίδων.

Οι τσόντες έδωσαν μιαν οικονομική ανάσα στον Τύπο τους τελευταίους μήνες αν και κανείς δεν κατάλαβε γιατί μαζί με το «Παλαμάρι του βαρκάρη» ήσουν υποχρεωμένος να αγοράζεις και μια εφημερίδα 70 σελίδων· θα ήταν καλύτερα αν μαζί με την τσόντα σου έδιναν και μια σελίδα με τους τίτλους των κυριότερων ειδήσεων – έτσι, θα γλίτωναν και τα καημένα τα δάση από τον αφανισμό.

Σύμφωνα με διαστρεβλωμένες πληροφορίες, οι πρωταγωνιστές των πορνοταινιών είχαν ενοχληθεί επειδή οι ταινίες τους κυκλοφορούσαν με άθλιες φυλλάδες και ήταν αποφασισμένοι να καταφύγουν στην Δικαιοσύνη για να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή τους.

Έλληνες πορνοστάρ της δεκαετίας του '70 δήλωσαν πως η αξιοπρέπειά τους έχει καταρρακωθεί επειδή το κοινό έχει συνδυάσει τα έργα τους με κατάπτυστα έντυπα – μάλιστα κάποιοι απ' αυτούς ντρέπονται να κυκλοφορήσουν στον δρόμο και δεν τολμάνε να κοιτάξουν στα μάτια τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Αντιδράσεις υπάρχουν και από τους πορνοστάρ του εξωτερικού που φοβούνται πως οι καριέρες τους θα τελειώσουν άδοξα, αν το κοινό τούς ταυτίσει με τις ελληνικές εφημερίδες.

Τώρα αρκετές εφημερίδες πρόκειται να βάλουν λουκέτο και πολλοί δημοσιογράφοι θα μείνουν άνεργοι. Το υπουργείο Απασχόλησης σκέφτεται να αντιμετωπίσει την ανεργία στον δημοσιογραφικό κλάδο, προτρέποντας τους άνεργους δημοσιογράφους να πρωταγωνιστήσουν σε τσόντες – τουλάχιστον όσοι απ' αυτούς έχουν τα προσόντα που απαιτούνται για μια τέτοια καριέρα.

Με αυτόν τον τρόπο, αφενός θα καταπολεμηθεί η ανεργία στον δημοσιογραφικό κλάδο και αφετέρου θα δοθεί μια ώθηση στην ελληνική παραγωγή πορνοταινιών που έχει ατονήσει τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα τα σημερινά παιδιά να είναι αναγκασμένα να βλέπουν τις ίδιες τσόντες που έβλεπαν και οι γονείς τους.

Βέβαια, αυτό είναι και συγκινητικό συνάμα – όπως είναι όμορφο να τραγουδάς το ίδιο τραγουδάκι που άκουγαν οι γονείς σου όταν άρχιζαν το νταραβέρι και τα τσιλιμπουρδίσματα, έτσι είναι γλυκό να βλέπεις την ίδια τσόντα που έβλεπε και ο πατέρας σου όταν ανακάλυπτε τις γενετήσιες ορμές του.

Το καλό σ' αυτήν την περίπτωση είναι πως συνεχίζεται αδιάκοπτα η μακραίωνη ελληνική παράδοση αλλά από την άλλη το lifestyle την δεκαετία του '70 ήταν εντελώς διαφορετικό από το σημερινό και μπορεί τα παιδιά να έχουν τραυματικές εμπειρίες, παρακολουθώντας ταινίες με κόκκινες φλοκάτες και φαρδιά σώβρακα.

Μια άλλη λύση για να αντιμετωπιστεί η κρίση στον ελληνικό Τύπο είναι να προσφέρουν οι εφημερίδες DVD με τις εξερευνήσεις του Ζακ Υβ Κουστώ και ξαφνικά εκεί που σαλτάρει το δελφίνι έξω από το νερό, να διακόπτεται το ντοκιμαντέρ, να εμφανίζονται δυο αράπηδες και μια ξανθιά καλλονή, και να γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος. Αυτό θα ανεβάζει και τη λίμπιντο γιατί δεν θα ξέρεις σε ποιο σημείο ακριβώς θα σου πεταχτεί η τσόντα.

Λίγες μέρες πριν από την επέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο Συνήγορος του Καταναλωτή είχε χαρακτηρίσει τη διακίνηση πορνογραφικών DVD από ορισμένες εφημερίδες «ιδιαιτέρως αθέμιτη εμπορική πρακτική» εις βάρος των ανήλικων καταναλωτών.

Ο Συνήγορος του καταναλωτή πλανάται πλάνην οικτράν αν έχει την εντύπωση πως τις εφημερίδες με τις τσόντες τις αγόραζαν οι πιτσιρικάδες – η πιτσιρικαρία τα έχει μάθει όλα από τα 12 μέσω Διαδικτύου και σιγά μην περίμενε μέχρι να βάλουν οι εφημερίδες τσόντες για να ενημερωθεί.

Το πρόβλημα για τον ελληνικό Τύπο είναι τεράστιο αφού οι εφημερίδες βλέπουν το ενδιαφέρον του κοινού να μειώνεται και τις πωλήσεις τους να πέφτουν συνεχώς αν και προσφέρουν τσόντες, ταινίες του Χόλιγουντ, βιβλία και ό,τι άλλο πιστεύουν πως μπορεί να τραβήξει την προσοχή του …αναγνώστη.

Μια καλή ιδέα για να βγει οριστικά ο Τύπος από το αδιέξοδο θα ήταν μαζί με κάθε εφημερίδα να προσφέρουν και μια δίμετρη καλλονή, που θα είναι πρόθυμη να έρθει στο σπίτι σου και να ικανοποιήσει και τις πιο βιτσιόζικες επιθυμίες σου.


"Ο Φιλελεύθερος" - 13/05/07