Πέμπτη, Μαΐου 10, 2007

VIVA EUROTHRASH! (Eurovision 2007)

Η Δανία αποδεικνύει πόσο προοδευτική χώρα είναι στέλνοντας στον διαγωνισμό έναν τραβεστί· βέβαια είναι ο μόνος τραβεστί στον κόσμο που δεν μπορεί να χορέψει – μάλλον τον ενοχλούν τα καλαμπαλίκια αλλά δεν πειράζει, αφού αυτό μπορεί να διορθωθεί στην εγχείρηση. Ο Πίτερ Άντερσεν –έτσι ονομάζεται ο τραβεστί- είναι παντρεμένος με τον Λούκας από το 2005 και έχουν αποκτήσει δυο τσιουάουα. Να τους ζήσουν.

Ακούγοντας το τραγούδι της Βουλγαρίας με κλειστά μάτια, νομίζεις πως η Μαρίζα Κωχ τα 'χασε εντελώς και το 'ριξε στα αλαμπουρνέζικα. Ανοίγεις τα μάτια και βλέπεις τη Μαρίζα Κωχ διακόσια κιλά πιο αδύνατη και σαράντα χρόνια νεότερη. Η βουλγάρα τραγουδίστρια θα ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο στο μέλλον αν δεν την ξεπαστρέψουμε τώρα που 'ναι νέα. Τύμπανα, Καρδιά μου καημένη, μοιρολόγια και λίγο Dead Can Dance, σε ένα τραγούδι που μιλάει για το νερό, τα μικρά πόνι και γενικότερα για τη χλωρίδα και την πανίδα. Το τραγούδι γνωρίζει ήδη επιτυχία στη χώρα μας, ιδιαίτερα ανάμεσα στις ντινγκιντάνγκισσες που συντηρούν το έντεχνο στην Ελλάδα.

Το ισραηλινό τραγούδι υποτίθεται πως καταδικάζει την τρομοκρατία αλλά, όταν τ' ακούς, σκέφτεσαι τι καλά που θα 'ταν αν το περασμένο καλοκαίρι η Χεζμπολά πετύχαινε το ισραηλινό συγκρότημα με καναν πύραυλο Κατιούσα - αυτοί οι Λιβανέζοι, μισές δουλειές κάνουν πάντα. Ο τραγουδιστής ήταν σπασικλάκι στο σχολείο και ρουφιάνευε τους συμμαθητές του στους καθηγητές, δηλαδή είναι γνήσιος απόγονος του Ιούδα- και δικαιώνει απόλυτα το παραδοσιακό κάψιμο του Οβριού κάθε Πάσχα στην όμορφη και γεμάτη παραδόσεις χώρα μας.

Το κυπριακόν τραγούδιν εν γαλλόφωνον, τζιαι σύμφωνα με τα προγνωστικά έσιει υπόθεσην να κερδίσει τον διαγωνισμόν, αμμά εμένα θα μου λείψουν τα βυζούθκια της Αννέτ, που ήταν πολλά μεάλα - τα βυζούθκια της Ευρυδίκης εν μικρά τζιαι το βυζοκούππι της εν άδειο. Τζείνο το κοπελούιν, ο Κοργιαλάς, εν σαν τζοιμισμένος τζιαι εν φοράει πατταλόνι αμμά φούστα. Αν οι πουστοκαλαμαράες εψηφίσουν την Κύπρον τζιαι μπει στον τελικόν, πιστέφκω που η Ευρυδίκη εν σίουρα πρώτη, τζιαι θα γίνει μεγάλος πασιαμάς στην Λευκωσίαν.

Ο λευκορώσος τραγουδιστής μοιάζει με άγγλο ποδοσφαιριστή της δεκαετίας του '80 που τράκαρε με μπιζουτιέρα. Για κάποιον περίεργο λόγο είναι ανάμεσα στα φαβορί, αν και κανονικά θα 'πρεπε να πάρει τον πούλο.

