Πέμπτη, Μαΐου 21, 2009

Talk of the Town - 20/05/09











Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στη Μόσχα ο 54ος διαγωνισμός της Γιουροβίζιον. Νικητής αναδείχθηκε ο εκπρόσωπος της Νορβηγίας Αλεξάντερ Ρίμπακ με το τραγούδι «Ferry Boat». Το τραγούδι είναι σύνθεση του τραγουδιστή και αναφέρεται στον έρωτά του για το αγαπημένο του φέρι-μποτ, που προτίμησε να παντρευτεί κάποιον άλλον.

Μεγάλο ατού για τον τραγουδιστή της Νορβηγίας αποτέλεσε το γεγονός ότι μοιάζει με τον Χάρι Πότερ. Το κοινό της Γιουροβίζιον ήταν άδικο, αφού εκτίμησε και επιβράβευσε την ομοιότητα του Αλεξάντερ Ρίμπακ με τον Χάρι Πότερ, ενώ παράλληλα αγνόησε επιδεικτικά την ομοιότητα του Σάκη Ρουβά με τον Χάρρυ Κλυνν.

Ο Σάκης κατέλαβε την τιμητική 7η θέση, αν και στον τελικό έσκισε το μπλουζάκι του και φάνηκε λίγο περισσότερο το αποτριχωμένο στέρνο του. Η ΕΡΤ είχε ζητήσει από τον Σάκη να εμφανιστεί στον τελικό, φορώντας ένα πουκάμισο με τα κουμπιά ανοικτά μέχρι τη ζώνη αλλά ο Φωκάς Ευαγγελινός αντέδρασε έντονα, επειδή φοβήθηκε πως ο Σάκης θα ήταν φτυστός ο Λάμπρος Κωνσταντάρας.

Ιδιαίτερη αίσθηση στη φετινή Γιουροβίζιον προκάλεσε η παρουσία του σερ Άντριου Λόιντ Γουέμπερ, ο οποίος συνόδευσε στο πιάνο την τραγουδίστρια που εκπροσωπούσε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Βρετανοί επιθυμούν διακαώς μια διάκριση στη Γιουροβίζιον και, αν ο Τζον Λένον και ο Τζορτζ Χάρισον δεν τα είχαν κακαρώσει, θα έστελναν στη Μόσχα τους Μπιτλς.

Ο πατέρας της τραγουδίστριας από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι τυφλός και η μητέρα της τυφλή και κουφή αλλά η ίδια δεν είχε κάποιο ορατό πρόβλημα, οπότε δεν κατόρθωσε να συγκινήσει το ευρωπαϊκό κοινό και να φτάσει στην κορυφή.

Η μόνη χώρα που έδωσε 12 βαθμούς στο τραγούδι του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν η Ελλάδα· πολλοί βιάστηκαν να πουν πως αυτό οφειλόταν στην παρουσία του σερ Άντριου Λόιντ Γουέμπερ, αλλά η αλήθεια είναι πως οι Έλληνες συγκινήθηκαν με το οικογενειακό δράμα της Βρετανίδας τραγουδίστριας, επειδή είναι ψυχοπονιάρηδες.

Η ελληνική αποστολή θορυβήθηκε από τη διάσταση που έδωσε ο Τύπος στα προβλήματα των γονιών της Βρετανίδας τραγουδίστριας και, προς στιγμήν, υπήρξε η σκέψη να ανεβεί ο Σάκης στη σκηνή με μαύρα γυαλιά και ακορντεόν και να έχει μπροστά του ένα δίσκο.

Και η παρουσία του σερ Άντριου Λόιντ Γουέμπερ στη σκηνή της Γιουροβίζιον προβλημάτισε την ελληνική αποστολή και υπήρξαν φωνές που ζήτησαν να κληθεί εσπευσμένα στη Μόσχα ο Μίκης Θεοδωράκης, για να πλαισιώσει τον Σάκη και να διευθύνει το πλεϊ-μπάκ.

