Πέμπτη, Φεβρουαρίου 28, 2008

Η νονά



Ο πιτσιρίκος παίρνει τ' όπλο του και ετοιμάζεται να κάνει πόλεμο -με νύφες και μ' εγγόνια- για τη Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι ελληνική αλλά οι Σκοπιανοί άλλα έμαθαν στο σχολείο, και έκαναν το ίδιο λάθος που κάνουμε κι εμείς στην Ελλάδα: τα πίστεψαν. (Το κείμενο εδώ)







Επαληθεύεται πανηγυρικά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε δηλώσει προ 15ετίας πως «σε δέκα χρόνια το όνομα της Μακεδονίας θα το έχομε ξεχάσει». Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να πει ««σε δέκα χρόνια το όνομα της Μακεδονίας θα το έχομε ξεχάσει, αλλά σε δεκαπέντε χρόνια θα μας το θυμίσουν ξανά», όμως τον είχε πιάσει κόψιμο και είχε αναγκαστεί να αφήσει την προφητική του φράση στη μέση.

Αυτές τις μέρες γίνονται διαπραγματεύσεις για το όνομα της γειτονικής χώρας αλλά αυτό συμβαίνει μέσα σε μια γενικότερη αδιαφορία, γιατί τα τηλεοπτικά κανάλια μας είχαν φτιάξει κανονικά επί δυο μήνες με τις γαργαλιστικές περιγραφές του ροζ DVD της υπόθεσης Ζαχόπουλου και, εκεί που περιμέναμε γεμάτοι έξαψη να δούμε το DVD στο prime time, ξαφνικά εμφανίστηκαν μπροστά μας οι ντεκαβλέ Μακεδονομάχοι και οι ξενέρωτοι Μακεδονοκλάστες.

Όλοι αυτοί, δε, τσακώνονται λες και αυτοί θα αποφασίσουν πως θα ονομάζεται μια άλλη χώρα. Είναι σαν να πηγαίνεις ακάλεστος στα βαφτίσια ενός ξένου παιδιού –που το έχουν κρατήσει αβάφτιστο μέχρι τη γαϊδουροεφηβεία εξαιτίας σου- και να λες στους γονείς του «Δεν μπορείτε να το βγάλετε Μικέ, γιατί έτσι λέγανε τον προπάππου μου»! Πάμε καλά;

Βέβαια, είχε και τα καλά της η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων, γιατί είχαμε την ευκαιρία να δούμε ξανά τον πρωθυπουργό της χώρας· από την ημέρα που φούνταρε ο κ. Ζαχόπουλος από το μπαλκόνι, ο κ. Καραμανλής είχε γίνει μπουχός – όλο σε κάτι Ινδίες και σε κάτι Τουρκίες τραβιότανε.

Ευτυχώς στα εθνικά θέματα ξυπνάει μέσα του ο Μεγαλέξανδρος, τον πιάνουν τα πατριωτικά του και είναι πολύ αποφασιστικός – αφού παρακαλάμε να γίνει κάνας πόλεμος με την Τουρκία για να τον βλέπουμε συνέχεια και να τον θαυμάζουμε.

Πάντως, μετά τη δήλωση του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου πως δεν θα ανακατευτεί με την πολιτική κατά τη διάρκεια της θητείας του, καταλάβαμε όλοι πως ο κ. Καραμανλής έχει δημιουργήσει σχολή – το μόνο πρόβλημα είναι πως η χώρα έχει μείνει ακυβέρνητη αλλά τελικά καλύτερα έτσι.

Στις σκληρές διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό, ο κ. Καραμανλής έχει στο πλάι του την κυρία Ντόρα Μητσοτάκη που χαμογελάει συνέχεια επειδή της έχουν πει πως μόνο όταν χαμογελάει δεν την μπερδεύουμε με τον μπαμπά της.

Η κυρία Μητσοτάκη είναι ικανή να βγει και να ανακοινώσει στο πανελλήνιο πως αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία», έχοντας ένα χαμόγελο μέχρι τ’ αυτιά. Καλό είναι αυτό - άλλωστε, σημασία δεν έχει τι λες, σημασία έχει ο τρόπος που το λες.

Οι πολίτες δεν δίνουν δεκάρα για το πώς θα ονομάζονται τα Σκόπια, αλλά οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι δεν το έχουν πάρει ακόμα χαμπάρι και νομίζουν πως μας νοιάζει πάρα πολύ.

Έτσι, πετάνε συνέχεια διάφορα ονόματα όπως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», «Μακεδονία της Δημοκρατίας», «Δημοκρατική Μακεδονοδημοκρατία» και διάφορα άλλα τέτοια, για να δουν πώς θα αντιδράσουμε. Εμείς, για να μην τους στενοχωρήσουμε, κάνουμε πως καιγόμαστε για το θέμα.

Εν τω μεταξύ, παρελαύνουν στα κανάλια ο Καρατζαφέρης, ο Παπαθεμελής και ο μητροπολίτης Άνθιμος και τραγουδάνε το «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα που έδιωξες τους βάρβαρους και ήρθε ο Ψωμιάδης».

Με το που βλέπεις εσύ τον Παπαθεμελή, τον Άνθιμο και τον Ψωμιάδη, σκέφτεσαι πως τα Σκόπια πρέπει οπωσδήποτε να ονομαστούν Μακεδονία γιατί δεν μπορεί αυτοί οι τρεις άνθρωποι να είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου – ο Παπαθεμελής είναι η ζωντανή απόδειξη πως από τη χώρα μας πέρασαν και κακομούτσουνοι βάρβαροι.