Φέτος η Ισλανδία στέλνει στο διαγωνισμό έναν μεσήλικα που μιμείται τον Meat Loaf τραγουδώντας ένα απελπισμένο τραγούδι για μια χαμένη αγάπη· τον παράτησε η γυναίκα -γιατί δεν αντέχεται η ζωή στην Ισλανδία- αλλά τελικά δεν πειράζει, αφού σύντομα θα χάσει και ο τραγουδιστής τις ορμές του και θα την περνάει φίνα στα ΚΑΠΗ του Ρέικιαβικ, παίζοντας ντόμινο με τα άλλα ραμολιμέντα.

Ακούγοντας την τραγουδίστρια της Γεωργίας να τραγουδάει στα αγγλικά, σκέφτεσαι πως είναι κρίμα που δεν ζει ακόμα ο συμπατριώτης της Στάλιν να τη στείλει στα γκουλάγκ να σπάει πέτρες. Στο βίντεο του τραγουδιού εμφανίζονται και κάτι τύποι με ποντιακές στολές, οπότε αν τους δείτε να χορεύουν πάνω στη σκηνή μην παραξενευτείτε - χαίρονται επειδή γλίτωσαν από τις μαζικές εκκαθαρίσεις

Ο μαυροβούνιος τραγουδιστής έχει σκοτσέζικες ρίζες - κάποιος πρόγονός του θα έκανε λαθρεμπόριο τσιγάρων επί ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, θα φιστίκωσε καμιά ανήλικη και μετά θα αναγκάστηκε να την παντρευτεί για να μην τον σφάξουν τ' αδέλφια της. Τραγουδάει στη γλώσσα του ένα ροκ τραγούδι, δικαιώνοντας απόλυτα το ιεραποστολικό έργο του Κυρίλλου και του Μεθοδίου, που ανέλαβαν να εκχριστιανίσουν τα σλαβικά φύλα.

Η Ελβετία εκπροσωπείται από τον DJ Bobo, γιατί ο DJ Totos βγήκε στη σύνταξη. Το ελβετικό τραγούδι έχει τίτλο Vampires are Alive (Οι Βρικόλακες είναι Ζωντανοί), και πράγματι το μόνο πράγμα που είναι ζωντανό στην Ελβετία είναι οι βρικόλακες - μιας και στις φλέβες των Ελβετών δεν τρέχει αίμα, οι βρικόλακες το 'χουν ρίξει στις σοκολάτες κι έχουν μείνει φαφούτηδες.

Και το τραγούδι της Μολδαβίας είναι ροκ· οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ ανακάλυψαν το ροκ με σαράντα χρόνια καθυστέρηση κι έχουν πέσει με τα μούτρα - θα πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι την επόμενη δεκαετία, που θ' ανακαλύψουν την ντίσκο. Η μολδαβή τραγουδίστρια πρέπει να είναι η μόνη γυναίκα στον κόσμο που χορεύει χειρότερα από την Καίτη Γαρμπή. Για την ακρίβεια, αμφιβάλλεις αν μπορεί να σταθεί στα πόδια της - αναρωτιέσαι αν θα βγει να τραγουδήσει περπατώντας ή θα την πάνε σηκωτή μέχρι το κέντρο της σκηνής και θα τη στερεώσουν με πέτρες για να μην πέσει.

Μια μαύρη Ολλανδέζα τραγουδάει πως είναι On Top οf The World αλλά θα πρέπει να δείξουμε κατανόηση, γιατί είναι ολοφάνερο πως είναι συνέχεια χασισωμένη και δεν ξέρει τι της γίνεται.

Η Αλβανία συμμετέχει με ένα μεταμοντέρνο βαλκανικό γκόσπελ που ερμηνεύεται από έναν τύπο που νομίζει πως τραγουδάει στη Σκάλα του Μιλάνου, ενώ στα φωνητικά μπορείτε να απολαύσετε μια γκόμενα που τσιρίζει σαν τη Νάντια Κωνσταντοπούλου.