Η Γαλλία έστειλε στη Μόσχα τη διάσημη τραγουδίστρια Πατρίτσια Κάας, σε μια προσπάθεια να αναβαθμιστεί ο θεσμός της Γιουροβίζιον στη χώρα.

Το τραγούδι της Πατρίτσια Κάας είχε τον τίτλο «Κι αν έπρεπε να το κάνω», οπότε το ευρωπαϊκό κοινό συμμερίστηκε τις αμφιβολίες της και της έδειξε ξεκάθαρα πως δεν έπρεπε να το κάνει.

Πάντως, οι Γάλλοι είναι αποφασισμένοι να νικήσουν στη Γιουροβίζιον και ετοιμάζονται να στείλουν του χρόνου στη Νορβηγία την Κάρλα Μπρούνι. Η Κάρλα θα κάνει ντουέτο με τον Σαρλ Αζναβούρ.

Το Ισραήλ επέλεξε να στείλει στη Μόσχα μια Εβραία και μια Παλαιστίνια, για να περάσει το μήνυμα της συμφιλίωσης ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Άραβες και να κερδίσει το έντονα πολιτικοποιημένο κοινό της Γιουροβίζιον που δεν πέφτει για ύπνο το βράδυ, αν δεν μάθει πρώτα τις τελευταίες εξελίξεις από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δυο γυναίκες φορούσαν μαύρα φουστάνια, σε ένδειξη πένθους, και αγγίζονταν και χαϊδεύονταν για να παραπλανήσουν τις ντινγκιντάγκισσες της Ευρώπης και να αποσπάσουν τις ψήφους τους.

Το αναμενόμενο γλωσσόφιλο δεν ήρθε ποτέ -αν και οι δυο γυναίκες έμοιαζαν τόσο απελπισμένες για σεξ, που θα το έκαναν και με ουρακοτάγκο-, οπότε το κοινό τις αγνόησε, μιας και κανείς δεν ξεχνάει πως και πριν από 11 χρόνια οι Ισραηλινοί ξεπάστρευαν τους Παλαιστίνιους αλλά αυτό δεν είχε εμποδίσει το Ισραήλ να στείλει στη Γιουροβίζιον την Ντάνα Ιντερνάσιοναλ.

Το Ισραήλ αναζητεί ήδη πρόσωπα για την επόμενη συμμετοχή του στη Γιουροβίζιον και η πρώτη σκέψη είναι να στείλει δυο Εβραίες και δυο Παλαιστίνιες τρανσέξουαλ, αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως η πιο εντυπωσιακή επιλογή θα ήταν έξι ορθόδοξοι Εβραίοι με κοτσιδάκια.


Η συμμετοχή της γνωστής στριπτιζέζ Ντίτα φον Τιζ στο τραγούδι της Γερμανίας είχε γεμίσει προσδοκίες κάποιους τηλεθεατές, αφού υπήρχε η ελπίδα πως η πανέμορφη και χυμώδης Ντίτα θα τα πετούσε όλα.

Η γυναίκα έκανε φιλότιμες προσπάθειες να τραβήξει την προσοχή του κοινού, αλλά γρήγορα κατάλαβε πως η μόνη περίπτωση να την προσέξει το κοινό της Γιουροβίζιον θα ήταν αν άρχιζε να πετάει χειροβομβίδες.

Προς το τέλος του τραγουδιού, ο Γερμανός τραγουδιστής πλησίασε τη Ντίτα φον Τιζ και την κοίταξε με λατρεία αλλά τα τέλεια βγαλμένα φρύδια του και το γεγονός πως στο παρελθόν ήταν κομμωτής, σχεδιαστής ρούχων και μακιγιέρ δεν άφηνε καμία αμφιβολία πως δεν την κοιτούσε επειδή τη γούσταρε αλλά επειδή θα ήθελε να της μοιάσει. Άντε, και του χρόνου!

LIFO - 20/05/09