Εδώ που τα λέμε, οι Σκοπιανοί μοιάζουν περισσότερο με απογόνους του Μεγαλέξανδρου. Ειδικά, αυτοί της τουρκαλβανικής μειονότητας είναι σαν μακεδονική φάλαγγα - μόνο οι σάρισες τους λείπουν. Κρίμα που δεν τους είχε δει ο Όλιβερ Στόουν πριν γυρίσει ταινία τη ζωή του μεγάλου στρατηλάτη – αν τους είχε συμπεριλάβει στο cast, η ταινία θα είχε γνωρίσει τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Ακόμα θα έσπαγε ταμεία.

Οι Θεσσαλονικείς δεν έχουν αρχίσει ακόμα τα συλλαλητήρια γιατί βαριούνται, αλλά όλο και κάτι θα ετοιμάσουν – καμιά παρέλαση, κάνα φεστιβάλ. Βέβαια, επειδή η Θεσσαλονίκη είναι πολύ ερωτική πόλη, οι Θεσσαλονικείς είναι διαρκώς στους δρόμους σε αναζήτηση νέων ερωτικών συντρόφων, οπότε είναι σαν να κάνουν συνέχεια συλλαλητήριο – αν τους βάλεις από μια ελληνική σημαία στην κωλότσεπη, κανείς δεν θα καταλάβει πως κάνουν βόλτα και όχι πορεία.

Ούτε οι Θεσσαλονικείς νοιάζονται ιδιαίτερα για το όνομα των Σκοπίων. Το μόνο που δεν θέλουν με τίποτα είναι να ονομαστούν τα Σκόπια «Άνω Μακεδονία», γιατί τότε οι Σκοπιανοί θα αποκαλούν τους Θεσσαλονικείς «χαμουτζήδες».

Θα μπορούσε η κυβέρνηση να ζητήσει από τα Σκόπια να ονομάζονται «Κάτω Μακεδονία», ώστε να είναι η δική μας Μακεδονία από πάνω τους – καβάλα. Δεν είναι δύσκολο αυτό· απλώς, θα πρέπει να απαιτήσουμε από τον ΟΗΕ και από όλες τις χώρες του πλανήτη να γυρίσουν όλους τους παγκόσμιους χάρτες ανάποδα. Αν μας αγαπάνε, θα το δεχτούν αμέσως.

Βέβαια, αν τα Σκόπια αναγνωριστούν διεθνώς ως «Μακεδονία» -κάτι που συμβαίνει ήδη εδώ και μια δεκαετία αλλά μην το πείτε πουθενά-, θα υπάρξουν και θετικές επιπτώσεις.

Για παράδειγμα, οι οπαδοί των αθηναϊκών ομάδων δεν θα αποκαλούν πια τους οπαδούς και τους παίκτες των ομάδων της Βόρειας Ελλάδας «Βούλγαρους» αλλά «Μακεδόνες». Οι μεν θα το λένε ως βρισιά και οι δε θα το εκλαμβάνουν ως κομπλιμέντο. Βλέπουμε δηλαδή πως η αναγνώριση των Σκοπίων ως «Μακεδονία» θα μας οδηγήσει στην εθνική συμφιλίωση –τουλάχιστον στα γήπεδα.

Επίσης θα είναι υπέροχα όταν στους αγώνες των εθνικών μας ομάδων με τις αντίστοιχες εθνικές ομάδες της «Μακεδονίας» θα φωνάζουμε όλοι μαζί αγκαλιασμένοι «Γαμήστε την πουτάνα τη Μακεδονία»!

Αν πραγματικά επιθυμούμε να μην ονομαστούν τα Σκόπια «Μακεδονία», δεν έχουμε παρά να καθυστερήσουμε λίγο τη διαπραγμάτευση και παράλληλα να στείλουμε στα Σκόπια τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.

Ο Μάκης θα πιάσει φιλίες με όλη την κυβέρνηση των Σκοπίων και σύντομα θα έχει βίντεο με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να φιστικώνουν ανήλικες ή να επιδίδονται σε κτηνοβασίες. Θα τους εκβιάσουμε και αυτοί θα ονομάσουν τα Σκόπια «Σβουνιά» - ούτως ή άλλως, αυτή η χώρα στο χάρτη μοιάζει σαν σβουνιά.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα τρομερά που μας συμβαίνουν, τα Βαλκάνια θυμίζουν και πάλι πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί. Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου ενισχύει τις αποσχιστικές τάσεις και απειλεί με γεωπολιτικές αναταραχές – κρίμα που δεν έχω πέντε έξι σελίδες ακόμα για να σας κάνω μια ενδελεχή ανάλυση να σας φύγει το κλαπέτο.

Εν συντομία, Σερβοβόσνιοι, Αλβανοτσολιάδες, Τουρκόγυφτοι, Αρκουδόγυφτοι και διάφορα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου ετοιμάζονται να πάρουν τα όπλα και να αλληλοεξοντωθούν για μια ακόμα φορά.

Όλοι αυτοί μοιάζουν με ανθρώπους του προπερασμένου αιώνα – ανακάλυψαν στα γεράματα τον καπιταλισμό και την κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας και έχουν σαλτάρει εντελώς. Είπαν του τρελού να χέσει κι αυτός ξεκωλώθηκε.

Δεν τους άρεσε που ζούσαν σοσιαλιστικά μεν τίμια δε – ανακάλυψε ο καθένας απ’ αυτούς την υπεροχή της φυλής του και σε λίγο στα Βαλκάνια κάθε οικογένεια θα θέλει να έχει το δικό της κράτος. Μόλις συμβεί αυτό, να φωνάξουν την Ελλάδα για να κάνει τη νονά. Να, η νονά! Να!

LIFO - 28/02/08