Η Δανία αποδεικνύει πόσο προοδευτική χώρα είναι στέλνοντας στον διαγωνισμό έναν τραβεστί· βέβαια είναι ο μόνος τραβεστί στον κόσμο που δεν μπορεί να χορέψει - μάλλον τον ενοχλούν τα καλαμπαλίκια αλλά δεν πειράζει, αφού αυτό μπορεί να διορθωθεί στην εγχείρηση. Ο Πίτερ Άντερσεν -έτσι ονομάζεται ο τραβεστί- είναι παντρεμένος με τον Λούκας από το 2005 και έχουν αποκτήσει δυο τσιουάουα. Να τους ζήσουν.

Το κροατικό συγκρότημα τραγουδάει ένα αδιάφορο ροκ τραγούδι αλλά ο τραγουδιστής θα εντυπωσιάσει το ελληνικό κοινό, μιας και η φάτσα του είναι ένα πάντρεμα Ίγκι Ποπ και Ελένης Καραΐνδρου.

Η Πολωνία εκπροσωπείται στον διαγωνισμό από το συγκρότημα Jet Set, που αποτελείται από μια ρωσίδα σουρλουλού κι έναν βρετανό ράπερ. Το τραγούδι λέγεται Time to Ρarty, έχει καμιά σαρανταριά διαφορετικούς ρυθμούς για να αγγίξει όλη την ευρωπαϊκή παλιοκοινωνία, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να προκαλεί συχνοουρία· η τραγουδίστρια είναι ξανθιά και ο τραγουδιστής μαύρος, οπότε, αν δεν τα πάνε καλά στο τραγούδι, μπορούν άνετα να κάνουν καριέρα γυρίζοντας τσόντες.

Η Σερβία είναι ανάμεσα στα μεγάλα φαβορί, γιατί οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να εξιλεωθούν για τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς και το διαμελισμό της χώρας. Η τραγουδίστρια είναι σαν κουμπαράς, το άσμα είναι επικό και στη σκηνή θα εμφανιστούν ταχυδακτυλουργοί, ακροβάτες και ελέφαντες - μη σας κάνει εντύπωση αν δείτε να κάνουν ένα σύντομο πέρασμα ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο στρατηγός Μλάντιτς και η Παρτιζάν Βελιγραδίου.

Η Τσεχία συμμετέχει για πρώτη φορά στο διαγωνισμό με το ροκ συγκρότημα Kabat, του οποίου τα μέλη είναι μαζί από το 1983 - όλοι τους προσπάθησαν να πάνε σε άλλο συγκρότημα αλλά είναι σιχαμεροί και δεν τους ήθελε κανείς. Η σκηνική τους παρουσία δικαιώνει έστω και καθυστερημένα τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία, και παρακαλάς να μην είχε μείνει Τσέχος ούτε για δείγμα πάνω στον πλανήτη.

Η Σαμπρίνα θα εκπροσωπήσει την Πορτογαλία αλλά μη χαίρεστε, γιατί η πορτογαλίδα Σαμπρίνα δεν έχει τους βύζους της δικιάς μας. Παλιά οι γυναίκες είχαν βυζιά και όχι βυζάκια. Δεν ξέρω γιατί μικραίνουν διαρκώς τα βυζιά των γυναικών -αυτό το θέμα έχει απασχολήσει και τον Τζον Φόουλς στον «Μάγο»- αλλά μάλλον το θέμα δεν είναι του παρόντος.

Και φτάνουμε στο 18ο τραγούδι του διαγωνισμού, για να εμφανιστεί επιτέλους η πρώτη ωραία γκόμενα της βραδιάς: η Καρολίνα εκπροσωπεί την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Οι Σκοπιανοί στέλνουν κάθε χρόνο ωραίες κυρίες στο διαγωνισμό -η περσινή ήταν συγκλονιστική- για να κάμψουν τις αντιρρήσεις μας για το όνομα. Η Καρολίνα θα κάνει μεγάλη καριέρα στο τραγούδι, και από του χρόνου οι Θεσσαλονικείς θα την απολαμβάνουν στην Πύλη Αξιού - ως λουλουδού.

