Παρασκευή, Μαΐου 01, 2009

Η αιτία











Η γρίπη των χοίρων – ή «νέα γρίπη» - εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Ξεκίνησε από το Μεξικό, πέρασε στην Ευρώπη και σε λίγο θα φτάσει και στο φεγγάρι.

Αυτή η γρίπη είναι σαν την οικονομική κρίση: Πάει από χώρα σε χώρα με τρομακτική ταχύτητα.

Είναι η παγκοσμιοποίηση που φταίει για όλα αυτά. Παλιά, πέθαιναν δέκα εκατομμύρια άνθρωποι από λιμό στην Αφρική και δεν σε ένοιαζε καθόλου – ούτε στις ειδήσεις δεν το έλεγαν, οπότε δεν το μάθαινες και είχες τη συνείδησή σου ήσυχη. Τώρα τα μαθαίνουμε όλα.

Αλλά αυτό που φταίει για την εξάπλωση της γρίπης που ξεκίνησε από τα γουρούνια είναι τα αεροπορικά ταξίδια. Παλιά –που δεν υπήρχαν αεροπλάνα- για να φτάσει η γρίπη από το Μεξικό στην Ευρώπη χρειαζόταν πολύς καιρός.

Έμπαινε στο πλοίο ο άρρωστος και για να φτάσει στην Ευρώπη έπρεπε να περάσει κάνας μήνας – εν τω μεταξύ, ο άρρωστος πέθαινε πάνω στο πλοίο, οπότε τον πετούσαν στη θάλασσα, τον έτρωγαν οι καρχαρίες και τα σκυλόψαρα, και δεν έφτανε ποτέ στην Ευρώπη (ούτε ο άρρωστος, ούτε η γρίπη).

Τώρα, αν έχεις έναν επιβάτη με τον ιό της γρίπης μέσα στο αεροπλάνο, τι να τον κάνεις; Να τον πετάξεις από το παράθυρο; Θα έπρεπε αλλά δεν δυστυχώς δεν συμβαίνει ακόμα – οπότε, τον κρατάς μέσα στο αεροπλάνο και αυτός κολλάει και όλους τους υπόλοιπους επιβάτες. Ξεκινάει ένας άρρωστος από το Μεξικό και φτάνουν πεντακόσιοι άρρωστοι στο Παρίσι.