Η νορβηγίδα τραγουδίστρια είναι μιας κάποιας ηλικίας - τα είχε παρατήσει αλλά είδε πέρσι την Άννα Βίσση, επηρεάστηκε και αποφάσισε να επιστρέψει. Έχει πολύ όμορφο σώμα και επαληθεύει τη σοφή λαϊκή ρήση «η γριά κότα έχει το ζουμί». Αν κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της ο σκηνοθέτης τη δείχνει μόνο από τη μέση και κάτω, θα βγει σίγουρα πρώτη. Αλλάζει φόρεμα πάνω στη σκηνή αλλά τα μπούτια είναι πάντα φόρα παρτίδα, γιατί ξέρει πως είναι το δυνατό σημείο του τραγουδιού της.

Η Μάλτα στέλνει συνήθως στο διαγωνισμό κάτι νάνους λαθρομετανάστες εναλλάξ με μια τραγουδίστρια που μάλλον είναι κάθε φορά η ίδια - άλλοτε την παχαίνουν κι άλλοτε την αδυνατίζουν για να μην το παίρνουμε χαμπάρι. Στο βίντεο του φετινού τραγουδιού η τραγουδίστρια ξεσκίζεται στην τρεχάλα - προφανώς είναι σε φάση αδυνατίσματος.

Τα τραγούδια της Ανδόρας και της Ουγγαρίας τα προσπερνώ γιατί έχει και ο μαζοχισμός τα όριά του.

Το Βέλγιο εκπροσωπούν οι THE KMG'S με ένα τραγούδι που μιλάει για τη δύναμη της αγάπης (Love Power) - πράγματι οι Βέλγοι έχουν αποδείξει επανειλημμένως τη δύναμη της αγάπης τους για οκτάχρονα κοριτσάκια.

Η σοπράνο τραγουδίστρια Alenka Gotar εκπροσωπεί τη Σλοβενία. Είναι η ιδανική γυναίκα για να κάνεις παιδιά μαζί της -τσεκάρισα τα δόντια της και είναι γερά- και θα τα μεγαλώσει δίνοντάς τους κλασική παιδεία. Στο τέλος του τραγουδιού ρίχνει μια ασύλληπτη κορόνα, οπότε θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε πόσο ανθεκτικά είναι τα κρυστάλλινα σκεύη σας.

Ο Κενάν είναι ο Κουρκούλης της Τουρκίας -χωρίς τη μαλλούπα- αλλά νομίζει πως είναι πια ο Μπετόβεν. Θα εμφανιστεί στη σκηνή φορώντας μαντίλα και θα οδηγάει τανκ, σε μια προσπάθεια να ενώσει τους ισλαμιστές με τους κεμαλικούς και να αποφευχθεί ο εμφύλιος σπαραγμός.

Οι Αυστριακοί στέλνουν έναν σαχλαμάρα που το παίζει ροκάς, ενώ οι Λετονοί μπέρδεψαν τη Γιουροβίζιον με το Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο και θα εκπροσωπηθούν από έξι καθυστερημένους που τραγουδάνε ιταλικά - εκτός αν κακοποιούν επίτηδες τη γλώσσα, ώστε να αναγκάσουν την Ιταλία να επιστρέψει στο διαγωνισμό στο πλευρό των συμμάχων.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη εκπροσωπείται από την Maria Sestic, που τραγουδάει τον έρωτά της στον αγαπημένο της και του λέει πως καμιά δεν θα τον αγαπήσει όπως αυτή. Δεν σε ξέρω, φίλε Βόσνιε, αλλά μην την ακούς - κοίτα να βρεις καμιά κοπέλα της σειράς σου, να παντρευτείς, να νοικοκυρευτείς, να κάνετε και μερικά κουτσούβελα, και ξέχνα την τραγουδιάρα που έχει πάρει το στρατί της αμαρτίας και θέλει να σε παρασύρει στην κατηφόρα τη μεγάλη.

Οι D'NASH είναι ένα «boyband» από την Ισπανία - πριν στείλουν τους ταύρους μπας και κερδίσουν επιτέλους το διαγωνισμό, οι Ισπανοί αποφάσισαν να δοκιμάσουν κι αυτούς. Τα τέσσερα αγόρια από την Ισπανία θα τραγουδήσουν, θα χορέψουν, θα χτυπηθούν στα πατώματα και παράλληλα θα αποδίδουν το τραγούδι στη νοηματική γλώσσα - ούτε οι κουφοί δεν θα γλιτώσουν από το τραγούδι τους. Στη σκηνή θα τους συνοδέψουν και δυο κορίτσια, ώστε να μην καταλάβουν οι ευρωπαίες πιτσιρίκες πως τα αγόρια είναι ζευγαρωμένα μεταξύ τους και να τα ψηφίσουν. Το ισπανικό τραγούδι είναι ανάμεσα στα φαβορί, αν και σου προκαλεί ναυτία - εδώ οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν στις εκλογές όλα τα φασισταριά, στο ισπανικό τραγούδι θα κολλήσουν;

Φέτος την Ιρλανδία θα εκπροσωπήσουν οι Dervish, γιατί ο Τζόνι Λόγκαν έκανε εγχείρηση προστάτη και κατουριέται πάνω του. Δεν ξέρω πώς να περιγράψω το ιρλανδικό τραγούδι - είναι απ' αυτά που ακούγονται στις αμερικάνικες ταινίες όταν υπάρχει σκηνή με κηδεία αστυνομικού στη Νέα Υόρκη. Οι στίχοι του τραγουδιού They Can't Stop the Spring είναι εμπνευσμένοι από την Άνοιξη της Πράγας το 1968 - με τα αντανακλαστικά που έχουν οι Ιρλανδοί, σε σαράντα χρόνια θα στείλουν στη Γιουροβίζιον ένα τραγούδι που θα υμνεί την ιρακινή αντίσταση.

Οι Φινλανδοί μετά τους Lordi αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό με μια γυναίκα, γιατί (δεν πατούσε που δεν πατούσε άνθρωπος στη χώρα τους) πέρσι δεν πέρασε τουρίστας τα σύνορά τους. Η Hanna Pakaraninen τραγουδάει ροκ, αλλά είναι ολοφάνερο πως είναι απ' αυτές τις ροκούδες που, αν στραβωθεί κανας πλούσιος και τις παντρευτεί, παρατάνε το ροκ, βγάζουν τα δερμάτινα και συχνάζουν σε εστιατόρια που παίζουν Barry Manilow.

Στο τραγούδι της Λιθουανίας πρέπει κανονικά να σηκωθείτε και να πάτε για κατούρημα, επειδή ακολουθεί ο Σαρμπέλ και υπάρχει κίνδυνος να χάσετε την εθνική ανάταση, αλλά κάντε τα λίγο νωρίτερα, γιατί είναι από τα λίγα τραγούδια που ακούγονται. Αν μάλιστα το τραγούδι της Λιθουανίας δεν είχε λόγια θα ήταν πολύ ωραίο - είναι άσχημο να γράφεις κάτι τέτοιο για ένα τραγούδι αλλά είναι η αλήθεια.

Ο Σαρμπέλ είναι στη σκηνή. Αν θέλετε να βλέπετε επί ένα μήνα στα τηλεοπτικά παράθυρα τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Θύμιο Καρακατσάνη και άλλους ξεμωραμένους γερομπισμπίκηδες να ωρύονται πως η χώρα μας πάει κατά διαόλου και πως τα αρσενικά -όπως αυτοί δηλαδή- δεν χορεύουν τσιφτετέλια, παρακαλάτε να κερδίσει ο Σαρμπέλ. Ένα από τα προβλήματα της Ελλάδας είναι όλα αυτά τα σάψαλα, που -επειδή κακογέρασαν- ζηλεύουν τους νέους και θέλουν να τους στερήσουν τα νιάτα και τη χαρά. Όποιον περνάει τα σαράντα, θα πρέπει να τον θανατώνουμε ή να του κόβουμε τη γλώσσα – βέβαια, αυτά τα γράφω γιατί είμαι παιδί ακόμα κι έχω όλη τη ζωή μπροστά μου.

Η Σουηδία συμμετέχει με ένα ροκ συγκρότημα, τους Ark, που ακούγονται σαν τους Status Quo. Είναι αξιοπερίεργο που κάποιοι νομίζουν ακόμα πως το ροκ είναι επαναστατικό, ενώ είναι ολοφάνερο πως οι Abba ήταν τελικά πιο τίμιοι από τους Rolling Stones· όσοι ακούν ροκ γίνονται οι πιο αφοσιωμένοι υπάλληλοι - σε λίγο οι πολυεθνικές θα προσλαμβάνουν μόνο ροκάδες.

Το γαλλικό τραγούδι είναι η πιο τρανή απόδειξη πως το γαλλικό έθνος οδεύει στον αφανισμό. Οι Ρώσοι κατάλαβαν επιτέλους πως με τους φλώρους και τα κουλτουριάρικα τραγούδια δεν πρόκειται να δουν προκοπή και επέστρεψαν στα λεσβιακά, που 'ναι και δοκιμασμένα. Φέτος οι Λολίτες-τραγουδίστριες είναι τρεις - δυο που τα 'χουν μεταξύ τους και μια τρίτη που θέλει να μπει ανάμεσά τους. Στο βίντεο του τραγουδιού εμφανίζονται με αυστηρές σχολικές ποδιές - αν εμφανιστούν έτσι και στη σκηνή θα βγουν σίγουρα πρώτες, αφού οι Αρσακειάδες είναι οι μεγαλύτερες καραπουτανάρες και αποτελούν την απόλυτη αντρική φαντασίωση. Θέλω να κερδίσουν το διαγωνισμό, ώστε να πάμε με τον M.Hulot στο Λένινγκραντ να τους πάρουμε συνέντευξη - και ό,τι ήθελε προκύψει.

Η Γερμανία πέρσι έστειλε ένα τραγούδι country και φέτος συμμετέχει με swing - αποδεικνύεται πως κακώς διεκόπη τόσο πρόωρα ο ανηλεής βομβαρδισμός της Δρέσδης.

Και οι Ουκρανοί στέλνουν έναν τραβεστί, αλλά αυτοί έχουν και τη δικαιολογία του Τσερνομπίλ για τις μεταλλάξεις - πάντως η πρώτη χώρα που θα στείλει τραβεστί χεβιμεταλά θα γράψει ιστορία.

Τα μέλη του συγκροτήματος από τη Μεγάλη Βρετανία εμφανίζονται στη σκηνή ντυμένοι αεροσυνοδοί και στο τραγούδι τους δίνουν οδηγίες στους επιβάτες - αν καρφώσουν κανα αεροπλάνο οι Άραβες στο Big Ben, θα είναι απόλυτα δικαιολογημένοι.

Μετά απ' όλες αυτές τις σαχλαμάρες το τραγουδάκι της Ρουμανίας ακούγεται σαν η απόλυτη μουσική σύνθεση, ενώ η γλυκερή μπαλάντα της Αρμενίας σε οδηγεί στο συμπέρασμα πως η γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους ήταν απόλυτα δικαιολογημένη - κρίμα που ξέφυγε ο τραγουδιστής και το μπαλέτο.

Άντε, και με τη νίκη!



Αγαπητές θαυμάστριες του Old Boy, αυτό το κείμενο γράφτηκε για το





LiFO